Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 юни 2024 година

Снимка: Любо Андреев

Температури до 38 градуса накараха жителите на град Монтана да търсят прохладата в парковете на града. Астрономическото лято настъпва в полунощ утре.

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 276,64 лв. на 307,07 лв. от 1 юли, реши правителството. Повишаването на социалната пенсия доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите - за чужда помощ и за ветерани от войните. По този начин ще се повишат доходите на общо над 137 хиляди пенсионери.

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС не беше избрана за председател на 50-ия парламент. При прегласуване за нея гласуваха 116-ет от народните представители, против бяха 69-ет, 53-ма се въздържаха. Другите кандидати за шеф на парламента бяха Петър Петров от "Възраждане", Силви Кирилов от ИТН и проф. Юлияна Матеева от "Величие". Последва второ гласуване, при което Рая Назарян отново не получи нужната ѝ подкрепа. След почивката председателстващият парламента Силви Кирилов обяви, че първото пленарно заседание на 50-ия парламент се прекъсва и ще продължи утре от 10 часа.


Министерският съвет предоставя безвъзмездно за управление на „Дунав мост Видин - Калафат“ АД мостово инспектиращо съоръжение - подвижна работна платформа. Съоръжението, което е публична държавна собственост, ще бъде използвано от дружеството при извършване на дейностите по експлоатация и поддръжка на комбинирания мост между Видин и Калафат.

Народният представител от „Възраждане“ от Монтана Петър Петров благодари на избирателите, гласували им отново доверие на проведените извънредни парламентарни избори. В област Монтана партията получи 13.06 % от гласовете.


Без проблеми е преминал изпитът от националното външно оценяване по български език и литература в област Видин. На него се явиха 584 седмокласници от общо 625-ма записали се.


Общо 100 двойки са получил учениците от 4-и клас в област Монтана на външно оценяване по български език и литература. По математика има намаление на слабите оценки в сравнение с миналата година.


Митническите служители откриха 500 000 фалшиви украински акцизни бандероли за тютюневи изделия на Дунав мост при Видин, съобщават от Агенция "Митници". Стикерите са намерени в товарен микробус, превозващ групажна стока за Германия. Шофьорът, български гражданин, е представил непълни документи за стоката, които не доказват тяхната истинност, поради което са задържани от митническите служители.


Детската писателка Мария Йонова ще даде официален старт на програмата „Лято в библиотеката” 2024 днес, 19 юни, от 10:30 ч., в парка зад паметника на Христо Ботев във Враца. Инициативата се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца.


Традиционно Плувно лято`2024 бе открито вчера в Кула. В града се намира един от най-хубавите басейни в област Видин. 


Православната църква почита днес паметта на Св. Паисий Хилендарски - автор на "История славянобългарска". Чрез делото си народния будител и духовник повдига духа на българите, коментира за Радио ВИДИН Архимандрит Самуил от Видинска епархия. 


На 21 юни в малката зала на Художествена галерия “Иван Фунев“ във Враца ще бъде открита изложба живопис по повод 85 години от рождението на видния врачански художник Владимир Ганецовски. Експозицията включва 12 произведения.


Микробиологът Снежана Русинова-Видева ще представи снимки и филм от участието си в 31-вата Национална антарктическа експедиция. Експозицията „От Антарктика до биотехнологията в България” ще бъде открита на 24 юни, понеделник, от 17:00 ч. в Народно читалище „Постоянство 1856“- Лом. 


Фестивал на рибата ще се проведе в Козлодуй на 29 юни, събота. Проявата е ежегодна и се организира от общинската администрация по повод Световния ден на риболова и Международния ден на река Дунав. 

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 юни 2024 година

„До края на годината ще бъде завършен ремонтът на отсечката Ботевград-Мездра . След това строителите обещаха движението да бъде пуснато в една лента“. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев, който заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова провери строителните дейности. На 26 и 27 юни ще се..

публикувано на 26.06.24 в 18:10

Археолози продължават проучването на крепостта в Кула

От началото на юли ще започнат археологическите разкопки в района на крепостта "Кастра Мартис" в град Кула , които се провеждат за втора поредна година. Целта е да се разкрие южната крепостна стена на кастела, каза археологът доцент Здравко Димитров . "Като чисто археологическа ситуация искаме да проучим културните пластове, които са..

публикувано на 26.06.24 в 16:35

Деца се събират на православен лагер в Клисурския манастир

Видинската митрополия организира през лятото православен лагер за деца от 7 до 14 години. За поредна година лагерът ще е в Клисурския манастир , каза Йоана Горанова , преподавател по вероучение в Неделното училище към митрополията. "Името православен лагер напътства в това, че неговата цел ще бъде децата, които са учили вероучение, дори и тези,..

публикувано на 26.06.24 в 15:02

Премиерът Главчев: До края на годината ще бъде пуснат пътят в едната лента между Ботевград и Мездра

„До края на годината ще бъде завършен ремонтът на отсечката Ботевград-Мездра . След това строителите обещаха движението да бъде пуснато в една лента. Нека проявим разбиране и толерантност, за да се случат нещата“. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев , който заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството..

публикувано на 26.06.24 в 11:47

Транспортът за фолклорния събор "Леденика" ще бъде безплатен

Транспортът за всички, които искат да посетят Националния фолклорен събор „Леденика“ ще бъде безплатен и тази година, припомниха от Община Враца. Осигурени са превозни средства и за трите фестивални дни, които ще возят желаещите както от града, така и по вътрешните линии на събора. На 28 юни (петък) превозните средства на „Тролейбусен..

публикувано на 26.06.24 в 11:05

Над 500 000 къса контрабандни цигари откри проверка на Дунав мост 2

Общо 508 000 къса (25 400 кутии) цигари задържаха митническите служители в района на Дунав мост при Видин , съобщават от Агенция "Митници".  Контрабандната стока е намерена в  товарен автомобил, излизащ от България в посока Великобритания, който по документи превозва санитарен фаянс. Проверяващите са установили, че поставената на товарния..

публикувано на 26.06.24 в 10:59

Съветници във Враца промениха бюджета

Общинските съветници във Враца направиха някои изменения в бюджета , като корекциите бяха направени по време на юнското заседание на местния парламент. С направената промяна бяха отделени средства за нов входен портал и монтаж на вентилационна система за Детска ясла „Българчета“. С близа 26 000 лева ще бъдат купени два автомобила за..

публикувано на 26.06.24 в 09:48