Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неделник" от 21 април 2024 година

23
Снимка: Красимир Каменов

Тук е "Неделник“ брой 501.

Можете да чуете за това, че Антон Оруш, най - големия колекционер и изследовател на българската техника подготвя нова книга. Книгата е посветена естествено на българската техника.

Писателят от Враца Давид Давидов представи най - новата си книга „Ярмомелката“ в музея във Враца. За това как мина представянето ни разказва той.

Украсяват ел- таблата в село Ружинци с рисунки на пейзажи от региона. Автор на рисунките е Лилия Захаринова по поръчка на кмета на община Ружинци Александър Александров. С кмета разговаряме за таблата и туризъм. Възможно ли е?

"Дете, което чете днес, утре ще бъде човек, който мисли!" - Така започва постът във Фейсбук на библиотекаря на читалище „Надежда“ в село Раковица Ина Игнатова по повод XIX Маратон на четенето 2024, част от инициативата "Походът на книгите" на Асоциация Българска книга. Повече за маратона на четенето и за това какво се случи в училището и в детската градина разказва Ина.

И за новата книга на Димитър Цолов - Доктора си поговорим. Тя е с поезия. Сериозна. Самият той написа - "Да издадеш книга със стихове е като да изпуснеш листенце от роза в Големия каньон и да чакаш да чуеш ехото" (Дон Маркуис, американски поет-хуморист). Ето я и нея - "Последен страж" - книжчицата, събрала по-сериозните ми, вкл. и някои доста мрачни, лирически прозрения. А реших да си я подаря точно през 2024 - годината, в която астралната ми проекция ПИЯНИЯТ БАРД навърта 15 лазарника.“
Специално за вас за „Последен страж“ разказва Митака Цолов - Доктора. Приготвил съм и една музикална изненада.

Очакват ви и рецептите на Дедо Скръц.

Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Красимир Каменов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Благотворително събитие събра над 5000 лева в подкрепа на жени с онкологични заболявания

Над 5000 лева събра благотворителен коктейл във Враца за закупуване на помощни средства за жени с онкологични заболявания от Северозападна България. Събитието, органирано от Инициативен комитет за борба с рака на гърдата, получи много широка подкрепа, обясни председателят на организацията Албена Кисьова.  "Лично за мен резултатите са много..

публикувано на 27.05.24 в 17:55

Абитуриентските балове - повод за празник или излишна суета?

Абитуриентските балове са уникално преживяване не само за завършващите, но и за техните родители, учители и приятели. Всеки млад човек иска да направи този момент специален и запомнящ се. С какво, обаче се свързва абитуриентският бал - последно сбогом с класа, учителите и безгрижието или с излишното суетене и влагане на много средства?..

публикувано на 27.05.24 в 17:00

Отбелязваме Международната седмица за осведоменост за щитовидната жлеза

На 25 май се отбелязва Световният ден за борба с болестите на щитовидната жлеза и обикновено с него започва Седмицата за осведоменост за щитовидната жлеза. Кампанията е ежегодна и цели да повиши осведомеността за ранното разпознаване и адекватното лечение на заболяванията на щитовидната жлеза, за да се предотвратят по-нататъшни усложнения. Това каза..

публикувано на 27.05.24 в 16:09

Общински съвет Видин с Декларация към институциите за буферния паркинг

Декларация с искане да се сезират държавните институции относно буферния паркинг край Дунав мост 2  прие  Общински съвет Видин . Предложението внесе Калин Виденов по време на редовното заседание на местния парламент. Той обясни, че целта на декларацията е тя да достигне до отговорните институции, които да проверят законността на паркинга,..

публикувано на 27.05.24 в 14:47

Отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ

На 27 май отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ. Това е денят, в който отдаваме почит и признание на всички професионалисти, които работят неуморно и самоотвержено, за да спасяват човешки животи. Спешната медицинска помощ е критичен елемент от здравната система, осигуряваща бързи и ефективни действия в случаи на аварии, инциденти и..

публикувано на 27.05.24 в 13:04

"Неделник" от 26 май 2024 година

Хайде....новият "Неделник" е тук. Водя ви на бал във Враца. За пореден път там изпратиха стотици свои "посланици" по света и у нас. От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници. Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. В "Неделник"..

публикувано на 26.05.24 в 13:25

Да можем заедно с Христос да повдигнем тежестта на земния живот

Днес е Четвърта неделя след Пасха – на Разслабения. Христос възкръсна! В името на Отца и Сина и Светия Дух. Братя и сестри, отново чуваме така добре познатия ни евангелски откъс за изцелението на разслабения и ни се иска пак и пак да обърнем внимание на въпроса, поставен от Христос: "Искаш ли да оздравееш?" На пръв поглед няма..

публикувано на 26.05.24 в 08:00