Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 август 2024 година

Участници в международната регата ТИД пристигнаха от Ново село във Видин. Лагерът е разположен до крепостта "Баба Вида". Видин е втората спирка от българския участък.


Започна цялостното асфалтиране на "Бистрец" и скоро кварталът край Враца ще бъде напълно преобразен, съобщиха от общинската управа. От вчера стартираха строително-ремонтните дейности по преасфалтирането на уличната мрежа и възстановяване на всички тротоари в квартала.


Четири приоритетни инфраструктурни проекта, разработени от Община Мездра и внесени за одобрение в Министерство на финансите, ще получат финансиране от държавния бюджет за тази година. С над 450 хиляди лева ще бъде благоустроено централното площадно пространство в село Моравица. 


С изцяло ремонтирана улична мрежа ще бъде квартал "Чачин камък" в Белоградчик. Община Белоградчик има финансиране за ремонт на още 5 улици.


Увеличаване на приходите от туристически обекти отчете кметът на община Белоградчик Боян Минков. Повече са и туристите, посетили региона. 


В град Монтана се провеждат безплатни ехографски мамологични прегледи. Инициативата, която започва днес и ще приключи на 15 август (четвъртък) е организирана от фондация "Нана Гладуиш - Една от 8", с подкрепата на Община Монтана и има за цел да напомни на дамите колко е важна профилактиката и да ги мотивира да се изследват безплатно. 

Над 89 800 заявления за еднократна помощ за ученици от първи до четвърти клас и в осми клас са постъпили вече в Агенцията за социално подпомагане. Подаването по електронен път на документите през настоящата кампания е през новосъздадения от Министерството на електронното управление електронен портал /e-govwww.egov.bg/wps/portal./ Остава и възможността за подаването на заявленията лично на място в дирекциите „Социално подпомагане“, както и през пощенски оператор. Заявленията за еднократната помощ за ученици за учебната 2024/2025 г. се подават до 15 октомври. Размерът на помощта е 300 лв., които се изплащат на два пъти- в началото на учебната година и в началото на втория срок. За ученици, записани в първи и в осми клас, е необходимо да се приложи и удостоверение от училището, за да бъде изплатена помощта преди началото на учебната година. 

Над 1 100 нарушения на скоростните режими по пътищата в област Видин са засекли пътните полицаи при едноседмичната операция „Скорост“, съобщиха от полицията. От тях 125 са нарушенията в населени места и 1004 - извън населени места. Операция „Скорост“, включена два пъти годишно (през април и август) в календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция, има за цел да фокусира вниманието към превишената скорост - една от основните причини за тежки катастрофи с жертви и ранени. При предходната операция, от 15-и до 21 април, пътните полицаи засякоха  880 нарушения на скоростните режими в област Видин, съобщиха още от пресцентъра на видинската полиция.

До една година завършва изографисването на храма „Свети Дух“ в Монтана. Близо 440 000 лева отпусна Общината от бюджета за ремонтни дейности на църкви тази година. Най-голямата сума е за „Свети Дух“.


Представители на неправителствената организация „Творческа работилница” от румънския град Бъйлещ, водени от Кобзара Йон Крецеану, посетиха Белоградчик. Целта на визитата е сътрудничество в областта на туризма и културата. Представителите на организацията се срещнаха с кмета на Белоградчик Боян Минков, на когото подариха книги от местни автори и икона на Богородица и Младенеца, изработена в тяхната творческа работилница. 


Националният институт по метеорология и хидрология излезе с предупреждение за опасно високи температури в Северозападна България през днешния ден, съобщиха от областната администрация във Враца. По този повод Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупреждение за опасни явления от втора степен (оранжев код) за горещо време с температури между 38° и 41° в 18 области. 


Днес, 13 август, официално стартират панаирните дни в община Оряхово. Тази година ще се състоят 28-ите празници на Духовите оркестри, посветени на Дико Илиев, а Оряховският панаир се провежда вече за 93-та поредна година. 


Дирекция "Социално подпомагане" в Кула и Сдружение „Северозапазване“ внесоха настроение и свежест в сивотата на делника, като монтираха цветна люлка в центъра на града. Декоративното съоръжение е в непосредствена близост до крепостта „Кастра Мартис“ и желаещите могат да се снимат на него. 


Традиционна земляческа среща ще се проведе в събота, 17 август, в берковското село Гаганица. Тя се организира за 11-а поредна година, информира Емил Миладинов, кмет на населеното място.

По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Прокуратурата обвини жителка на село Лехчево за телефонна измама

30-годишна жителка на село Лехчево е привлечена в качеството на обвиняема по досъдебно производство на Районна прокуратура – Монтана за въвеждане в заблуждение с цел имотна облага. На 11.08.2024 г. на ул. „Д-р Стамен Илиев“ в гр. Монтана, след предварителен сговор с неизвестни съучастници, тя участвала като помагач в измама на жена...

публикувано на 13.08.24 в 17:02

Риболовен турнир за хора с увреждания ще се проведе на язовир "Огоста"

Турнир по спортен риболов за хора със зрителни увреждания ще се проведе този четвъртък на язовир "Огоста" в Монтана. Спортното мероприятие е финансирано от Агенцията за хора с увреждания и се изпълнява от Спортен клуб "Феникс" към Съюза на слепите в Монтана, съобщи регионалният председател на Съюза на слепите  Ива Петкова .  "В..

публикувано на 13.08.24 в 16:55

Земляци от село Гаганица се събират на среща

Традиционна земляческа среща ще се проведе в събота, 17 август, в берковското село Гаганица . Тя се организира за 11-а поредна година, информира Емил Миладинов , кмет на населеното място: "Миналата година присъстваха 200 човека, бяхме в един салон, но тогава беше със записване, понеже бяхме подсигурили на всеки куверт. Тази година ще го правим..

публикувано на 13.08.24 в 15:36

Тече ремонт на улици и тротоари в квартал на Белоградчик

С изцяло ремонтирана улична мрежа ще бъде квартал "Чачин камък" в Белоградчик. Това съобщи кметът Боян Минков : "В момента извършваме цялостно преасфалтиране на улици и подмяна на нови тротоари в най-стария и един от големите квартали в града - "Чачин камък" и още една улица в друг квартал. Като цяло голяма част от улиците в Белоградчик ще..

публикувано на 13.08.24 в 15:34

Още четири инфраструктурни проекта в община Мездра ще получат финансиране

Още четири приоритетни инфраструктурни проекта, разработени от Община Мездра и внесени за одобрение в Министерството на финансите, ще получат финансиране от държавния бюджет за тази година, съобщават от местната администрация. Това стана ясно след като в „Държавен вестник“ беше обнародван Законът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет..

публикувано на 13.08.24 в 15:06

Възстановено е движението по пътя Видин-Брегово

Възстановено е движението по второкласния път  Видин – Брегово в района на Брегово, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". То се осъществяваше в една лента заради пътно-транспортно произшествие  по-рано през деня   . 

публикувано на 13.08.24 в 14:57

Белоградчик отчита успешен туристически сезон

Увеличаване на приходите от туристически обекти  отчете кметът на община Белоградчик Боян Минков . Повече са и туристите, посетили региона.  "Защо са повече от миналата година? Защото подобряваме градската среда, защото правим сериозна реклама и основното нещо, което води туристи, са събитията всяка седмица. Стремим се всяка седмица да..

публикувано на 13.08.24 в 14:00