Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската политика е като Дисниленд

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

ПП-ДБ се включиха в досегашния модел на управление, срещу който се бориха

Снимка: Личен архив
Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел. 

Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие? 

Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет? 

Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев, автор в дясната платформа Консерваторъ.

Радио ВИДИН: Ако ми позволите да перифразирам, наблюдавайки случващото в българската политика - имаше един лаф, знаете го, каква поредна футболна драма!

"Да, лафът тук важи напълно със своята сила. Това, което имаме в момента в политическия живот на страната, е продължение на точно това, което гледахме в цялата поредица служебни правителства на президента Румен Радев и на опитите да се формира правителство след многобройно проведени избори. Това е продължение на войните между различните олигарси и олигархични групи, на чиито интереси политическите партии се явяват много често представители. Затова имаме настоящата политическа криза, която се опитва да се върне към нивата, които беше достигнала преди формирането на настоящото правителство. Ако си спомняте, преди няколко години президентът се опита, при това може би не съвсем без право, да вземе страната на ръчно управление чрез поредица от служебни правителства. Последното от тези правителства роди Продължаваме промяната, която днес все още се опитва да участва в управлението на страната, макар и вече каузата, която бяха заявили в началото, която потвърждат чрез името си, да не съществува, освен на хартия. Сега, както и Вие казахте, ще гледаме пореден епизод на още от същото".

Радио ВИДИН: Това, което гледаме, не че не е изключително нелепо, изключителен цирк, но, от друга страна, коалициите не успяха да намерят по-продуктивен, по-качествен, изобщо по-възпитан диалог... следствие на този исторически компромис и самият факт, че изглежда не се понасят особено - това е реалният резултат от всичките 9 месеца.

"Трябва да разграничим много ясно и отчетливо, въпреки че това е трудно, трябва да разграничим стила, в който те си говорят, и това, което правят на практика. Стилът на публично говорене, на който ставаме свидетели, мога условно да го разделя на два компонента. Първо е стилът на общуване на Бойко Борисов, който зададе още в дългите години на своето така еднолично управление на страната - този личен тон на общуване с медиите, той говореше със самочувствие, определяше журналистите като мисирки, винаги всичко преминаваше през неговата личност, независимо дали положително или отрицателно. Сега този речник го прави да изглежда слаб, понеже... ето, той сутринта днес (б. авт. разговорът е записан в сряда, час след брифингът на Бойко Борисов) се опита да поиска извинение от своите коалиционни партньори. Обаче, когато говорим за извинение, това е въпрос на его. А в политиката егото е огромна пречка за огромния политически процес, защото прави всичко твърде лично и се говори твърде малко за идеи. От друга страна, е напълно възможно, казвайки че иска извинение, той да се опитва да комуникира нещо друго. Например, да иска промяна в стила на комуникация на ПП-ДБ или пък компромис от тяхна страна за състава на правителството, дори е възможно да иска някаква договорка и така да го намеква, нещо, което да е зад кулисите. Може би го заявява по този свойствен за него начин. Да погледнем и стила на общуване на малката коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България". ПП го взеха този стил от ДБ - този техният характерен стил, който е плод на "гения" на Христо Иванов, който се опитваше дълги години чрез този фанатичен и безкомпромисен стил в публично говорене, при който се отправят какви ли не епитети към опонента, обиди, дори клевети, да придаде на партията си непропорционална електорална тежест и чрез този начин да влияе повече в политическите процеси, отколкото му е било гласувано на изборите. Това е, което в някакъв смисъл прави Костадин Костадинов и го имитира, но прилага тази тактика на говорене в русофило-носталгичния сектор, не в либералния, както прави Иванов. Това, когато си опозиция, върви много добре и може да работи, но когато управляваш - не може вечно да се оправдаваш и да клеветиш своите де факто партньори. В този смисъл, нали, искам да попитам, ако Мария Габриел е лице на мафията, както твърде Асен Василев, то къде спа той последните 9 месеца, защо не забеляза нищо такова, а се сети точно, когато се формира бъдещият кабинет? Това прилича по-скоро за опит на изнудване. Никой пък не повдига въпроса дали самата личност на Асен Василев е достатъчно чиста и неопетнена, несвързана с мафията, при това не само с българската. Във времето и на мястото, на което живеем, е от изключително значение да не позволяваме повече руски троянски коне да влизат в българската политика".

