Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

4
Снимка: личен архивСрещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка - забавна, креативна и пълна с живот. Но на първо място много шарена. С тази идея започва да навлиза в света на сладкарството и Ема.

"Тръгнах и аз от сладкарството. Правех един определен вид сладки, с картинки, предполагам всички ги знаят и понеже съм по на "ти" с програми и фотошопи, купувах си хубави, платени изображения, нарисувани от дигитални художници. Успявах да си сглобя от тази картинка малко, от другата малко и то в крайна сметка се получава едно уникално изображение за сладка. От там се запознах с други сладкари тук, в града, защото почнаха и те да ме търсят. Доста време си работихме с повечето от тях и когато дойде моментът да се занимавам с формичките за сладки - вече си имахме доверие, работихме си все така добре и те просто продължиха да ме търсят..."

На пръв прочит да направиш форма за сладки не е нищо особено, но оказва се, че целият процес по изготвяне на дизайн и създаване на една съвършена формичка е дълъг и съвсем не лек.

"Сложно е, защото за да направиш една формичка ти трябват познания, макар и базови за 3D моделиране, софтуери, отделно да работиш с въпросната машина, която прави това, което ти си задал, доста работа е..."

Всяка форма за сладки е изработена с грижа и внимание към перфектната комбинация от функционалност и естетика. Формите, които Ема създава, са многокомпонентни и различни от масовите, които сме свикнали да виждаме в магазините.

"Ако някой иска да си направи кученце, агънце, сега за Великден, зайченца, просто за да се получат по-интересни. Тези, които ги украсяват със захарно тесто, те си искат да има повече елементи."

Всичко хубаво отнема време, гласи една стара приказка. За сметка на това в годините на трудности и предизвикателства, Ема успява да създаде своя почерк и е сигурна, че вече е разпознаваема в света на сладкарството.

"Определено мога да го кажа. Тук, в града, имам редовни клиенти, така да ги наречем, познаваме си се от доста време. Имам от доста други градове клиенти, редовни, които мога да кажа, че от ден едно, от първия ден, в който обявих, че започвам да се занимавам с правенето на формички за сладки, те бяха толкова щастливи и до ден днешен, когато имам нещо ново или когато имат нужда от нещо по поръчка винаги ме търсят и разчитат на мен и знаят, че работата ще бъде свършена."

Формите за сладки на Ема са не просто предмети от сладкарството, а инспирация за творчество и радост на всеки, който се занимава с това хоби. Те си имат вече много фенове, а един от най-големите е от Бургас и е третият най-добър сладкар в България:

"Тя ми е от любимите клиентки. Следя я във всички социални мрежи, много красиви неща твори в сладкарството и се радвам, че и аз успявам да ѝ помагам..."

Ема е един от най-шарените хора във Видин и то във всякакъв смисъл. В нейните ръце всяка формичка за сладки се превръща в уникален подарък и в същото време е един малък фрагмент от нейната същност. И по този начин остава отпечатък. Но това е само, защото обича работата си и вярва, че всеки трябва да прави това, което го кара да се чувства щастлив.

През месец май Ема и нейните шарени формички се включва в базара на платформата за събития "Естетика", който ще се проведе в рамките на няколко дни в градската градина във Видин. Подготовката за него вече е започнала, а изненадите са много и различни. С внимание към иновацията и функционалността, Ема Величкова продължава да развива нови и вълнуващи форми за сладки, които оживяват в ръцете на нейните клиенти. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Благотворително събитие събра над 5000 лева в подкрепа на жени с онкологични заболявания

Над 5000 лева събра благотворителен коктейл във Враца за закупуване на помощни средства за жени с онкологични заболявания от Северозападна България. Събитието, органирано от Инициативен комитет за борба с рака на гърдата, получи много широка подкрепа, обясни председателят на организацията Албена Кисьова.  "Лично за мен резултатите са много..

публикувано на 27.05.24 в 17:55

Абитуриентските балове - повод за празник или излишна суета?

Абитуриентските балове са уникално преживяване не само за завършващите, но и за техните родители, учители и приятели. Всеки млад човек иска да направи този момент специален и запомнящ се. С какво, обаче се свързва абитуриентският бал - последно сбогом с класа, учителите и безгрижието или с излишното суетене и влагане на много средства?..

публикувано на 27.05.24 в 17:00

Отбелязваме Международната седмица за осведоменост за щитовидната жлеза

На 25 май се отбелязва Световният ден за борба с болестите на щитовидната жлеза и обикновено с него започва Седмицата за осведоменост за щитовидната жлеза. Кампанията е ежегодна и цели да повиши осведомеността за ранното разпознаване и адекватното лечение на заболяванията на щитовидната жлеза, за да се предотвратят по-нататъшни усложнения. Това каза..

публикувано на 27.05.24 в 16:09

Общински съвет Видин с Декларация към институциите за буферния паркинг

Декларация с искане да се сезират държавните институции относно буферния паркинг край Дунав мост 2  прие  Общински съвет Видин . Предложението внесе Калин Виденов по време на редовното заседание на местния парламент. Той обясни, че целта на декларацията е тя да достигне до отговорните институции, които да проверят законността на паркинга,..

публикувано на 27.05.24 в 14:47

Отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ

На 27 май отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ. Това е денят, в който отдаваме почит и признание на всички професионалисти, които работят неуморно и самоотвержено, за да спасяват човешки животи. Спешната медицинска помощ е критичен елемент от здравната система, осигуряваща бързи и ефективни действия в случаи на аварии, инциденти и..

публикувано на 27.05.24 в 13:04

"Неделник" от 26 май 2024 година

Хайде....новият "Неделник" е тук. Водя ви на бал във Враца. За пореден път там изпратиха стотици свои "посланици" по света и у нас. От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници. Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. В "Неделник"..

публикувано на 26.05.24 в 13:25

Да можем заедно с Христос да повдигнем тежестта на земния живот

Днес е Четвърта неделя след Пасха – на Разслабения. Христос възкръсна! В името на Отца и Сина и Светия Дух. Братя и сестри, отново чуваме така добре познатия ни евангелски откъс за изцелението на разслабения и ни се иска пак и пак да обърнем внимание на въпроса, поставен от Христос: "Искаш ли да оздравееш?" На пръв поглед няма..

публикувано на 26.05.24 в 08:00