Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През тези 52 години, в които съм на сцената, живеех живота на различните персонажи

Петко Петков за ролите в живота и в театъра

Снимка: Радио Видин


Днес ще се потопим в театралната атмосфера на град Видин в периода на 70-те, 80-те, 90 години на 20 век. За онова време на културен възход и невероятна почит и уважение към театъра ще ни разкаже Петко Петков, артист и директор на Видинския драматичен театър "Владимир Трандафилов". 

Роден е на 16 декември 1941 г. в село Раковица, община Кула. Семейството му е най-обикновено, селско- работили са много и са уважавали земята и труда. 

Петко Петков учи в училището в Раковица. Учителката му по български език и литература забелязва в него самобитния талант и го включва в различни театрални постановки. Така започва да участва във всички изяви на самодейния колектив в селото. След казармата кандидатства във  ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”, не го приемат. Затова се подготвя много сериозно и на следващата година е приет “Актьорско майсторство” в класа на проф. Кръстьо Мирски.

През 1969 г. завършва ВИТИЗ и постъпва на работа като актьор във Видинския драматичен театър “Владимир Трандафилов”. Работи тук 30 години и определя времето като "славен период". През годините изиграва стотици роли, от тях най -силните и значими са на цар Петър в “Книга на царете” от Маргарит Минков, Живко от “Майстори” по Рачо Стоянов, старият Гранде от “Йожени Гранде” по Оноре дьо Балзак, Йован Табута от “Щуро племе” от Йосиф Венков, дядо Димитър от “Да убиеш премиер” от Емил Андреев, Абдулах в “Забрадка на слънцето” от Кирил Топалов и др.

През 1983 година става директор на драматичния театър във Видин. Петко Петков получава  званието “Заслужил артист” през 1985 г.  Докато е директор, успява да издейства 12 апартамента за нуждаещи се артисти, да подобри социално -битовите им условия. Работата като директор не е от любимите му дейности, защото той като емоционален човек се натоварва с всички проблеми и грижи на колегите си. Така работи до 1999 година, когато е уволнен по политически причини.

В този труден за него момент ръка му подават колегите от Враца, така Петко Петков става част от трупата на Врачанския театър. Когато през 2008 година кмет на община Видин става Румен Видов, Петко Петков отново се връща във видинския театър като директор. В момента все още работи към врачанския театър на хонорар. 

Живее в София, където са и трите му дъщери, които често го посещават и му помагат в ежедневието. Едната от дъщерите му ,  Албена Петкова Георгиева, продължава неговия път, тя също е актриса. Снимал е в киното, където оставя ярка следа във филмите „Златният век”,  „Среща на силите" и др.

ДЕТСТВОТО 
"Майка ми беше домакиня, а баща ми работеше като товарач в ТКЗС, после като кравар в кравефермата... Спомням си един случай, на оран бяхме и дядо ми ме накара да лизна от браздата, която обръща плугът... Попитах го защо и той отговори: "За да си свързан винаги със земята." От старите много неща съм научил и много добри съвети ми даваха... Моята учителка по български език ме запали за театъра. Аз играех много в самодейния колектив в Раковица. А когато идваше един режисьор от Видин да помага за "Зимна балада", която правехме, той тогава ме препоръча във видинския театър и там ме взеха за стажант-актьор".

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ВИДИН 
"Колегите ме приеха много добре, те вече ме познаваха. В "Снаха " играех Стойко, в много постановки играех. Имаше емблематични спектакли и роли. Това беше "Напразните усилия на любовта" на Шекспир с режисьор Любен Гройс... Вече ми беше омръзнало да играя герои-любовници... И му казах, че не искам да играя тази роля. На другия ден на репетицията той преразпредели ролите... Много интересно работеше той, с много изисквания... Аз съм работил и с Леон Даниел в "Ромео и Жулиета" на Шекспир, където играех Тибал... Тогава Петър Антов реши да направи ремонт на театъра...хНие нямаше къде да репетираме и репетирахме в залата на Окръжния Съвет тогава... Всяка сутрин ние, участващите в пиесата трябваше да бъдем в 7,30 ч в театъра. Ние с Венци Кисьов тренирахме фехтовка и боя, другите тичаха в парка, трети гребяха с лодки в реката... Това продължаваше един час, в 8,30 ч ни пускаха да закусим и да пием по едно кафе и в 9 часа започваха най-активни репетиции... И още "Така и ще бъде" постановка на Виктор Мажурин, "Сватба" пак я прави Мажурин, "Депутатът от Балтика" - играх Миша Гончаров, за което получих награда на фестивала във Видин, който се провеждаше през две години. Въобще един славен период във Видин."

"КНИГА НА ЦАРЕТЕ" 
"През 1985 година станах заслужил артист. Тогава работехме заедно с Димитър Стоянов. Това беше едно много интересно представление. Това е книга за живота и предателствата на единствения цар бил начело на държавата ни 42 години, изключителен дипломат, не е водил войни. Това е цар Петър, синът на Симеон и аз играх самия цар Петър. Стана много хубаво представление, играхме го и в София. След това дойде "Щуро племе" с режисьор  Йосиф Венков. Много труд хвърли целият състав на театъра, но стана едно великолепно представление... Софийската критична публика ни прие много възторжено. "

АКТЬОРСТВОТО 
"През тези 52 години, в които съм на сцената, не съм живял свой личен живот. Аз винаги живеех различните персонажи, които съм работил. Много е трудно да се потопиш в психиката на един друг човек. Въобще тази професия е изключително трудоемка. Денонощно мислиш за това, което ти предстои на сцената. Въобще човек трябва да се готви постоянно за това, което му предстои..."

Кое радва Петко Петков и кое го натъжава, какво са за него приятелите и още от живота му чуйте в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47