Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

Снимка: Радио ВИДИН

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита. Извършват се текущи проверки на язовирите- следи се за техническото и експлоатационното им състояние, стана ясно за Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. 

Два са язовирите на територията на община Видин, които не се използват за питейни нужди, поясни Огнян Петров от Общината. Това са язовир "Бяла Рада" и язовир "Божурица".

"Проблеми с водоснабдяването не би трябвало да има община Видин. Единствените проблеми възникват само, когато има авария във водопреносната мрежа. Община Видин отговаря за почистване на речните корита в урбанизираната територия. Да уточня, че урбанизирана територия попада в територия, за която отговаря Община Видин, са две места- 280 метра на територията в град Дунавци и старото корито на река Делейнска, което минава през село Градец. Останалите речни корита не са проблем на Община Видин. Те са областна администрация, тъй като се стопанисват от "Напоителни системи"... Имаме обявена обществена поръчка за почистване на речното корито в село Градец, което е ангажимент на Общината", каза Огнян Петров.

Община Видин не разполага с критични водоеми, които могат да предизвикат наводнения, каза Димитър Димитров- общински съветник, член на комисията по бедствия и аварии и посочи друг проблем:

"Единственият проблем е река Делейнска в отсечката Майор Узуново, около село Иново и моста, който пресича пътя за Брегово. Неведнъж там е имало наводнения. При проливни дъждове река Делейнска даже и тази пролет, доколкото си спомням, имаше евакуирани къщи в Делейна, при проливни дъждове имаше случаи дигата се къса в района на село Иново, наводнява стотици декари обработваема земя и пътят за митницата от Видин за Брегово е компрометиран и не може да се ползва през този период."

Река Чупрене е почти готова да пресъхне, а от водохващането се осигурява вода до населени места от 4 общини, каза Ваньо Костин- председател на Общински съвет- Чупрене:

"И имайки предвид маловодието и сушата, и прогнозите за времето са, че и септември месец ще бъде с по-високи температури от нормалните, може да се получи проблем."

От докладите на общините стана ясно, че към настоящия момент водните нива на реките са под нормалните, на места се констатират и пресъхнали участъци, речните корита и деретата се почистват периодично от наноси и растителност. 

Състоянието на язовирите в област Видин е обобщено в доклад на "Напоителни системи", заяви управителят Янчо Василев:

"На този етап няма опасност от наводнения, бедствия."

Управителят на "Напоителни системи"- Видин сигнализира за предстояща екологична катастрофа на Рабишкото езеро, ако не се вземат мерки.

В област Видин в нито едно населено място не е въведен режим на водата, каза на заседанието на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия управителят на ВиК- Видин Илко Илиев. Той коментира и зачестилите аварии, както и дейностите, които предприема дружеството.   

По отношение на притесненията на Ваньо Костин за намаление на дебита на речното водохващане в Чупрене, което водоснабдява доста села от 4 общини, Илко Илиев заяви:

"Към момента все още ситуацията не е критична. Имаме резервен водоизточник - помпена станция "Търговище", където пак сме на минимума. Към този момент се справяме и не е необходимо да се въвежда режим на водоползване или каквито и да е рестрикции."

Обстановката в област Видин е спокойна, няма въведен воден режим в нито едно населено място. Необходимо е текущо почистване на всички речни корита в урбанизираните и извънурбанизираните територии, обобщи областният управител Ани Арутюнян.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Политическите страсти се нажежиха далеч преди изборите

Политическата криза у нас премина на нов етап - пренесе се и на вътрешнопартийно ниво. В навечерието на предизборната кампания скандали разтърсиха две от основните политически сили у нас - ДПС и БСП.  От вчера сутринта Централната избирателна комисия трябваше да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите за народни..

публикувано на 03.09.24 в 11:51

Колко сериозен е проблемът с безводието

Над 400 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим. Още 140, по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи Тома Белев- съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта на безводието у нас. Информацията не е публична, разпръсната е по..

публикувано на 02.09.24 в 15:02

Хората от Боровци очакват ремонт на моста в селото

Екипът на Радио ВИДИН е на гости на Боровци седмица преди фестивала там.  Селото има добро местоположение, на 10 км е от Монтана и на 10 км от Берковица. Има интерес към закупуване на имоти там.  В селото ни очакват деца, които участват в певческата група към читалището, са се събрали от рано сутринта, за да могат да покажат какво са научили..

публикувано на 30.08.24 в 11:30