Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 март 2024 година

Снимка: Радио Видин

Нови кабинети по история, география и кухня за учебна практика по професия -"готвач" бяха открити в Средно училище "Никола Вапцаров" в село Дреновец. Професията се изучава за първа учебна година,

Президентът Румен Радев продължи и днес политическите консултации с парламентарно представените партии в 49-ото Народно събрание преди да връчи първия проучвателен мандат. Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов се обяви за нови избори. Корнелия Нинова не вижда как този парламент би излъчил работещо правителство, затова по време на консултациите настоя също за предсрочен вот. Пред президента лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов аргументира защо партията им иска избори, а след това и съставянето на експертно правителство с програма, което да има широка парламентарна подкрепа.

Пенсиите на около 350 000 работещи пенсионери ще бъдат служебно преизчислени от 1 април, съобщиха от Националния осигурителен институт. Преизчисляването ще обхване работещите пенсионери, получаващи трудови пенсии - пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване и за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест. Условието е пенсионерите да имат придобит осигурителен стаж през предходната 2023 г. и да не са подали заявление за преизчисляване на пенсията им с придобит след пенсионирането им осигурителен стаж и осигурителен доход до датата на настоящото служебно преизчисляване.

Засилени проверки за използването на обезопасителни средства от водачите и пътниците в моторни превозни средства провеждат пътните полицаи до 17 март. Специализирана операция на полицията е насочена към  използването на обезопасителни колани от пътниците и водачите на МПС, на каски от водачите и пътниците на мотоциклети и на обезопасителни столчета в колите при превозването на деца.

Държавата възлага проектиране за пълна реконструкция на основен път в община Георги Дамяново. Отсечката свързва 10 от 13-те села. Ремонт на пътя не е правен повече от половин век. В началото на септември миналата година жителите на общината затвориха пътя при Меляне, с искане за спешна реконструкция. Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Ясен Йорданов, съобщи на среща при областния управител на Монтана, че тази година се възлага проектиране на пътя.

Предложение за отмяна на Решението на Народно събрание от 23 февруари тази година за провеждане на преговори със само един потенциален строител на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, са внесли от парламентарната група на "Възраждане". Те предлагат министърът на енергетиката да организира, координира и контролира провеждането на процедура за подбор на потенциални изпълнители за инженеринг във връзка с предприетите действия по изграждането на 7-и и 8-и енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" по процедура одобрена от Народното събрание и при спазване на всички принципи на конкуренцията и свободния пазар, съобщиха от централата на партията.

Предложение Община Видин да поеме нов дългосрочен дълг ще разгледа местният парламент на 18 март. Намерението е сумата, която е в размер на над 900 000 лева, да се използва за изплащане на задължения във връзка с изпълнението на проекта за доизграждане на пречиствателната станция за отпадъчни води в град Видин.

Предложение за увеличаване на капацитета на Детска ясла "Слънчев кът" ще обсъжда Общински съвет - Видин на следващото си заседание, насрочено за 18 март. Предложението е продиктувано от големия интерес от страна на родители на деца до 3-годишна възраст. 

Две видински училища ще получат финансиране за изграждане на нови физкултурни салони. Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий" и Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" са сред одобрените учебни заведения във втория етап на програмата на Министерството на образованието и науката за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общински училища. 2 милиона лева е одобреното финансиране за училището по изкуствата. Професионалната гимназия ще получи малко над 1 970 000 лева. 

Професионална техническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" Враца спечели проект за дуално обучение и осъвременяване на материалната си база. 

Трето основно училище "Иван Вазов" в град Берковица ще получи близо 350 хиляди лева за основен ремонт на физкултурния салон. Учебното заведение е сред класираните във втория етап на програмата на Министерството на образованието и науката за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общински училища. проектът е със срок на изпълнение 2024 - 2027 година.

Предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица вече са достъпни в Портала за е-услуги на НАП.  Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП), могат да се възползват от автоматично въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори (хонорари), от наем и други доходи, облагаеми с данък върху общата годишна данъчна основа, платците на които са юридически лица, доходи за получени субсидии от Държавен фонд "Земеделие“.

На 12 март отбелязваме Световния ден за бора с глаукомата - втората по честота причина за слепота в световен мащаб. Наричат глаукомата "тихият крадец", защото се развива без особена симптоматика и всеки ден краде от зрението

На 12 март се отбелязва Световният ден срещу цензурата в интернет, а целта е да се обърне внимание на нарушаването на свободата на словото в мрежата, както и да се акцентира на необходимостта за използването на технологиите по безопасен начин.

Днес от 15 часа в обновените изложбени зали на Младежкия дом във Враца се откри изложбата "Именити врачански художници". Представени са живописни творби и пластики на художници от Враца и региона, както и най-добрите рисунки и фотографии от проведения конкурс за деца и младежи за рисунка и фотография на тема "Обекти на движимото и недвижимото културно наследство във Враца и региона".

Историческият музей в Оряхово ще отбележи 85 години от създаването си. Събитието ще се проведе на 15 март в Художествена галерия "Проф. Марин Върбанов" от 16.00 ч., с откриване на изложба "5 от 85". 

Шестнадесетото издание на Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада" ще се проведе на 18 и 19 май  в Монтана. Творческото състезание е отворено за млади таланти, които ще покажат умения в четири раздела: "Народно пеене", "Хореография", "Инструменталисти" и "Фолклорни ансамбли за обработен фолклор".

Видин е един от петте града, в които ще бъдат изпълнени кино-концерти за легендарния български музикант и архитект Димитър НеновСъбитието ще бъде представено на 20 март от 18:00 часа в зала "Филхармония", с вход свободен.

Читалището в Мездра планира развитието си през следващите години. За 27 март е насрочено отчетно-изборно събрание на институцията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00