Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 юли 2024 година

Във Видин раздават безплатна вода заради горещините.
Снимка: Радио ВИДИН

Горещините са сериозна предпоставка за здравословни проблеми, най-вече при възрастните хора. Това каза д-р Любомир Виденов, завеждащ Филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той допълни, че високата температура може да доведе до припадък или топлинен удар, които не са изключение през последните дни. 

За цялата страна е в сила жълт код за опасно горещо време. За утре синоптиците обявиха оранжев код. Очаква се температурите да надхвърлят 40 градуса. През следващите два дни рискът от пожари значително се увеличава, като за по-голямата част от страната индексът за пожароопасност е червен. Това важи най-вече и за Дунавската равнина. 

За момента няма усложняване на пожарната обстановка на територията на област Видин. Не трябва обаче да се пренебрегва опасността от пожари, каза директорът на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Стилиян Пешев.

Заради високите температури и днес от Община Видин раздаваха минерална вода. Пунктът е пред сградата на Общината, а всеки от преминаващите получи бутилка с охладена минерална вода. Втори ден температурите в обедните часове са над 34 градуса. Хората споделиха, че подкрепят инициативата. Безплатна минерална вода ще има и утре, във времето от 11:30 до 14:00 часа. 

Безплатна вода заради жегите раздаваха от Община Монтана. Служители на администрацията предлагаха бутилирана минерална вода на пункта на площад "Жеравица". 

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се експлоатира правилно.

С близо 8,5 милиона лева реконструират съоръжения на „Напоителни системи“-Видин, съобщават от Областния информационен център в града. С два проекта по процедура „Проектни предложения от "Напоителни системи" ЕАД за възстановяване на съществуващи хидромелиоративни съоръжения за напояване“ на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020(ПРСР) се осигурява реконструкция и модернизация на дюкер "Видбол" и главен напоителен канал М-2 и канал Р-12 към напоителна система "Рабиша" в землището на с. Толовица, с. Макреш, с. Шишманово, община Макреш.  Дюкер „Видбол” е основно съоръжение от напоителна система „Рабиша“, изградено на Главен напоителен канал М-2. Дюкерът е с дължина 2 787 m. Проектиран е и изграден за напояването на 45 919 дка. Договорите по двата проекта на държавното дружество „Напоителни системи“ са сключени в края на  изминалата година и трябва да приключат през октомври 2025 година. През 2023 година в област Видин стартира изпълнението на проекти на обща стойност 47 426 403 лева, от тях финансирани по ПРСР за 31 017 617 лева. С подкрепата на тази програма, чрез договорите от миналата година, се осигурява привличане на  средства за закупуване на земеделска техника, за оборудване и машини в преработвателни предприятия, за ремонтни и рехабилитационни дейности в инфраструктурата на малките общини в област Видин. 

Инспектори от Враца провериха 87 предприятия от различни отрасли на икономиката, като 7 от тях са инспектирани за първи път. Инспектирани са и 16 работещи чужденци в региона и едно непълнолетно лице.

До утре,12 юли, се очаква да излязат резултатите от първото класиране за прием на учениците след седми клас в гимназиите. На 10 юли изтече срокът за подаване на заявления за участие в първия етап на класирането в училищата с прием на ученици от осми клас по реда на Наредба 10 на министъра на образованието и науката за организация на дейностите в училищното образование. Всеки ученик има персонален профил в електронната платформа https://infopriem.mon.bg и индивидуален код за достъп.

Официално представяне на обновената сграда на Професионална Агротехническа Гимназия  "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина се състоя днес. Бяха представени резултатите от първия етап на ремонта по проект "Обичам моето училище". След него сградата е с нова  модерна визия. В ремонта се включва и училището със свои средства, около 200 хиляди лева са изразходвани от бюджета му за цялостния ремонт.

Образователната инициатива "Библиотечно лято" започна в Кула. Проявата е част от програмата за работа с деца и ученици по време на ваканцията на Народно читалище "Просвета-1882" в града.