Радио ВИДИН: Колкото повече минава времето, толкова повече си мисля, че нещата остават същите. Видяхме класически Борисов - десет дни никой не го видя, не го чу, не вдига телефона, а днес се появява в образа на човека, който винаги оправя всичко, намесва повече личното, отколкото професионалното. Този филм с мъдрия Борисов, който оправя нещата, не е ли гледан?

"Да, това е един аспект на ситуацията, образът на бащица, който той обича. Има и друг аспект, който забелязах в последните дни. Самият Борисов със своето излъчване, което е на ръководител, на човек, оправящ нещата, това излъчване му върши много добри услуги в много различни ситуации, но не и в ситуация на преговори. На полето, когато трябва да има диалог, според мен лично ПП-ДБ го побеждават с невербалната комуникация, която те излъчват. Всички от тази малка коалиция са меки, с не особено изразена мъжествена антропология, поради което комуникират невербално желания за диалог, независимо дали това е фактически вярно или не, това е посланието, което се излъчва. Борисов се опита да балансира това нещо, изваждайки на преден план едни интелигентни жени, които да стоят като равни с политиците от ПП-ДБ".

Радио ВИДИН: Съвсем по хитър начин обаче козовете са точно при Борисов, който изцяло прехвърли топката при партньорите. Ако не гласуват, ако не се съгласят, провалът на Сглобката ще е заради тях. Какъвто и да е лидерът на ГЕРБ, а той е много неща, играе изключително умело играта.

"Играе много умело, да. Причината за този начин на изразяване, нали, ако не гласувате - вие сте виновни, е защото в случая той вече започва да прихваща поведението на ДБ и ПП и се опитва да хвърля от техните камъни в тяхната градина. Обаче има нещо, което го издава - това е, че той казва неща като това, че имало договорки, според които властта е дадена в определени сектори. Например, посочи данъчните и митниците. В случая за непринудения зрител на тази комедия, която е българската политика, изниква непринудения въпрос, как така се дават митниците на някой? Защо Борисов е дал митниците? На мен това не ми звучи точно като промяна в досегашния модел на управление, срещу който се бориха от ПП и ДБ. По-скоро изглежда включване на нови участници в досегашния модел".

Радио ВИДИН: Един подценен аспект, който се видя в брифинга на Борисов. Забелязах характерен ход, който той често използва. Той говори с думите, че партията иска друго и вече почти няма как да убеждава съмишлениците, но пък той е все така добър и мъдър.

"Това е точно в тази стилистика на Тодор Живков, който Борисов е споменавал през годините, че възприема като ментор. Това е опит за балансиране, за показване на диалогичност, но и да прехвърли вината в неопределими фактори - дали това ще са западните партньори, дали ще е партията, която изненадващо няма да го послуша... точно това е доброто/лошото ченге, това е в стилистиката на късния Живков, който Борисов е посочвал като свой учител в някои отношения. Това е да се прехвърля отговорност към неопределената маса, независимо коя е тя. Самият той просто невербално заявява, че поддава ръка".

Радио ВИДИН: В тази ситуация, която, разбира се, в следващите часове ще търпи развитие, какъв ход могат да предприемат от ПП-ДБ? Очевидно е, че всичко зависи от тях.

