Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 април 2024 година

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Седемнадесет са одобрените проекти в конкурса „Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав“ на Фондация „Америка за България, а общата сума на финансирането е 1 312 000 лв., съобщават от организацията. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в целевите региони с цел да удължат престоя на посетителите.


По 100 лева добавка за Великден ще получат хората с пенсии до 526 лева, реши на второ четене бюджетната комисия в парламента. Мярката ще струва 54 милиона лева, които ще бъдат осигурени от бюджета на Държавното обществено осигуряване. За да бъдат получени парите през май, текстовете трябва да бъдат приети окончателно и обнародвани до 19 април. 

Туризъм, икономическа и логистична зони, транспортна свързаност са акценти в предстоящите концепции за териториални инвестиции на видинските общини, съобщиха от Областния информационен център. Над 90 милиона лева ще са инвестициите в област Види, ако бъдат одобрени четирите концепции подадени по първата покана. Те са съобразени с най-належащите и важни потребности на местните общности в единадесетте общини, посочиха от центъра. Преди обявяването на втората покана за интегрираните териториални инвестиции, екипът на Областен информационен център-Видин ще проведе и допълнително, специално информационно събитие за всички потенциални бенефициенти.


На 14 април (неделя) от 11.00 часа в Конферентния център на Областна администрация – Видин областният управител Иво Атанасов ще проведе консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия – Видин за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България и народни представители на 9 юни 2024 г.


Обновява се междублоково пространство в най-големия жилищен комплекс във Враца, съобщиха от общинската управа. Паркинг с над 80 места ще бъде обособен в района на блокове “Орбита” 3, 4 и 7, както и край бл. 11 в ж.к. “Дъбника”.


Общо 90,7 кубически метра дървесина е задържана от горските инспектори от началото на годината, съобщи Радослав Николов, директор на Държавно горско стопанство - Видин. Осем са съвместните проверки със сектор "Противодействие на икономическата престъпност". 


Заради разкрити край пътя за село Държаница артефакти спира ремонтът на трасето, финансиран по проект на Община Димово. Общо 4 000 000 лева са осигурени за строителните работи, обясни кметът на общината Светослав Славчев. 


Общо 100 000 лева ще бъдат осигурени за археологически разкопки в античен град Рациария през тази година от Община Димово. Ако времето позволява по-продължителна работа на обекта, ще бъдат отпуснати до 300 000 лева, каза кметът Светослав Славчев и добави. Разкритите артефакти се охраняват от полицията, извършва се археологическо наблюдение, а през май ще се проведат спасителни проучвания. Това обясни доц. д-р Здравко Димитров, който е научен ръководител на редовните археологически проучвания в античния град Рациария, в чиято зона попадат разкритите край пътя за Държаница съоръжения. 


Регионален форум за образователни иновации на националната програма „Иновации в действие“ се провежда в СУ „Цар Симеон Велики“ във Видин. Инициативата се организира от Регионалното управление на образованието и учебното заведение. Образователният форум, който продължава до 12 април, представя иновативни практики чрез презентации, видеоклипове и изложба на продукти от дейността на иновативните училища. В него участват над 70 представители на общо 30 учебни заведения както от област Видин, така и от Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. 


Авиационно третиране срещу комари ще се извърши в община Лом. Въздушната обработка е предвидена за 11 април 2024 г. и ще се осъществи при подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/с, съобщават от местната общинска управа. 


От 15 април до 31 май е в сила забраната за риболов по време на размножаването. На язовир "Огоста" любителите ще могат да мятат въдици в района на 200 метра от водовземната кула до полуостров "Расника".


Пъстри великденски яйца украсиха центъра на Кула. В изработката на великденската декорация се включиха служители от Дирекция “Социално Подпомагане“ и доброволци от сдружение „Северозапазване“, съобщават от Общината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Врачани ще обсъждат цената на столовото хранене

Община Враца предлага повишение на цената на обяда за деца и ученици , който се предлага от Общинското предприятие „Социални дейности“. Предложението ще бъде подложено на обществено обсъждане днес, 16 август. Към настоящия момент купонът за храна струва 3.80 лева. Местната управа иска да актуализира услугата, като предложи два нови варианта,..

публикувано на 16.08.24 в 09:53

Републиканско състезание по спортен риболов за незрящи се проведе в Монтана

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи . 16 отбора от страната участваха на турнира на язовир "Огоста". Състезанието се финансира от Агенцията за хора с увреждания.  В деня на Варна, Голяма Богородица, победител стана отборът на "Успех", от морската ни столица. Състезание по спортен риболов за хора с..

публикувано на 16.08.24 в 09:39

Готвят водни забавления за децата във Враца

Второто издание на Фестивала на водните забавления предстои тази неделя във Враца, съобщиха от общинската управа.  Събитието започва в 10 ч. в парка пред стадион "Христо Ботев" и има за цел да отдели децата за няколко часа от телефоните, таблетите и компютрите, като в същото време малчуганите усетят тръпката на детството, което техните родители са..

публикувано на 16.08.24 в 08:20

Откриха панаира в Кула

С концерт на група "Хоризонт" - част от Националната кампания "Изпей "Обичам те" на български" бе открит 107-ят традиционен кулски панаир. Стотици жители и гости на града присъстваха на официалното откриване. Кметът Владимир Владимиров  поздрави посетителите на традиционното изложение: "Добър вечер и добре дошли на всички, удоволствие за мен да се..

публикувано на 16.08.24 в 07:56

Снимката на 15 август 2024 година

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското  село Ясен , където е отслужена света литургия. Работни срещи във връзка с водоснабдяването на Видин и Омуртаг се проведоха в Министерството на регионалното развитие и благоустройството днес.  Разговорите бяха инициирани от министър..

публикувано на 15.08.24 в 18:10

Хеликоптер транспортира 4-годишно дете от Видин до София

За нова мисия съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха . Дежурен медицински екип се е отзовал на сигнал, подаден към координационната централа. Пациентът е дете на 4 години , което първоначално е било настанено в Многопрофилната болница за активно лечение “Света Петка“ във Видин , но след преценка на медицинските специалисти е..

публикувано на 15.08.24 в 16:59

Стотици почетоха храмовия празник на Черепишкия манастир „Успение Богородично“

Стотици православни християни от цялата страна се стекоха на 15 август в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично “, за да почетат един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица , който е и храмов празник на манастира. По този повод в съборния манастирски храм..

публикувано на 15.08.24 в 16:49