Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 март 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Нова дейност, свързана с лечението на периферната съдова болест, ще се извършва в отделението по кардиология на видинската болница. Това съобщи началникът на отделението д-р Стоян Филипов и поясни, че от всички сърдечно-съдови заболявания периферната съдова болест е на трето място по смъртност след исхемичната болест на сърцето и мозъчно-съдовата болест. 

Отбелязваме 20 години от членството на България в НАТО. Членството ни във вонеения съюз ни прави силни и гарантира сигурността на нашата страна, коментира за Радио ВИДИН началника на Военно окръжие - Видин майор Цветомир Цветанов.

Проф. Светослав Малинов: Няма конституционна криза. За конституционна криза не може да се говори, каза политологът проф. Светослав Малинов в коментар за вътрешнополитическата ситуация в страната.

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се нощувките -  до четири диагностични и терапевтични процедури дневно и частично 9 лева за храна на ден. Заболяването трябва да е диагностицирано от лекуващия лекар. Хората, които ще се възползват, трябва да имат внесени или дължими осигурителни вноски за шест последователни календарни месеца, предхождащи този, през който се провежда рехабилитацията.

Фермерски пазар ще се проведе във Враца. Производители от страната ще вземат участие във Фермерския пазар във Враца, съобщиха организаторите от общинската управа.

Кампания набира храни в помощ на нуждаещи се хора от Северозапада за Великден. Благотворителна великденска кампания подеха от сдружението "Прави добро, бъди добър". 

Почти 6500 лева бяха събрани на благотворителния концерт под надслов "Направи добро, подай ръка" и от благотворителния базар, организиран от Народно читалище "Развитие 1892" в Бяла Слатина в подкрепа на Дияна Димитрова, която се нуждае от спешно животоспасяващо лечение в Турция. На много места в града са поставени кутии за дарения в подкрепа на жената, каза Светлина Берова, секретар на читалището в Бяла Слатина. Към момента са необходими 15 хиляди евро. Сумата не е събрана, затова културното средище ще продължи с благотворителни инициативи, чрез които да се набират средства по сметката на Дияна Димитрова. 

Със собствен бюджет ще разполага Клубът на инвалида в Белоградчик. Общинската организация на Съюза на инвалидите в Белоградчик проведе своето годишно отчетно-изборно събрание.

Ремонт на покрива на сградата на кметството в село Стубел предстои да бъде извършен това лято. Община Монтана ще отдели средства за подновяване на покрива, казва кметът на населеното място Емилия Йорданова.

Враца се подготвя за Маратон на четенето 2024. Регионална библиотека "Христо Ботев" – Враца обяви програмата си за тазгодишното издание на Маратон на четенето 2024 г., който се провежда в града за деветнадесети път, в дните от 2 до 23 април. 

Село Паволче ще се включи в Маратона на четенето. Читалище "Фар-1930" във врачанското село Паволче ще се включи с различни събития в проявата Маратон на четенето, която тази година се провежда от 2-ри до 23 април. 

Ученик от Видин се класира за националния кръг на олимпиадата по математика. Николай Евгениев от Видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" е единственият представител на Северозападна България, достигнал до националния етап. 

Финалният етап на националния конкурс "Малкият принц" ще се състои в Селановци. Вторият, заключителен етап на Националния конкурс за малките философи "Малкият принц" ще се проведе на 30 март, събота, в Селановци. 
По публикацията работи: Генади Вельов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 август 2024 година

България проучва възможността да погребва отработено  ядрено  гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия.  Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 18:05

Децата от село Ослен Криводол участваха в творчески занимания

И през тази седмица децата от мездренското село Ослен Криводол се отдадоха на творчество, четене и писане. Инициативите се организират от местното читалище. В понеделник бе най-любимото занимание - деца обучават деца.  Елица Фочева (8 години) научи своите приятелчета как да заплитат макраме и да превърнат старите буркани в красиви..

публикувано на 16.08.24 в 16:44

Започна беритбата на грозде в Ломско

В област Монтана стартира брането на бяло грозде . Днес в ломското село Долно Линево дадоха официален старт на кампанията. Гроздоберът започна по-рано. Заради сушата и високите температури белите сортове грозде узряха по-рано от обикновено. "В последната седмица с по градус на ден се вдигаше захарността на гроздето, което ни накара да берем..

публикувано на 16.08.24 в 16:33
Петко Николов, служебен министър на енергетиката и индустрията

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в "Ел Би Булгарикум"

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в държавното предприятие "Ел Би Булгарикум" . То ще е второ поред след повишението с 10 на сто през май.  Това съобщи служебният министър на енергетиката и индустрията Петко Николов в рамките на парламентарния контрол. Обмисля се и обновяване на материалната база и..

публикувано на 16.08.24 в 16:23
Владимир Малинов

Проучваме възможността да погребваме отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия

България проучва възможността да погребва отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 15:53

Пленер събра малки художници в Кула

Детски пленер започна в Кула . Инициативата се организира от местното читалище и е традиционна. Деца от различни възрасти се включват в проявата. „Тази инициатива на читалището се приема много радушно от всички малки участници. Събитието е част от програмата на панаирната седмица и разбира се от културния календар на местното читалище...

публикувано на 16.08.24 в 14:46

Горски служители се борят с пожар трети ден край село Струпец

Петнадесет горски служители трети ден се борят с огнената стихия в землището на село Струпец , на територията на Държавно горско стопанство-Мездра, съобщават от Северозападното държавно предприятие (СЗДП) във Враца. Сигналът за пожара в местността Струпешка могила е подаден в 18:30 часа на 14 август. Засегнатите горски територии са около 200 дка..

публикувано на 16.08.24 в 14:36