Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 август 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Срокът за ремонта на второто платно на булевард "Панония" е 90 дни, съобщиха от Общината. Ремонтните дейности започнаха на 12 август.

Количеството на валежите в Монтнаско през юли е в пъти под месечната норма, а за август първият дъжд падна едва днес, съобщиха за БТА от Метеорологичната станция в Монтана. Заради засушаването, в 11 села от област Монтана принудително беше въведен режим на водата, тъй като местните водоизточници са пресъхнали или са намалили значително дебита си в горещото и сухо време. На режим в момента са селата Копиловци, Главановци, Чемиш и Видлица в община Георги Дамяново, Златия и Мокреш в община Вълчедръм, Владимирово в община Бойчиновци, Равна, Горна Лука и Митровци в община Чипровци и Горна Вереница в община Монтана. Съотношението между времето, в което има вода и времето, в което няма вода, е приблизително 50:50. Засега няма опасност от въвеждане на режим на водата в Монтана, Враца, Берковица, Вършец и още около 30 други селища от района, които се захранват с вода от язовир „Среченска бара“ в Стара планина. Във водохранилището има над 13 милиона кубически метра вода при максимално възможен обем от 15,5 милиона кубически метра вода.

Общинският съвет във Видин се събира извънредно заради "Ел Би Булгарикум". Извънредното заседание на Общинския съвет във Видин е насрочено за утре, 21 август.

Предстои разкриването на офис за техническа подкрепа по проекта "За по-чист въздух в община Видин“. Близо 3800 домакинства ще могат да подменят отоплителните уреди на твърдо гориво с такива, които замърсяват по-малко. 

Европейска програма предлага възможност за стаж и заетост на младежи. Необходимо е да с регистрация в съответната Дирекция „Бюро по труда“ и да не участват в никаква форма на заетост, образование или обучение, каза експертът “Информационно обслужване и услуги” в Областен информационен център-Видин Яна Гъркова.

Видинчани се оплакаха от лошото състояние на една от обществените чешми в града. По думите на гражданите, чешмата до Паметника на свободата в Крайдунавския парк е с рушаща се облицовка и в цялостно неприветлив вид.

Започна реконструкцията на общинския път Мездрa - Боденец. В момента се извършва демонтаж на старите и полагане на нови бетонови бордюри, демонтират се също старите и се изграждат нови тротоарни настилки в урбанизираната територия на село Боденец.

Фолклорен събор стягат в Бързия. Фолклорен събор "Богородица в Бързия" ще се проведе на 24-ти и 25 август в село Бързия.

Събор при прохода Свети Никола на границата между България и Сърбия организират Община Чупрене и сръбската Княжевац. Събитието ще е на 31 август.

Продължават летните прожекции в импровизираното лятно кино във видинското село Синаговци. Следващата е утре, 21 август, а прожекциите ще продължат до края на лятото, обясни секретарят на читалище "Наука 1925" Даниела Георгиева.


Писателят от Чипровци Георги Костодинов - Гогата издава 32-та си книга. Тя носи заглавието "Тя е в моя стих" и е събрала поредните чувствени лирични стихове, обясни авторът. Допълни, че работи и върху изработката на брошура в помощ на туристите в Чипровци. Очаква се новата книга да излезе до края на месеца.
По публикацията работи: Генади Вельов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Чупрене готви събор на прохода Свети Никола

Събор при прохода Свети Никола на границата между България и Сърбия организират Община Чупрене и сръбската Княжевац. Събитието ще е на 31 август. Целта е да се опознаят по-добре съседите, които живеят само на няколко километра и да се съберат родовете с дългогодишни връзки, каза кметът на Чупрене Мария Тодорова . "Всички..

публикувано на 20.08.24 в 16:59

Историк ще беседва с деца в Мездра

Учителят по история в СУ "Иван Вазов" в Мездра Данаил Димитров  ще се срещне с деца в библиотеката в Мездра. Те ще беседват на тема  „Да надзърнем в огромния свят на старата история” . Данаил Димитров, който е и шахматист, се срещна преди време с децата, за да им разкаже за шахматната игра. Тогава някои от учениците сами споделиха кои исторически..

публикувано на 20.08.24 в 15:15

Фолклорен събор стягат в Бързия

Фолклорен събор "Богородица в Бързия" ще се проведе на 24-ти и 25 август в село Бързия. Организатори са Народно читалище "Иван Вазов 1911", кметството и Община Берковица. Съборът е традиционен и се провежда всяка последна седмица от август, когато е празникът на населеното място, информира Галя Поплалова , секретар на културното средище: "За..

публикувано на 20.08.24 в 15:13

Започна реконструкцията на общинския път Мездрa - Боденец

Започна изпълнението на строително-монтажните работи (СМР) по проект за рехабилитация на общинския път Мездрa - Боденец - Крапец , съобщиха от Община Мездра. Проектът се реализира от Община Мездра с безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. В момента се извършва демонтаж на старите и полагане на..

публикувано на 20.08.24 в 14:47

Общинският съвет във Видин се събира извънредно заради "Ел Би Булгарикум"

За утре, 21 август, е насрочено извънредно заседание на Общинския съвет във Видин . Причината е декларация за запазването на научно-изследователската и производствена дейност на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" в града, внесена за обсъждане. Общо 4 точки са включени в предложения за заседанието дневен ред, каза..

обновено на 20.08.24 в 14:39

За трета поредна година Кула посреща "Лятно кино под звездите"

"Лятно кино под звездите" ще представи в Кула най-доброто от българското и световно късометражно кино. Инициативата е част от седмицата на Фестивала на изкуствата "CastrArtis" и е по покана на Сдружение "Северозапазване" .  Лятното кино пристига в Кула днес,  20 август и ще бъде разположено край крепостта "Кастра Мартис". Началото на прожекциите е от..

публикувано на 20.08.24 в 11:00

Откриха тялото на изчезналия младеж в река Дунав при Оряхово

Водолазен екип е открил тялото на 22-годишния младеж от село Малорад, който изчезна във водите на река Дунав край Оряхово на 18 август. Трупът е намерен в района на градския плаж вчера, 19 август. По случая е образувано досъдебно производство. 

публикувано на 20.08.24 в 11:00