Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 март 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Работници протестираха в Кула заради неизплатени заплати. Проблемите с изплащането на заплатите са започнали още през 2023 година.

15 март (петък) и 16 март (събота) бяха обявени от правителството за Дни на национален траур за отдаване на почит към паметта на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.  В катедралния храм "Св. Димитър" във Видин вярващи се помолиха за упокой на душата му.

Ако мандатът не е изпълнен в понеделник, ще последват нови парламентарни избори. Това каза днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който категорично отрече възможността за допълнителни разговори след 18 март. Той отказа да коментира преговорите, защото не участва в тях. Бившият премиер обвини партньорите от ПП-ДБ, че изтича информация за хода на преговорите за кабинет начело с Мария Габриел, въпреки договореностите това да не се случва до приключването на консултациите.

Десетки километри кабели са изрязани и премахнати от въздушната разпределителна мрежа на Монтана при кампанията за почистването й. Преди две седмици общината стартира акция за подреждане на разпределителната кабелна мрежа в града.

Започва цялостно озеленяване на жилищните квартали на Враца. Всяка година в жилищните квартали на Враца ще бъдат засаждани по 1 000 нови дървета. 

Освидетелстването в ТЕЛК ще се прави само по документи, освен ако състоянието на човек не изисква преглед в болница или в дома му, или ако медицинските му документи са унищожени или изгубени. Това предвиждат нормативни промени, гласувани от правителството в оставка. 

От днес влиза в сила правилото, че заразените Covid-19 се самоизолират за период до 14 дни по преценка на лекуващия лекар. Контактните им хора ще се поставят под медицинско наблюдение за срок от 10 дни. 

Започна изплащането на втората половина от отпуснатите еднократни помощи за ученици от първи, втори, трети, четвърти и осми клас. Сумата от 150 лева ще бъде изплатена по касов или безкасов път, в зависимост от изразеното в заявлението желание на родителя. Не е необходимо повторно подаване на документи. 

Осигурени са средства за асфалтиране на улиците в квартал "Бистрец" във Враца. Средствата са от министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Подобряване на корабоплаването по река Дунав бе основната тема на провелото се обществено обсъждане в Лом. То е по проект за подобряване на условията за навигация в общия българо-румънски участък на реката.

Отменя се Благотворителеният концерт в помощ в помощ на Цветанка Иванова от Капитановци. Поводът за това е кончината на българският паатриарх Неофит и двата дни на траур, днес и утре. Концертът за Цветанка ще се проведе в неделя и цели събиране на средства за трансплантация на бъбрек, която ще се извърши в Турция.

Заради обявените два дни на национален траур концертът на братя Владигерови във Видин, планиран за днес от 18:30, се отлага за 17-ти март (неделя) от 18:30. Мястото на събитието е Културен център " Жул Паскин".

С нови манекени е оборудван Етнографският музей в Берковица. На тях са показани автентични градски облекла, които са били носени преди век, а сега са част от музейната експозиция.

Кметството и читалището в Долна Кремена вече са готови за предстоящите два празника. На 17 март – Сирни заговезни от 18.00 часа на площада ще бъде запален вече традиционният огън. 


По публикацията работи: Изабел Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Събират дарения за храма в Белоградчик

Тече кампания по набиране на средства за "Свети великомъченик Георги Победоносец” в град Белоградчик, информира отец Рафаил, Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия: "В момента сме подели инициатива за зографисването на храма, като всъщност инициативата започна още преди 2-3 години, защото трудно се намират хора, които да..

публикувано на 11.08.24 в 14:31

Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата правят в Монтана.

От 13 до 15 август в сградата на Младежкия дом в град Монтана ще се проведат безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата. Изследванията  за рак на гърдата могат да си направят жени на възраст от 20 до 70 години, които нямат диагноза рак на гърдата и да не са бременна. Прегледите са за жени от Монтана и областта и се правят със съдействието на..

публикувано на 11.08.24 в 13:35

Пияна шофьорка самокатастрофира край Бяла Слатина

Две жени пострадаха при катастрофа край Бяла Слатина, съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. Инцидентът е станал на пътя между Бяла Слатина и Търнак. Заради движение с несъобразена скорост е самокатастрофирал мощен лек автомобил.  При катастрофата са пострадали водачката на колата и спътничката й, които са..

публикувано на 11.08.24 в 12:40

Семеен скандал във врачанското село Тишевица завърши в болница

Мъж бе приет във врачанската болница с опасност за живота след семеен скандал , съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. В съботния ден е постъпило съобщение от жителка на Тишевица , според която възникнал спор между баща и син. При разправията младият мъж бутнал родителя си на земята, който при падането е..

публикувано на 11.08.24 в 11:30

Млада поетеса ще гостува в мездренската библиотека

Продължава "Забавно лято в библиотеката" в мездренската библиотека. Следващото събитие в програмата е среща с младата поетеса, художник и начален учител Рени Митева , която е члена на Съюза на българските писатели и носител на награда за детско творчество.  Децата ще се запознаят с нейните две книги за деца- "Копривени въженца" и "Две весели приказки"..

публикувано на 11.08.24 в 10:15

Електромобил ще извършва социални и административни услуги в Мизия

Община Мизия купи електрически автомобил за нуждите на администрацията, съобщиха от местната управа. Той ще бъде използван за обезпечаване на широк кръг от дейности в сферите на социални услуги, култура, спорт и административни дейности на територията на населените места в общината. Изградена е и зарядна станция, която скоро ще бъде достъпна за..

публикувано на 11.08.24 в 07:30

Председателят на "Шалом" посети културен център "Жул Паскин"

Председателят на организацията на евреите в България „Шалом“ доц. д-р Александър Оскар  посети  днес   културен център "Жул Паскин" .  Той беше посрещнат от зам. кмета на Видин Борислава Борисова . "За нас е удоволствие да Ви посрещнем в реновираната Синагога, вече Културен център "Жул Паскин“. Искам да изряза благодарността на кмета на..

публикувано на 10.08.24 в 14:35