Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 септември 2024 година

Община Белоградчик получи авторските права за текста и музиката на песента на "Нашият град". Договорът е за срок от 10 години. Така песента на група "Тангра" вече е официален химн на Белоградчик.

Финално регистрирани са 24 партии и 9 коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 27 октомври. Това съобщи говорителят и заместник-председател на Централната избирателна комисия Росица Матева. Тя отбеляза, че подготовката за изборите тече нормално. За сравнение - на предишните избори на 9 юни бяха регистрирани 20 партии и 11 коалиции.

Българските граждани с право на глас вече могат да проверяват номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите за Народно събрание на 27 октомври 2024 г. Справката се осигурява от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В община Монтана откриха четвъртокласен път рехабилитиран с 10 мил. лева. След близо 50 години нов асфалт е поставен между селата Клисурица, Долна Рикса и Славотин. Откриването стана на църковния празник „Вяра, Надежда и Любов".

Българските фармацевти са в протестна готовност във връзка с приетия на първо четене в парламента проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина свързан с продажбата на лекарства чрез автомати. Това съобщават от Управителния съвет на Български фармацевтичен съюз. В предлаганите промени, които на първо четене бяха приети от депутатите,  се посочва, че държавата ще финансира аптеки, включително и денонощни, или продажбата на лекарства чрез автомати в населени места, за които е установен недостиг на аптеки. В писмо, адресирано  до всички парламентарно представени партии и до независимите депутати, както и до парламентарната комисия по здравеопазване, от фармацевтичния съюз посочват аргументите си против промените. Според тях „се цели скрита коренна промяна на условията за упражняване на професията и застрашаване на сигурността и здравето на пациентите в полза на корпоративни интереси на собственици на автомати“.

Община Враца е завела съдебно дело заради повторно наложени финансови корекции за извършен незаконосъобразен избор на изпълнител на един от участъците по водния цикъл през 2012 г. Това съобщи кметът Калин Каменов. Той припомни, че вече има решение на Върховния административен съд по дело, спечелено от Община Враца заради повторно наложените финансови корекции.


Срутищата по пътя през Искърското дефиле ще бъдат оправени, като за целта от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) са обявили обществена поръчка. Очакваната стойност на дейностите по обезопасяване на проблемните участъци по 5-километровото трасе между мездренските села Елисейна и Зверино е над 20 милиона лева.


Предстои да бъде определи наместник на овакантения митрополитски престол във Видин, каза патриарх Даниил. Засега той съвместява и тази длъжност.


Отмениха водния режим за четири села в община Георги Дамяново. Заради сушата близо месец към 700 жителите получаваха неравномерно питейна вода. Жителите на селата Видлица, Чемиш, Главановци и Копиловци от днес имат вода през целия ден. Засушаването през миналия месец принуди кметът на община Георги Дамяново Нина Петкова да обяви воден режим. Сега ситуацията се променя.


На един от най-светлите християнски празници Вяра, Надежда, Любов и майка им София бе тържествено открит реновираният път между селата Долна Рикса, Клисурица и Славотин, съобщават от Община Монтана. „Това е най-голямата инвестиция, направена за междуселски път в района през последните 50 години“, заяви кметът Златко Живков.



Дванадесет социални услуги са заявени в националната карта на социалните услуги за община Ружинци. Очаква се финансиране за изграждане на Център за настаняване от семеен тип в село Ружинци. В областта нараства необходимостта от този тип услуги за възрастни хора, посочи кметът на общината Александър Александров. 


От името на Негово светейшество българският патриарх Даниил, архимандрит Антим, протосингел на Видинската света митрополия, поздрави кмета на община Лом Цветан Петров и жителите на града за празника на ЛомТой благослови градоначалника, местния парламент и ломчани за старанието и усърдието, с което се поддържат храмовете в епархията и пожела на всички здраве, благополучие и напредък във всичко.

