Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 май 2024 година

Акция на МВР, Пожарна, ГЗ в с.Сланотрън
Снимка: Радио Видин

Видинското село Сланотрън остана блокирано от множество служебни автомобили и служители на МВР, заради специализирана полицейска операция на няколко структури на МВР. Претърсени са различни адреси и са открити боеприпаси. Евакуирани са живеещите в някои от къщите. Акцията е планирана и е била по сигнал за извършване на незаконни действия.


С малко над 8% ще се повиши цената на природния газ през юни, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Предложението на "Булгаргаз" от 16 май е обсъдено от регулатора на открито заседание днес. 


От Министерството на транспорта предвиждат ограничаване на броя на изпитите на кандидат-шофьорите. Те ще могат да се явяват максимум четири пъти за шест месеца, а ако и четвъртият път е неуспешен, обучението трябва да започне отначало. Това обяви служебният министър Георги Гвоздейков по време на дискусия за пътната безопасност. Министърът посочи, че ще бъдат затегнати и мерките при проверката на техническата изправност на автомобилите. 


Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение, напомнят от Националната агенция за приходите.


Първи случай на лаймска болест в област Монтана регистрира Регионалната здравна инспекция. Пациентът се лекува в болница. Лаймската болест се причинява от ухапване от кърлеж. Влажното и топло време е благоприятно за развитието им, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ


Три пъти по-скъпо ще плащат учениците от Монтана за ползване на закрития плувен басейн в 6 училище "Отец Паисий", в извън учебно време. Двойно се вдига месечната такса за общежитието на 7 училище "Йордан Радиков", решиха общинските съветниците на редовното си заседание.


11 проекта за съфинансиране от Фонд "Култура" одобриха общинските съветници във Враца. Те са на стойност 30 000 лева. 15 проекта се бореха за съфинансиране и бяха подадени в срок. Общата им стойност е 48 424 лева.


Благотворителен базар събира средства за изследвания и лечение на млада писателка от Враца. Глория Костадинова-Петрова все още няма точна диагноза, но се надява със събраните средства да може да отиде в Турция, където да направи необходимите за целта прегледи.

Детската болница "Проф. Иван Митев" ще получи за Деня на детето 1 юни нова високотехнологична педиатрична линейка. Дарението е от Атомната електроцентрала в Козлодуй. Според фирмата доставчик,  линейката е високопроходима и е от най-висок клас. 

Второкласници от Основно училище "Свети Свети Кирил и Методий " - град Мездра посетиха Етнографско - възрожденски комплекс "Свети Софроний Врачански" във Враца и се запознаха с бита и обичаите на хората от родния край в миналото. Учениците се включиха в работилница на открито, в която изработиха картини с плъстена вълна. 


На 31 май изтича срокът за участие в Националния литературен конкурс за разказ "Дядо Йоцо гледа". Темата на конкурса е : "Миналото, настоящето и бъдещето на нашата Родина". Организатори са  Община Мездра, Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" и Съюза на българските писатели. Конкурсът е анонимен, за хора, навършили 18 години. Разказите се изпращат на адреса на община Мездра. Отчитането на конкурса ще стане на 22 юни в Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" - село Очиндол.

В Берковица започна поставянето на контейнери за биоразградими отпадъци. Контейнерите са последен етап от проекта за изграждане на компостираща инсталация за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци в общините Берковица и Вършец. Целта на проекта е да се намали количеството депонирани зелени и биоразградими отпадъци, съобщават от общината. 

Нова услуга за урнополагане ще се предлага в новия гробищен парк във Видин. Услугата бе представена на обществено обсъждане на Проект за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Видин. Услугата е обновление и необходимост, каза Пролетка Велкова, директор на Общинско предприятие "Обреден дом".


Центърът за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" организира лекция, свързана с темата за важността на хляба в живота и мисленето на българите, за стария сорт пшеница, донесен от прабългарите в Европа и за храната, която ни разболява или ни лекува.