"Пред тях има два избора. Единият е да продължат така, както до момента - да подкрепят властта, да съучастват в нея, като вербално продължават да изразяват своето несъгласие, да обиждат своите партньори, да ги наричат мафия. Това им поведение, което роди термина сглобка... той е политологически несъществуващ обаче. В науката няма термин сглобка. Има коалиция. Съответно и медиите в мнозинството помагат в желанието на ПП-ДБ да замаскират коалицията, употребявайки този термин сглобка. Това е първият вариант, най-логичният такъв. След като има проведени толкова много избори, които водят до идентични резултати - най-логичното е политиците да си поддадат ръце, колкото и да е трудно това, и да поддържат съществуването на държавата, колкото и на ниско ниво да е то. Това положение на нещата има много недостатъци, но има един конкретен плюс - има конкретна отговорност, знае се кой и какво точно е направил, защо го е направил, тоест властта може да работи, самият демократичен процес може да функционира. Другият избор, който има пред ПП-ДБ, е да се вживеят прекалено много в този публичен образ, който си изграждат, и да отидат отново на избори. Какво ще доведе това, освен една нова сглобка, ние не знаем".

Радио ВИДИН: Убеден съм, че отново ще се седне на масата на преговорите. Истината, дори да е грозна - става въпрос за много пари, за много власт. Някак би изглеждало абсурдно да преговаряш с Мария Габриел, след като си казал преди 16 часа, че тя е новото лице на мафията. Абсурдите в българската политика се раждат един след друг.

"По принцип в една нормална държава това е съвършено вярно и ако говорим за едни нормални хора. В случая, смея да твърдя, че ние не говорим за нормални хора. Те говориха за самия Борисов по същия начин - че бил мафия, а после седнаха и се разбраха. Не виждам каква е разликата да го направят с г-жа Габриел. Даже бих казал, че нашият политически живот може да бъде сравнен с Дисниленд, в който какви ли не чудеса човек може да види, да му се случат или да изпита на гърба си. Само че настоящата Сглобка е един Дисниленд за бедни, тъй като няма хубавото от Дисниленд, има само една нискокачествена имитация. Да продължа метафората - Сглобката е нещо, което си поръчал като евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт. Изпращат ти го, но не си доволен от това, което си поръчал, но знаеш, че на първо място си поръчвал от сайт за евтини заместители. Сглобката е нещо като Лего, купено от АлиЕкспрес".

Радио ВИДИН: Да оставим настрана случващото се в последните часове. Вие как видяхте изминалите 9 месеца?

"Като изключим, че беше понамаляло нивото на истерия, не че липсваше въобще, но беше понамаляло, но единственото позитивно, което може да се каже за управлението е, че го имаше, тоест че въобще резултатите от изборите бяха прочетени по някакъв начин от българските политици, които стигнаха до не лекото решение да съществува правителство. В страни от това, както и от факта, че по някакъв начин като че ли беше раздадена на парче държавата по сектори - нещо, което Борисов също потвърди днес, нищо друго не произведе тази Сглобка. Държавата уж щеше да тръгне в евроатлантическа посока, но не тръгна. Русофилските настроения продължават да са все така силни, дори сред управляващите. Ако някой иска да оспори това, ще го попитам защо трябваше да отпадне от уравнението на управлението единственият заявен евроатлантически министър, който беше Тагарев?"

Радио ВИДИН: Да, Тагарев беше един от гарантите на този исторически компромис, на този труден брак. Очевидно той е свързан с Украйна, която се защитава от руския агресор. Защо е толкова неудобен от ГЕРБ?

"Аз също не мога да разбера това. Дори не виждам човека, с който те желаят да го сменят, с какво е по-подходящ за длъжността? Не по-добър или лош човек, а по-подходящ... защото Тагарев има опит и с Украйна, и със структурите на НАТО, познава ситуацията във Военното министерство. Просто аз лично поне като страничен наблюдател не виждам като политическо лице кой може да го смени, кой може да замени както неговата експертиза, така и неговите контакти в структурите на НАТО, които са важни за нас. Може би за голяма част от българския народ е непонятно защо казусът Украйна е важен, но това е проблем на комуникацията на цялото правителство, не конкретно на г-н Тагарев".

