Кремена от Бургас - още едно от децата на "Българската Коледа"

За пета поредна година „Българската Коледа“ ще помогне с рехабилитацията на Кремена от Бургас.

Тя е на 7 години, тежи едва 15 килограма, има 7 операции на долните крайници и е с Детска церебрална парализа. Открили са заболяването ѝ, когато е била точно на годинка, разказва майка ѝ Гина Иванова:

"Много плачеше и я закарахме на педиатър, който откри заболяването и започнаха мъките. В София първоначално мислеха, че има епилепсия, защото имаше  някакъв стрес, треперене и много плачеше. Така и получи ингвинална херния, която също оперирахме. А "Българската Коледа" ни помага като покрива част от сумата, която ни е нужна за рехабилитация или за нещо, което и е необходимо, благодарение и на нея закупихме специализираната количка за Кремена. Закупихме и проходилка. Много е хубаво, че има такава помощ, защото има много нуждаещи се деца. Тежко е,  да,  но мечтата ѝ е да ходи. Вървежа го има, но не може да запази равновесието. Лятото гледа, че баткото кара колело, и тя иска, плаче сега за колело. То обаче струва 2 хиляди лева, защото и то ще бъде специално. Гледаме сега да съберем тази сума. А на този етап един неин ден минава, като е с нас на ръце. Много обича да пише. Научила е почти всички букви от азбуката. Може и да брои до 10. Пишем и домашни, защото гледа батко си какво прави след като се върне от училище"

Затова и Кремена мечтае да ходи на училище. Брат и е вече в шести клас, но всеки ден с майка си го посрещат пред входа на учебното заведение, защото самата тя иска да е там и да учи.  Въпреки, че докато разговаряме усмивката не слиза от лицето ѝ, за най-близките е трудно, споделя още майка ѝ Гина:
"Защото за една майка е много тежко. Особено като Креми, защото е цял ден на ръце, а тя вече е голяма и много ни тежи. Има нужда от рехабилитатор. Вече навърши 7 години, ходихме в "Дом, майка и дете",  но вече няма право. да ходим там, защото е навършила пределната възраст. Ако мога да и го осигуря да идва на място. Много малко и трябва на Кремена, за да може да върви сама, само равновесието не може да запази. На "Българската Коледа" искам да кажа едно голямо "Благодаря!" за подкрепата".

И сама си пожелава през следващата година:
"Пожелавам си моето момиче да тръгне да върви сама. Само това искам. Всяка майка, която има болно дете знае какво е. Беше на 5 годинки, когато започнахме операциите на крачетата, но те не ни помогнаха...".

За целта обаче 7 годишната Кремена се нуждае от рехабилитатор, за да може да се сбъдне мечтата ѝ. За това и семейство ѝ разчита на помощта за пореден път на „Българската Коледа“.


Чуйте звуковия файл:


Галерия

Още от категорията

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02

БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за..

публикувано на 13.12.18 в 14:16

Вече 10 години Росен от село Маслиново получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства

13-годишният Росен Радев от хасковското село Маслиново е болен от нефротичен синдром. Заболяването е тежко с много усложнения. Така момчето живее 11 години. Вече 10 години Росен получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства. Разказ на кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова можете да чуете от звуковия файл:

публикувано на 13.12.18 в 12:13

Два апарата за Детското интензивно отделение в "Пирогов" са получени чрез "Българската Коледа"

Два апарата за Детското интензивно отделение в болница "Пирогов" са получени чрез инициативата "Българската Коледа" за 2018 година, каза пред "Хоризонт" доц. Румяна Анднова, началник на клиниката. Според доц. Андонова човешкото състрадание е най-нужно на нашето общество. Единият позволява на медиците да добият информация за кръвните газове на детето по..

публикувано на 13.12.18 в 11:27

БГ Коледа дава отново надежда на Иван и семейството му

17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална парализа. Той не може да говори, но пък пише на лаптопа си и чрез машината изразява своите мисли, емоции и желания, разказва баща му Васил. Заболяването му е по рождение, диагностициран е с тежката болест 6 месеца след раждането си. Има квадри пареза, което означава,..

публикувано на 13.12.18 в 11:17
Мартин Наков и семейството му

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец. Момченцето е на три години и половина и страда от детска церебрална парализа. Със средствата от благотворителната инициатива се финансират процедури за рехабилитация, без които Мартин не може да се движи и да пази равновесие. Историята му..

публикувано на 13.12.18 в 11:08