Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 април 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

В урок по история за Търновската конституция, проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин. Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите. 


Забраната за износ на инсулинови лекарства и антибиотици за деца се удължава с още месец, считано от днес, съобщиха от здравното министерство. Износът на инсулини и антибиотици за деца беше забранен от началото на ноември миналата година, като периодично се издава заповед за удължаването на забраната. 


Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради, анонсираха от местната управа във Враца. Общината има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. 


Близо 5 000 души са декларирали доходите си пред НАП- Видин две седмици преди изтичане на крайния срок - 30 април. Повече от 76% от годишните данъчни декларации са подадени по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Само 50 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а 1 100 са ги подали в офиса на приходната агенция в гр. Видин, допълват от НАП. 


Регистрираха първи случай на коклюш за годината в област Монтана. Заболяването при детето е преминало леко. То е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Взети са всички противоепидемични мерки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града.


Концепция за популяризирането на Културен център "Жул Паскин" представиха от архитектурно студио "Ателие 3" на среща в реновираната сграда на бившата Видинска синагога. Идеята е посетителите да научат не толкова известни факти за Видин, за еврейската общност, както и за творчеството на големия художник Жул Паскин, роден в града. 


По покана на Градската художествена галерия родената в гр. Мездра художничка Ивелина Ивова подреди в Община Мездра самостоятелна изложба живопис „Загадъчни пространства“.


Над 100 автори от цялата страна подадоха непубликувани свои творби в Осмия читалищен конкурс „Георги Тодоров“, организиран от Народно читалище „Просвета 1925“ - гр. Мездра. Конкурсът се провежда от 2016 г. насам в памет на Георги Тодоров (1928-2001 г.) - дългогодишен учител по български език и литература в община Мездра, училищен инспектор, журналист, писател, краевед и читалищен деец.


Беседа за практики в овощарството ще се проведе в сряда в читалище "Цвят" във Видин. Лектор на беседата ще е агрономът Иван Попов, който ще сподели своя опит при резитби и калемене.   


Кафява мечка забелязаха в Балкана над Чипровци. Увеличават се дивите животни на територията на ловно-рибарско сдружение „Огоста" Монтана.


В Мездра започна гласуването в конкурса на Общината за великденска украса. Конкурсът е в три категории -детски градини, училища, читалища. Обявяването на резултатите и награждаването на победителите ще е на 25 април.


Монтана ще посрещне Великден с песните на дуета Соня Чакърова и Димитър Аргиров, съобщават от Общината. Заедно с тях на откритата сцената на пл. „Жеравица“ ще бъде и Фолклорен ансамбъл „Ситница“. Празничният концерт ще започне на 5 май в 10:30 ч. Великденската програма на общината включва още 4 концерта, посветени на най-големия християнски празник.


В Регионална библиотека „Христо Ботев" във Враца тази събота ще е втората по ред работилници за емоции за родители. Събитието е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева. Темата ще бъде „Агресията, предизвикателното поведение и лъжата", съобщиха от библиотеката


Втори май да бъде неучебен за училищата на територията на община Враца предлага Красимир Богданов. Местният общински съветник се мотивира с възможността да не се прекъсва серията от почивни дни, която включва официалните празници и неработните дни в началото на май. 


Община Козлодуй организира Панорама на образованието, която ще се проведе в четвъртък. Събитието ще е от 16:00 до 18:00 часа, на площад „Христо Ботев”. Ще бъдат представени учебни заведения на територията на община Козлодуй, университети, филиали на висши учебни заведения и работодатели. 

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 август 2024 година

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското  село Ясен , където е отслужена света литургия. Работни срещи във връзка с водоснабдяването на Видин и Омуртаг се проведоха в Министерството на регионалното развитие и благоустройството днес.  Разговорите бяха инициирани от министър..

публикувано на 15.08.24 в 18:10

Хеликоптер транспортира 4-годишно дете от Видин до София

За нова мисия съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха . Дежурен медицински екип се е отзовал на сигнал, подаден към координационната централа. Пациентът е дете на 4 години , което първоначално е било настанено в Многопрофилната болница за активно лечение “Света Петка“ във Видин , но след преценка на медицинските специалисти е..

публикувано на 15.08.24 в 16:59

Стотици почетоха храмовия празник на Черепишкия манастир „Успение Богородично“

Стотици православни християни от цялата страна се стекоха на 15 август в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично “, за да почетат един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица , който е и храмов празник на манастира. По този повод в съборния манастирски храм..

публикувано на 15.08.24 в 16:49

Възстановяват пътя до язовира в село Гюргич

В община Ружинци възстановяват пътя към язовира в село Гюргич . Кметът Александър Александров обясни: "Продължаваме с изграждането на един водосток, подмяната на тръбите му и с изграждането на каменната основа, перилата, които ще спират силата на водата от дерето, за да отива тя по лесния път към реката. Почистихме от двете страни на водостока..

публикувано на 15.08.24 в 16:29

Деца в село Моравица научиха за пътя на хляба до трапезата

Деца в мездренското село Моравица гледаха презентация на тема "Пътят на хляба до нашата трапеза" . Проявата е част от летните занимания, организирани от Народно читалище "Светлина 1926" и се проведе в салона на културното средище.  Лектор беше кариерен консултант Ерика Йончовска, която „преведе” децата от нивата до готовия хляб, след което те..

публикувано на 15.08.24 в 14:29

Село Ясен отбеляза храмов празник

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица . Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското село Ясен , където е..

публикувано на 15.08.24 в 14:05

Започва панаирът в Кула

Тази вечер в Кула ще бъде открито 107-ото издание на традиционния панаир. Той ще продължи до 20 август, а за гостите са предвидени концерти на популярни български  изпълнители , лятно кино, изложби и спортни турнири. Панаирът започва  с концерт на група "Хоризонт", а п рограмата включва още: 15.08.2024 г. (Четвъртък)  21.00 часа..

публикувано на 15.08.24 в 14:00