Радио ВИДИН: Всичко, което се случва в последните 9 месеца, буквално час след час... всичко това съвсем окончателно започва да убива малкото останало доверие сред българите в политиците. Все сме виждали странни ситуация, които можем да наречем и с други думи. Управлявате 9 месеца, не си говорите, след това не можете да се разберете за няколко поста, правите всички тези циркове. Обикновеният гражданин няма как да вярва на системата.

"С право. Политическият живот на страната в крайна сметка в момента е сведен на продължение на войните на различните олигарски и олигархични групи, на чиито интереси политическите партии се явяват много често представители и изразители. Това, което ние виждаме от партиите, е публичният живот на страната - онова, отразено от медиите. Какъв е стилът на комуникация, когато няма камери, ние няма как да знаем обаче... което само подсилва допълнително точно това, което и Вие споменахте за недоверието в политическата система. Напълно оправдано е това недоверие. За момента това е единствената възможна ситуация, в която можем да се намираме. Няма никакъв начин да бъде преодоляна кризата".

Радио ВИДИН: Аз също смятам, че макар вече да не се говори за криза, ние реално сме в такава. Цялата тази прегръдка доста банално беше представена "в името на България". Ставаше въпрос за изпиране пред западните партньори, за изпълняването на лични интереси, които ДБ вече 10 години продава като идея. Банално е. Стана наратив.

"Този наратив работи единствено да налива вода в мелницата на онези политици, които поначало са евроскептици, които поначало искат да изкарат страната от структурите на ЕС и НАТО, които въобще не одобряват демокрацията като положение в обществото ни. Онези, които говорят за връщане към диктатура, концлагери. Ние имаме и такива политици. Колкото и да ги гледаме с усмивка, те банират все по-голяма електорална тежест и в крайна сметка могат да излязат победители от късогледството на "по-легитимните" политици".

Радио ВИДИН: Предстоят европейски избори, към които българинът не проявява особен интерес като цяло. Колко важни са те за нас?

"За България в общ смисъл са важни дотолкова, доколкото на власт ще излезе онази партия, която умее да управлява Европа. Ще го кажа директно - това е ЕНП. Това е партията, която е изградила ЕС във вида, в който го познаваме и в който е бил успешен. Всички останали, по един или друг начин, се явяват като контра-културни партии, които по-скоро се опитват да разрушат европейската идея, независимо дали са социалисти, радикали, реформисти или либерали. В друг смисъл европейските избори са важни, но не за България, а за огромните партии, защото те винаги ползват тези избори като един лакмус доколко твърдият им електорат е в по-добра форма от твърдия електорат на конкурентната партия. Това пък може да доведе до стабилност, но и до нови предсрочни избори, ако сега успее да се формира някакво правителство все пак. Казано просто - ако на европейските избори една от партиите е видимо по-доволна от другите, то тя може да се почувства достатъчно уверена да отиде отново сама на избори".

Радио ВИДИН: Последните над десет дни са изпълнени с хаос, който дори за нашата сцена е прекалено много. Това време обаче съвпадна с разкрития за Турски поток, които сякаш не намериха особено много място сред българските медии. Има ли нещо случайно на този свят?

"Положението със свободата на българските медии, особено на по-големите такива, е известно, няма нужда от особено тълкуване или коментар. Аз мисля, че има и нещо друго, което е по-естествено като обяснение от простия политически натиск. Това е фактът, че българите като цяло, поради редица фактори, които са много глобални - и образованието, и политическата култура, нивото на междуличностните отношения... всички тези глобални фактори на микрониво, сведени до отделната личност, те водят до неразбиране на глобалната геополитическа обстановка в момента, тъй като недостатъчно разбираемо е за обикновения българин доколко и защо Русия е опасна за Европа... това бива подценявано, осмивано и какво ли още не. В този ред на мисли - защо казусът с Турски поток, който отново е руски поток, да бъде тема? Това не буди обществен интерес, буди неразбиране".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00