Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца почита паметта на проф. Димитър Йоцов

Снимка: РИМ-Враца

Припомняме в "Памет нашенска" личността и живота на проф. Димитър Йоцов - виден дипломат, историк, политик и общественик, роден във Враца, автор на "Културно-политическа история на Враца“. 

На 7 август тази година се навършват 55 години от кончината му. По този повод в Регионално исторически музей (РИМ) - Враца е открит изложбен кът, посветен на живота и делото му.

В сайта на музея можете да прочетете част от личния дневник на проф. Йоцов, свързана с превода на френски език на Вазовия роман „Под игото“, който той прави. Публикацията се посвещава и на 130 години от първото издание на произведението през 1894 г. Повече за впечатляващата биография на проф. Йоцов ни разказа Мая Антова - уредник в отдел "Нова история" към РИМ-Враца:

"Димитър Йоцов е роден 1876 година, в семейството на хора, които са забележителни сред врачанската общественост- неговият баща, Ангел Йоцов е участник в Тайния революционен комитет във Враца (1875-1876 г.), а майка му е от рода на "Печеняците"- Йонка Печенякова. В това семейство се ражда Димитър Йоцов. Той завършва 1891 година и тъй като във Враца няма все още пълна мъжка гимназия, на следващата година му се налага да замине за Русе и там да завърши средното си образование. През 1895 година започва да учи във Висшата политическа школа в Париж, а след това и "История" в Сорбоната, където започва докторантура на тема: "Освобождение на България"."

Хората, имали досег до проф. Димитър Йоцов, разказват колко впечатляваща и харизматична личност е бил той. Годишнината от неговата кончина е повод да си спомним за видния общественик и неговия принос към историята ни. 

Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Господ влага в сърцето на всеки един Своето животворящо слово

В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение – на светите Отци от Седмия вселенски събор , която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и видим Бог, Който се явява като един Сеяч, Който сее Словото на Евангелието и ни призовава да го следваме и дадем изобилни и достойни плодове.       "Който има уши..

публикувано на 13.10.24 в 08:00

Забавен ВиК ремонт затруднява движението пред Здравната каса във Видин

Повече от година част от булевард "Панония" във Видин е в разкопки, заради ВиК ремонт. Затруднено е движението , тъй като в края на надлеза по булеварда, в посока към здравната каса, преминаването на автомобили е отклонено. В края септември в декларация общински съветници настояха държавата, по-специално Министерството на регионалното развитие..

публикувано на 11.10.24 в 17:01

Магията на амигуруми - как една майка съчетава творчество и професия

Днес имаме удоволствието да ви запознаем с една вдъхновяваща видинчанка, която открива новата си страст по време на майчинството. Симона Пламенова е намерила време да развие истинско изкуство - плетене на играчки. И не какви да е играчки, а тези сладки творения, наречени амигуруми . Амигуруми е не просто плетене на една кука, а японско..

публикувано на 11.10.24 в 16:30

Латино школа във Видин открива група за начинаещи

Латино вълната продължава да залива Видин . Ако преди няколко месеца ви запознахме с Аманда Йорданова и нейната латино школа  " Аmantina Dance Group " , то днес можем да ви кажем, че школата не само че процъфтява, но дори ще открие нова група за начинаещи . Аманда явно знае как да вдъхне латино страст в сърцата на видинчани, защото..

публикувано на 11.10.24 в 16:15

"Великите личности – възход и падение" - книга на немския писател Пат Лауер

"Богатите също плачат" казват хората и немският писател Пат Лауер в своята книга „Великите личности – възход и падение“ се заема да докаже правдивостта в тези думи. В книгата си той разказва историите на пъстра подборка от велики и известни неудачници, губещи или просто хора, дръзнали да заложат всичко и проиграли себе си на рулетката на..

публикувано на 11.10.24 в 12:00

Звезден концерт във Враца - пианистката Донка Ангъчева и диригентът Росен Гергов

Пригответе се за едно наистина вълнуващо музикално преживяване днес във Враца, защото пристигат две музикални звезди директно от Виена - пианистката Донка Ангъчева и известният диригент Росен Гергов , родом от Враца. Те ще застанат пред публиката заедно със Симфониета-Враца в рамките на "Месеца на клавишите" . За пръв път Донка..

публикувано на 11.10.24 в 12:00

Зърнопроизводител: Ниските добиви ще смъкнат рентите

Отпуснатите от правителството 200 млн. лв. обезщетение от т.нар. "украинска помощ" вече са по сметките на земеделците. На среща с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и със земеделския министър Георги Тахов гилдията поиска писмени гаранции за възможностите и сроковете за изплащане на останалите 125 млн. лв. от договорените средства...

публикувано на 10.10.24 в 16:00