Дебютният филм на Анастасия Ангелова, студентката по режисура в световно известното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово. Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ "Урок по шофиране" да помогне на хората от другите европейски държави да опознаят повече България. 


76 години след кончината на цар Фердинанд тленните му останки бяха пренесени от Германия у нас и положени в семейната крипта в двореца "Врана". Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната ни. Това каза Тома Ушев от дясната платформа "Консерватор". Според него, връщането на тленните останки на монарха на родна почва може да бъде само повод за гордост.


С арии, дуети и ансамбли из популярни опери завършва утре (31 май) 38-ият Международен младежки музикален форум във Враца. Ще звучат подбрани шедьоври, представени от млади изпълнители, каза директорът на "Симфониета" Враца- Христо Павлов.


По повод Международния ден на детето - 1 юни, военни формирования от Българската армия ще отворят врати за посетители, съобщават от пресцентъра на министерството на отбраната. На 31 май от 10.00 часа. до 15.00 ч. военното формирование от Сухопътните войски във Враца ще посрещне всички желаещи да се запознаят отблизо с военната професия, бойната техника и снаряжение. На място военнослужещите ще демонстрират своите бойни умения. Посетителите ще могат да разгледат и войсковите музеи и да се запознаят с историята на формированието, уточняват от министерството.


По публикацията работи: Теодора Йорданова-Спасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 юни 2024 година

След инцидента при спирането на 6-и блок на  АЕЦ "Козлодуй"  няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". Служебният вицепремиер..

публикувано на 27.06.24 в 18:10

Регионална здравна инспекция Враца с нов директор

Д-р Чавдар Манов се очаква да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността- директор на Регионалната здравна инспекция във Враца. Досега д-р Манов беше директор на дирекция "Надзор на заразните болести". Заповедта за уволнението на досегашния директор д-р Орлин Димитров е подписана от служебния здравен министър- Галя Кондева . Тя му е била..

публикувано на 27.06.24 в 17:59

Международен етнофестивал ще се проведе в село Майор Узуново

Деветият международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" ще се проведе днес, 27 юни, във видинското село Майор Узуново . Организатор е фондация "Подкрепа за реализация" в партньорство със Сдружение "ЦДП" от Зайчар. Ще се включат състави и индивидуални участници от България, Сърбия и Румъния, каза Юлита Петрова от..

публикувано на 27.06.24 в 16:45

Нов заместник-областен управител е назначен във Враца

Враца има нов заместник-областен управител . Това е Йордан Димитров , а решението е на служебното правителство и е взето днес, 27 юни. Досега Димитров беше общински съветник от квотата на ДПС в Козлодуй. Новият заместник-областен управител влиза в кабинета на Николай Николов, който беше от квотата на ГЕРБ. Очаква се Димитров да се яви..

публикувано на 27.06.24 в 16:38

62 л/кв. м дъжд са паднали в село Василовци

62 литра на квадратен метър дъжд се изля тази нощ над село Василовци , област Монтана. В областта най-малко е валяло в Долно Церовене. Въпреки сложната метеорологична обстановка градушки не са паднали. Температурни аномалии от близо 15 градуса разлика за няколко дни и интензивни валежи от дъжд се получиха в област Монтана, съобщи Леночка Ангелова..

публикувано на 27.06.24 в 15:16
Владимир Малинов в НС, 27 юни 2024 г.

Министър Малинов: Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй"

След инцидента при спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". "Не е имало изтичане..

публикувано на 27.06.24 в 15:01

Обсъждат въвеждането на еднодневни винетки и диференцирани такси за пътищата

Промени, свързани с винетките и тол таксите предлагат от Министерството на регионалното развитие. Те касаят въвеждане на нова еднодневна винетка. Предлага се още въвеждане на задължително диференциране на таксите за ползване на пътищата според екологичните характеристики на превозните средства, в зависимост както от класа на емисии EURO, така и от..

публикувано на 27.06.24 в 13:00