Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

4
Снимка: личен архив



Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка - забавна, креативна и пълна с живот. Но на първо място много шарена. С тази идея започва да навлиза в света на сладкарството и Ема.

"Тръгнах и аз от сладкарството. Правех един определен вид сладки, с картинки, предполагам всички ги знаят и понеже съм по на "ти" с програми и фотошопи, купувах си хубави, платени изображения, нарисувани от дигитални художници. Успявах да си сглобя от тази картинка малко, от другата малко и то в крайна сметка се получава едно уникално изображение за сладка. От там се запознах с други сладкари тук, в града, защото почнаха и те да ме търсят. Доста време си работихме с повечето от тях и когато дойде моментът да се занимавам с формичките за сладки - вече си имахме доверие, работихме си все така добре и те просто продължиха да ме търсят..."

На пръв прочит да направиш форма за сладки не е нищо особено, но оказва се, че целият процес по изготвяне на дизайн и създаване на една съвършена формичка е дълъг и съвсем не лек.

"Сложно е, защото за да направиш една формичка ти трябват познания, макар и базови за 3D моделиране, софтуери, отделно да работиш с въпросната машина, която прави това, което ти си задал, доста работа е..."

Всяка форма за сладки е изработена с грижа и внимание към перфектната комбинация от функционалност и естетика. Формите, които Ема създава, са многокомпонентни и различни от масовите, които сме свикнали да виждаме в магазините.

"Ако някой иска да си направи кученце, агънце, сега за Великден, зайченца, просто за да се получат по-интересни. Тези, които ги украсяват със захарно тесто, те си искат да има повече елементи."

Всичко хубаво отнема време, гласи една стара приказка. За сметка на това в годините на трудности и предизвикателства, Ема успява да създаде своя почерк и е сигурна, че вече е разпознаваема в света на сладкарството.

"Определено мога да го кажа. Тук, в града, имам редовни клиенти, така да ги наречем, познаваме си се от доста време. Имам от доста други градове клиенти, редовни, които мога да кажа, че от ден едно, от първия ден, в който обявих, че започвам да се занимавам с правенето на формички за сладки, те бяха толкова щастливи и до ден днешен, когато имам нещо ново или когато имат нужда от нещо по поръчка винаги ме търсят и разчитат на мен и знаят, че работата ще бъде свършена."

Формите за сладки на Ема са не просто предмети от сладкарството, а инспирация за творчество и радост на всеки, който се занимава с това хоби. Те си имат вече много фенове, а един от най-големите е от Бургас и е третият най-добър сладкар в България:

"Тя ми е от любимите клиентки. Следя я във всички социални мрежи, много красиви неща твори в сладкарството и се радвам, че и аз успявам да ѝ помагам..."

Ема е един от най-шарените хора във Видин и то във всякакъв смисъл. В нейните ръце всяка формичка за сладки се превръща в уникален подарък и в същото време е един малък фрагмент от нейната същност. И по този начин остава отпечатък. Но това е само, защото обича работата си и вярва, че всеки трябва да прави това, което го кара да се чувства щастлив.

През месец май Ема и нейните шарени формички се включва в базара на платформата за събития "Естетика", който ще се проведе в рамките на няколко дни в градската градина във Видин. Подготовката за него вече е започнала, а изненадите са много и различни. С внимание към иновацията и функционалността, Ема Величкова продължава да развива нови и вълнуващи форми за сладки, които оживяват в ръцете на нейните клиенти. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00