Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абитуриентските балове - повод за празник или излишна суета?

Снимка: Радио Видин

Абитуриентските балове са уникално преживяване не само за завършващите, но и за техните родители, учители и приятели. Всеки млад човек иска да направи този момент специален и запомнящ се. С какво, обаче се свързва абитуриентският бал - последно сбогом с класа, учителите и безгрижието или с излишното суетене и влагане на много средства? Често това е повод за дискусия, не само от старо и по-младо поколение, но и от връстниците. Не са и малко примерите, за които чуваме, в които например един цял клас дарява за благотворителност парите си за тоалети и младите хора отиват по тениски на бала си, или пък други, които купуват обувки на известни марки струващи една средна работна заплата в България. Изисква ли днес тази специална вечер дълга подготовка и сериозна сума? Разговаряхме с абитуриенти от видинското училище по изкуствата "Свети Свети Кирил и Методий":

"Завърших музикална специалност в шестото, музикант съм. Свиря на пиано, китара ... Чувството е хубаво, подготовката беше съвсем нормална и не беше нищо особено, чисто финансово не притесних родителите си ... Искам да си живея във Видин, харесвам града си ... Завърших специалност "пиано" към училището по изкуствата  "Свети Свети Кирил и Методий", но няма да се занимавам с музика. Чакам за позиция в "Гранична полиция"."

Абитуриентският бал е повод за огромно вълнение не само за младите хора, но и за техните родители. Какво изисква подготовката на подобно събитие - това попитахме Таня Кълцева, родител на абитуриент от Видин.

"Ако трябва да съм честна, подготовката започна сигурно още преди една година с вълнението на тогава бъдещите абитуриенти. Разбира се на мен винаги ми се струваше, че е прекалено рано. Дори и преди половин година пак ми се струваше, че е прекалено рано. Вълнението неминуемо се предава и в семейството. То е от дълго време и сега предстои кулминацията."

Желанието да си най-красив, оригинален и екстравагантен почти винаги завладя абитуриентите и днес не само дамската част от тях показват сериозна суета. Не са малко и случаите, при които дори се злоупотребява, а това не се харесва особено на страничните наблюдатели. Как видинчани коментираха поведението на младите хора - проверихме в анкета:

"Миналата година беше брутално и музиката и всичко. Аз отдавна съм си изпратила моите абитуриенти. Този празник си остава завинаги, вярно е, че времената коренно се промениха и няма нищо общо с нашите деца, които сме изпращали. Всеки родител дава от себе си. Не бива да критикуваме децата ... Абитуриентите са си нормални млади хора, ентусиазирани, радват се, че завършват и че поемат нов път в живота."






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00