На 83-годишна възраст почина Лора Владимирова, емблематична фигура във видинската журналистика. Работила е като редактор в бившия вестник "Червено знаме" и повече от 15 години бе част от колектива на вестник "Видин". 

Във врачанското село Бели извор днес, 11 юли, ще бъде открито предното издание на фолклорния фестивал "Бели нощи". Тазгодишното издание ще продължи до 13 юли. Всички концерти ще са на откритата сцена пред кметството, което е основният организатор на проявата. 

Берковица ще бъде домакин на "Мото рок фест" от 12 до 14 юли. Организатор на събитието е мотоклуб "Планински братя" със съдействието на Община Берковица, а програмата е разнообразна и интересна, каза  Олег Петков, президент на клуба.

Изкачването на връх Миджур ще бъде на 27 юли. Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. 

По публикацията работи: Теодора Йорданова-Спасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Съд наказа със затвор трафикант на мигранти във Врачанско

Съдът наложи е фективно наказание „лишаване от свобода“ и глоба на мъж за незаконно подпомагане на мигранти във Врачанско .  На 2 юни тази година, на околовръстния път на Враца, в местността Дърводелци, обвиняемият използвал товарен автомобил, за да подпомогне 17 чужденци от Сирия и Ирак да преминат нелегално в страната. Сред мигрантите, които не..

публикувано на 07.08.24 в 16:35
Снимката е илюстративна

Детска кухня помага на бедни семейства в Лом

Започна проектът „Детска кухня“ , който се реализира от Агенцията за социално подпомагане и Община Лом, съобщават от местната управа. Целта е осигуряване на здравословно и пълноценно хранене на деца от 10 месеца до 3 години, които са от: • семейства без доходи или с ниски доходи, които не са в състояние или са в затруднение да осигурят здравословно и..

публикувано на 07.08.24 в 14:24

Голяма авария остави Лом без вода

Голяма авария остави Лом и околните села без питейна вода днес. Авария на напорния водопровод от село Добри дол е причина град Лом и прилежащите села днес да нямат питейна вода. Според информация от община Лом спукана тръба при помпената станция е причина за това. На среща с кмета на Лом е управителя на ВиК Монтана. От водното дружеството се..

публикувано на 07.08.24 в 13:00

3600 са нарушенията на пътя в Монтанско през юли

Общо 3600 нарушения на Закона за движение по пътищата са констатирани в област Монтана през юли. Над 2000 от тях са за превишена скорост. През месеца всеки ден е имало специализи рани полицейски операции за безопасност на движение по пътищата. Почти всяко второ нарушение, констатирано от пътните полицаи в област Монтана през юли, е за..

публикувано на 07.08.24 в 13:00

Обвинени за побой жени във Враца остават в ареста

Районен съд – Враца постанови да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо три жени . Две от тях са обвинени за причиняването на тежка телесна повреда (загуба на далак) на 23-годишна врачанка, а третата - за подбудителство и подпомагане.  Престъплението е извършено вечерта на 31 юли т. г. в ж.к. „Дъбника“ във..

публикувано на 07.08.24 в 11:45

Читалището в Ослен Криводол организира екскурзия за деца

Деца от Ослен Криводол посетиха средновековната крепост "Боженишки урвич" край Ботевград . Инициативата се организира от Народно читалище ”Развитие 2022” в мездренското село. Децата имаха възможност да се срещнат с археолози, които им разказаха повече за историята на региона. Учениците посетиха древен параклис, катериха се по скалните образувания,..

публикувано на 07.08.24 в 11:22

Деца се учат да рисуват в Кула

Читалище „Просвета – 1882"  в Кула е домакин за втора поредна година на художествен форум за деца , който се осъществява с подкрепата на Общината. Преподаватели показват на младите таланти техниките в изобразителното изкуство.  Надежда Лилова е художник и ментор на клубовете по изобразително изкуство към НДК в София. „Очакваме още..

публикувано на 07.08.24 в 10:57