Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

| Интервю



Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов, познат по света като "Il grande Lupo bulgaro", големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор. Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал, който се провежда в столицата на Еквадор - Кито. В рамките на 15 дни Теодор ще преподава на студентите от Театралната академия своите знания относно микро драматургията за марионетен театър. 

"Министър на културата на Еквадор ме е гледал преди две години на кино фестивала в Швейцария, в Локарно. Играх много семпло представление, без някакви сериозни заявки. Хората са ме харесали, обадили са се на директора на фестивала, искали са имейл, телефонен номер и една сутрин, докато се приготвях за репетиция в Държавен куклен театър - Видин, телефончето звънна и чух италианска реч, която се представи за преводач на министъра на културата. Хората ме поканиха, впечатлени са от работата ми, следели са ме от известно време. Ще бъда гост в тяхната Театрална академия. Ще имам честта да преподавам 15 дни, от които 15 дни, ще мога да им покажа какво значи микро драматургия за марионетен театър и какво значи да манипулираш кукла на конци, тип марионетка, правена от дърво. Ако мастъркласът им хареса, те имат желание да направим ефекта на "бумеранга" на културно ниво, като те дойдат във Видин. Имаме нужда от един културен растеж и то не международен, а континентален." 

Беше ни любопитно дали всичките тези покани за участие, признания и награди от цял свят карат Теодор да се чувства успял. Но той категорично отрече да се възприема така и посочи, че няма самочувствието на успял човек:

"Не, не съм успял, просто все още съм студент, все още се уча, все още реализирам мечтите си, все още съм антрополог в кукленото изкуство, както и да Ви звучи това. Дори бях антрополог в Етиопия на марионетен театър и на обреден и окултен театър. И според мен всеки един човек, който е завършил академия за театрално и филмово изкуство не може да спре веднага, трябва да се учи цял живот."

Не се изисква някаква различна подготовка за специализирания курс, който предстои на Теодор в Еквадор, тъй като материята му е добре позната.

"То е нещо, което знам, нещо, което съм го преподавал в Етиопия, в Италия, в Тунис, но просто ще е малко по-сгъстен материалът за 15 дни, който ще преподавам, а би трябвало да бъде за 3 месеца и в момента пиша много сгъстена програма, по часове искат, защото там са много деца." 

Тео изработва своите кукли с много старание, което отнема много време, и това ги превръща в плод на неговите труд и обич - може да се каже, че те са като негови деца. Когато той пътува наблизо и надалеч, се налага да ги взима, естествено, така че те преминават хиляди километри, опаковани старателно от него, но въпреки това почти винаги пристигат леко счупени.

"Това е единственият проблем, за който винаги съм притеснен. Каквито и лепенки да залепя на куфарите "Внимание чупливо!", в някои континенти, примерно както е в Етиопия, съм виждал марионетките, куфарите да хвърчат по три метра и да падат, но аз ги опаковам много хубаво и там ще имам два дена да ги възстановя. Винаги си оставям по два дена да възстановя куклите. Винаги се чупят. Те си знаят, че е така и чакат да ги оправя, милите." 


Към края на разговора ни с Теодор той отправи следното пожелание към децата: 


"Искам да пожелая, особено на видинските деца - ходете на куклен театър. Това ще ви помогне за в бъдеще. Да развие вашето философско развитие, вашата светлина, вашето духовно израстване, да разберете кое е добро, кое е зло. Ние работим за вас."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12

Екоинспекцията в Монтана обяви конкурс за рисунка за Европейския ден на "Натура 2000"

Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана, обяви конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“. Поводът е   Европейския ден на „Натура 2000“, който се отбелязва на 21 май.   Целта е популяризиране на биологичното разнообразие в България, свързано с изграждането на Национална екологична мрежа НАТУРА 2000, включваща:..

публикувано на 23.05.24 в 15:01

Възможно ли е екологично и достъпно строителство

Строителството е една от индустриите с най-голям негативен ефект върху околната среда от гледна точка на материалите, които се използват, както и от гледна точка на начина, по който сградите функционират.  Възможно е строителство с екологични материали и в същото време да е достъпно за потребители, казва д-р Божидар Иванов- част от авторския..

публикувано на 23.05.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Тестове на сирените за предупреждение разтревожиха жители на Видин

Тестове на сирените (сигналите) за ранно предупреждение и оповестяване на населението внесоха смут в някои граждани на Видин. Според Десислава Василева те не са били публично оповестени и това е породило известни притеснения както в нея, така и в други жители на Видин, които изразяват своето възмущение под нейна публикация в социалните..

публикувано на 23.05.24 в 10:16