На 22 септември в мездренското село Долна Кремена ще отбележат троен празник - Независимостта на България, Ден на селото и 180 години училищно дело. Първото училище в Долна Кремена през 1848 година е било в частна къща, след това в разрушена вече сграда до църквата, после в сградата, където сега е детската градина, и след това - в новопостроената сграда, и е носило името ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” до закриването му. 


Театрални състави от цялата страна и тази година ще вземат участие във фестивала на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка в Лом. В програмата зрителите ще видят пиеси на самодейни колективи от Алфатар, Берковица, Белене, Самоков, Костинброд, Козлодуй, Ботевград, Плевен, София, Стара Загора, Ракитово, Златица и Лом. 


С нов физкултурен салон започна учебната година за началното училище "Васил Левски" в Белоградчик. До сега часовете по физическо възпитание са провеждани в помещение, което е приспособено за спорт. Откакто е построено, училището не е имало физкултурен салон, каза кметът Боян Минков. Средствата за новия салон са от дарител, който е привлечен от Общината. 


На 17 септември се навършват 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година. Десетки хиляди са посетителите на година, в последните години има ръст на туристите. 


На 17 септември православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов, както и на тяхната майка София. Според преданието, те живели в Рим през втората половина на I век. 

По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Монтана откриха нов път за 10 млн лева

В община Монтана откриха четвъртокласен път рехабилитиран с 10 мил. лева.  След близо 50 години нов асфалт е поставен между селата Клисурица, Долна Рикса и Славотин. Откриването стана на църковния празник „Вяра, Надежда и Любов". Напълно обновена е отсечка от близо 9 км, която свърза международен път Е 79 и северния път от Монтана за Видин...

публикувано на 17.09.24 в 17:05

Приключи ремонтът на междуселски път в Монтанско

На един от най-светлите християнски празници Вяра, Надежда, Любов и майка им София бе тържествено открит реновираният път между селата Долна Рикса, Клисурица и Славотин, съобщават от Община Монтана.  "Това е най-голямата инвестиция, направена за междуселски път в района през последните 50 години“, заяви кметът  Златко Живков . На..

публикувано на 17.09.24 в 16:31

Лом отбелязва празник на града

От името на Негово светейшество българският патриарх Даниил, архимандрит Антим, протосингел на Видинската света митрополия, поздрави кмета на община Лом Цветан Петров и жителите на града за празника на Лом . Той благослови градоначалника, местния парламент и ломчани за старанието и усърдието, с което се поддържат храмовете в епархията и пожела на..

публикувано на 17.09.24 в 16:20

Избирателите могат да проверят онлайн номера на секцията и мястото на гласуване

Българските граждани с право на глас вече могат да проверяват номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите за Народно събрание на 27 октомври 2024 г. Справката се осигурява от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Информация за адреса на..

публикувано на 17.09.24 в 16:16

Белоградчик получи правата за песента "Нашият град" да стане химн на града

Община Белоградчик получи авторските права за текста и музиката на песента на "Нашият град". Договорът е за срок от 10 години. Така песента на група "Тангра" вече е официален химн на Белоградчик, каза кметът Боян Минков .  "Подписахме договор с автора на текста, поета Александър Петров, и с наследниците на Борис Карадимчев, който е автор на..

публикувано на 17.09.24 в 16:06

Водният режим отпада в четири монтански села

Отмениха водния режим за четири села в община Георги Дамяново. Заради сушата близо месец към 700 жителите получаваха неравномерно питейна вода. Жителите на селата Видлица, Чемиш, Главановци и Копиловци от днес имат вода през целия ден. Засушаването през миналия месец принуди кмета на община Георги Дамяново Нина Петкова да обяви воден..

публикувано на 17.09.24 в 15:16

Митничари откриха над 150 000 британски и шотландски лири при проверка на Дунав мост 2

Над 150 000 недекларирани британски и шотландски лири са установили митнически служители на граничния пункт по Дунав мост 2 при Видин. Открити са на влизане в страната в спрян за проверка товарен автомобил, управляван от турски гражданин. Превозното средство пътува с текстилни изделия от Федерална република Германия към Република Турция. Пред..

публикувано на 17.09.24 в 15:10