Пловдив - Европейска столица на културата 2019

В рубриката „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“ Радио България представя някои от акцентите в културния календар на първия български град, избран за културна столица на Европа.

Тук ще откриете и любопитни материали за историята, бита и специфичния дух на един от най-старите живи градове на континента - Пловдив.


„От огъня – огън“ – празници на Стария град в Пловдив

Огънят, който сгрява и създава усещането за дом, ще свърже в топла нишка събитията от фестивала “Празници на Стария град”. В преддверието на есента пловдивчани ще вдъхнат живот на улиците и къщите в старинната част на своя град, преплитайки древно..

публикувано на 13.09.19 в 12:30

Изложба в Пловдив представя оръжието като накит за мъжа

До 30 ноември жителите и гостите на Пловдив могат да посетят изложба та „Със сабя френгия, с пушка бойлия…“, която ще ги накара да преосмислят досегашното възприемане на оръжието като символ на господство и власт. Целта е да покажем..

публикувано на 12.09.19 в 12:03

Три огромни луни ще осветяват нощния пловдивски фестивал

Площадите, църквите, галериите, но и потайните кътчета на древния Пловдив ще се превърнат в споделени пространства на изкуство, ценности и визии за света. След едногодишна пауза фестивалът “Нощ” отново ще спусне ефирен воал от звезди над града, за..

публикувано на 11.09.19 в 12:27

400 мототуристи от 25 страни се събират в Пловдив за Парад на нациите

Представители от 22 европейски страни, както и от Турция, Израел и Ливан, ще се включат в седмата международна среща на мототуристи в Пловдив, която ще се проведе от 4 до 8 септември. Срещата има за цел да представи Пловдив като европейска столица..

публикувано на 04.09.19 в 11:33

Европейската столица на културата празнува своите успехи

Повече от 7 месеца в Пловдив успешно се провежда програмата „Европейска столица на културата – 2019”. А тази неделя пловдивчани и гостите на града празнуват 5-та годишнина от избирането на Пловдив за български град – столица на културата...

публикувано на 01.09.19 в 07:35

В Мексиканската къща в Стария Пловдив трима творци с една фамилия показват своето изкуство

Под мотото „Заедно отново“   „Къщата на мексиканската графика“ в Стария Пловдив привлича посетители с творбите на Красимир и Мария Слабакови и техния син Стефан. Семейството прави за първи път обща изложба в Пловдив – редом с постоянната експозиция на..

публикувано на 17.08.19 в 08:15

Село Старо Железаре отново е домакин на Стрийт арт вилидж фестивал

В колоритното пловдивско село Старо Железаре се провежда традиционният фестивал за стенна живопис и авангардно изкуство „Старо Железаре стрийт арт вилидж фестивал“ /до края на август/. В селото има 400 жители. Всяко лято инициаторите на проекта –..

публикувано на 03.08.19 в 08:30

Пловдив живее пет дни в ритъма на танца

Танцови трупи от три континента карат Пловдив да танцува от 29 юли до 2 август, по време на Международния фолклорен фестивал. Той се провежда за 25-а поредна година, а участие са потвърдили състави от Испания, Индия, Молдова, Мали, Сърбия и България...

публикувано на 28.07.19 в 08:10

Най-голямата художествена галерия в Пловдив прие първите си посетители

Европейската столица на културата Пловдив се „сдоби“ с най-голямата си досега художествена галерия, наречена „Капана“. Изложбената зала на две нива, с обща площ 1000 квадратни метра, е оборудвана по всички съвременни изисквания. Според характера на..

публикувано на 21.07.19 в 09:05

Изложба разказва за „първите SMS-и“, изобретени в търновски затвор, и кога кукумявката възвестява нов живот

„Музеят – неочакван, отворен, споделен“ е нестандартна изложба, която преобръща представата за този храм на паметта. И вместо да разказва една-единствена история посредством богатство от експонати, зрителите проследяват множество сюжетни нишки,..

публикувано на 08.07.19 в 12:16