Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неизпълнен ремонт предизвиква недоволство сред живущите на улица "Константин и Фружин" във Видин

5
Снимка: Радио Видин

Видинската улица "Константин и Фружин" да бъде преименувана на "40 години надежда". Предложение за това смятат да отправят до Община Видин живущите там и по този начин да изразят недоволството си от факта, че вече 40 години чакат да бъде извършен ремонт на улицата им, разкопана през 80-те години за изграждане на канализация на квартал "Бонония". Миналия юни за първи път посетихме живущите на "Константин и Фружин", които разказаха за проблема. Тогава от Община Видин обясниха, че действително малката улица в квартал "Акджамия" е в лошо състояние, пътните настилки не са ремонтирани от десетилетия, и увериха: "Предвиждат се ремонтни дейности. В момента тече процедура по избор на изпълнител за извършване на строително-монтажните дейности. Средствата са от целева субсидия." 
Снимка: Радио Видин
Почти година по-късно хората от улица "Константин и Фружин" отново ни потърсиха, за да кажат, че въпреки обещанията, нищо не се е променило:

"1983-а или 1984 година разкопаха улицата, беше асфалтирана, и до ден днешен, аз съм я поддържал, бях шофьор и карах баластра, и до ден днешен не я оправят. Много обещания, подписки сме събрали, имаме и документи, заведени за подписките, които сме събирали от хората от улицата. Преди местните избори кметът ни събра пред магазина и ни даде обещание: "Веднага след Нова година ви асфалтирам улицата". Викам: "След Нова година няма да я асфалтирате, защото е зимно време". Вика: "До пролетта ще я направим". Пролетта вече си отива, идва лятото, обаче няма никакви изгледи. "Обещавам ви", вика и действително на другия ден докараха 4-5 самосвала от този трошляк , който е от "Панония", но това е за 2-3 месеца, както каза и техният инженер: "Два-три месеца и повече няма да ви върши работа". И така си остана. Сега се борим, това е срамна работа. Има възрастни хора и аз не съм подвижен, има друг човек, той изобщо не може да излиза. Аз примерно трябва да отида да си пазарувам, как да ходя с количката при това положение. Излезе, че кметът даде предизборни обещания и не си държи на обещанията...

Вътре, като влезеш, шкафовете са ни пълни с пепел, не може да си отворим. Отваряме прозорците и дишаме пепел...


Зимно време не може да мине снегорин, защото ще счупи дъската. Значи ние сме оставени на доизживяване, зимно време изобщо не можем да идем до магазина...

Значи тук има толкова много хора възрастни. Ето той е инвалид, той с количката не може да излезе. Ето сега съм донесла на сестра му хляб, това е болна жена. Това е срамота и подигравка с хората. Ние претендираме, че живеем в града. Ами аз като отида в Покрайна там всичко е асфалтирано...

Дойде януари, след като минат празниците, веднага отивам и плащам, данък никога не съм изпуснала..."
Снимка: Радио Видин

Отново се обърнахме към Община Видин, за да разберем ще бъде ли извършен обещаният ремонт. От пресцентъра ни отговориха:

"Ремонт на улицата е планиран и се очаква да бъде изпълнен до края на 2024 г. Ще бъде осъществено цялостно преасфалтиране на уличния участък. Вече приключи ремонтът на 23 улици в малките населени места на територията на общината. В град Видин бе ремонтирано цялостно междублоковото пространство на ж.к. „Петко Каравелов" с над 2000 м2 площ и 3 улици. Дейностите по реновиране и облагородяване, които са планирани да стартират през тази година, са двата подхода на град Видин, довършване на ремонтните дейности по бул. "Панония", както и още 12 главни и второстепенни улици, входът на стадион "Георги Бенковски", две междублокови пространства и още 20 улици в малките населени места. Към момента са планирани над 18 милиона лева, като Община Видин е в очакване на допълнителни средства, отпуснати от държавния бюджет."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00