Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

Пламен Димитров
Снимка: КНСБ

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно действаща мярка за помощ на бизнеса със средства от фонд "Безработица", подобна на познатата по време на COVID-19 пандемията "60 на 40" за запазване на работните места. За целта е необходима промяна в Кодекса на труда. Промишленото производство спада с 6,3 на сто на годишна база. При добивната промишленост спадът е 15,6 процента, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му хем няма хора, хем пазарът е дефицитен, хем бизнесът казва 200 000 работници търсим и няма. В някои сектори това е драматично - туризъм, ресторантьорство, но там е и заради заплатите. В същото време машиностроителния сектор и предприятията, които работят за износ, заради рецесията в Германия, която продължава вече доста време, и не само там, всъщност спада износът за тези държави, защото намаляват поръчките. И оттам през първото полугодие започнаха съкращения, при това на места масови. Заради това синдикалистите отново настояват да се реализира предложението за законови промени, което преди време направиха с Асоциацията на индустриалния капитал в България. Необходима е промяна в Кодекса на труда, и въвеждане на постоянно правило "60 на 40" фирмите да бъдат подкрепяни от фонд "Безработица", ако и когато имат спадове на промишленото производство или по-скоро на продажбите, които са над 20, а за някои сектори и над 25%". Ще се запазят ли работни места, ако бъдат въведени исканите от КНСБ промени в Кодекса на труда? Разговаряхме с Любен Любенов, областен координатор на КНСБ за област Видин.

"КНСБ иска една подкрепа на фирмите, при намалени продажби с цел запазване на работните места. Проблеми има в тежката индустрия, машиностроенето, химическата промишленост и производството на лекарства. Предлагаме да се въведе един механизъм за подкрепа на фирмите при намалени поръчки и продажби. В икономиката през последните години текат едни процеси, които политиците не забелязват. Страни като Германия и други наши икономически партньори са в рецесия, което води и до нарастващ проблем сред българските фирми. Намаляват поръчките, продажбите и съкращения на работници, което се отразява на всички нас. За да не се стига до масови съкращения, КНСБ и работодателите предлагат да се въведе отново мярката, подобна на познатата "60 на 40" по време на COVID-19 пандемията." - обясни Любен Любенов.

Какво казват работодателите? Потърсихме за коментар Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес в България:

"Това, което ние си спомняме от предишното въвеждане на мярката е, че имаше ефект и би трябвало и сега да сработи, така че всякакви мерки, които са в подкрепа на производството ние ги насърчаваме, защото по принцип тези сектори и особена традиционните производства са със сериозен проблем не само заради рецесията в Западна Европа, но и нашият пазар не е достатъчно активен."

Елеонора Негулова отправи апел към бъдещите управляващи, които и да са те, че ако ИТН не успеят да съставят правителство е задължително да бъдат чути всичк партии поне какво мислят по тези ключови за икономиката ни въпроси. Междувременно стана ясно, че до края на годината бизнесът ще продължи да получава компенсации заради високите цени на тока. Те ще са 100% при цена от над 180 лева на мегаватчас на борсата, независимо в коя мрежа крайните небитови потребители са присъединени. Фондът за сигурност на електроенергийната система разполага в момента с 471 милиона лева, като с въвеждането на компенсацията от 1 юли ще е необходим финансов ресурс от 230 милиона лева. 

По думите на президента на КНСБ Пламен Димитров в някои сектори ситуацията с недостига на кадри е драматична - едни от тях са туризма и ресторантьорството. Потърсихме за коментар Ричард Алибегов, съпредседател Българската Асоциация на заведенията, който коментира предложението на КНСБ за въвеждане на постоянно действаща мярка в помощ на бизнеса със средства от фонд "Безработица":

"Миналата седмица поеха тока над 180 лева на мегаватчас, в което има резон, но сега защото има спад на продажбите - то така по тази логика всеки бизнес ще иска помощи. Проблемите в нашия сектор са свързани най-вече с липсата на работна ръка. Работа има, тя не е толкава, колкото беше през 2019-та година, но има. Проблемът е в работната ръка. ние вече ползваме работна ръка от чужбина, но нашите консулства в чужбина не смогват да обработят визите и реално хората, които ние бихме искали да дойдат от чужбина не могат да дойдат. Ако се вкара една такава мярка, тя няма да може да се ползва от чужденците. Въвеждането на постоянно действаща мярка в помощ на бизнеса със средства от фонд "Безработица" едва ли ще разреши проблема с намирането на квалифицирана работна ръка не само в ресторантьорския и хотелиерския бранш у нас." - така коментира ситуацията Ричард Алибегов, съпредседател Българската Асоциация на заведенията. Според него политическата безтегловност, в която се намира държавата се отразява допълнително върху нормалното развитие на ресторантьорския бранш.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Политическите страсти се нажежиха далеч преди изборите

Политическата криза у нас премина на нов етап - пренесе се и на вътрешнопартийно ниво. В навечерието на предизборната кампания скандали разтърсиха две от основните политически сили у нас - ДПС и БСП.  От вчера сутринта Централната избирателна комисия трябваше да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите за народни..

публикувано на 03.09.24 в 11:51

Колко сериозен е проблемът с безводието

Над 400 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим. Още 140, по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи Тома Белев- съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта на безводието у нас. Информацията не е публична, разпръсната е по..

публикувано на 02.09.24 в 15:02

Хората от Боровци очакват ремонт на моста в селото

Екипът на Радио ВИДИН е на гости на Боровци седмица преди фестивала там.  Селото има добро местоположение, на 10 км е от Монтана и на 10 км от Берковица. Има интерес към закупуване на имоти там.  В селото ни очакват деца, които участват в певческата група към читалището, са се събрали от рано сутринта, за да могат да покажат какво са научили..

публикувано на 30.08.24 в 11:30