Малката базилика в Пловдив

Цитат от „Хамлет“ звучи на 32 езика в Пловдив

„Да бъдеш или да не бъдеш - това е въпросът“ е цитат от една от най-популярните пиеси на Шекспир „Хамлет“. Именно той ще прозвучи на 32 езика в Малката базилика в Пловдив по повод Международния ден на майчиния език, който отбелязваме на 21 февруари...

публикувано на 21.02.19 в 11:34

Изложба отвежда към времена и хора, изчезнали в тютюневия дим

Изложбата “Дим. Истории за тютюна” в пловдивския Тютюнев град разказва за 150-годишната съдба на тютюневата индустрия по българските земи – от първите никотинови следи в Османската империя до художествените образи в произведенията на съвременни..

публикувано на 06.02.19 в 11:59

Пловдив и Матера подготвят общ кинофестивал

Пловдив и Матера – две европейски столици на културата с древна история, се обръщат към традициите, търсейки в миналото сходства помежду си, но и поглеждат в настоящето и бъдещето, за да се опознаят и обогатят взаимно чрез езика на изкуството...

публикувано на 05.02.19 в 11:40

Изложба напомня за делото проф. Виден Табаков

Българският авиоинженер пpоф. Виден Табаков е бил в екипа, изпратил пъpвия човеĸ на Лyната. Той е изобpетил cплав, която издъpжа на виcоки темпеpатypи и предпазва ракетния двигател – обясни бившият пилот на изтpебители във ВВС на САЩ Гeоpги Дpенcки пpи..

публикувано на 02.02.19 в 08:30

Мирослава Кацарова: „Пловдив винаги е привличал свободолюбиви артисти, хора на духа“

Песента е най-краткото музикално произведение, което само за няколко минути може да разкаже цяла огромна история , да предаде дълбини и перспективи, в които да се потопиш – думи на Мирослава Кацарова, споделени дни преди концерта..

публикувано на 22.01.19 в 13:56

Йордан Радичков разказва за величието на обикновения човек

Тази година отбелязваме 90 години от рождението на Йордан Радичков (24.10.1929 г). Ненадминат майстор на късия разказ, изключителен драматург и сценарист, два пъти номиниран за Нобелова награда за литература, Радичков е един от емблематичните..

публикувано на 21.01.19 в 12:53

Изложбата „Еврика“ разкрива тайни от света на науката в Европейската столица на културата

Детският научен център „Музейко“ гостува в Пловдив със своята нова изложба „Еврика“. Тя остава в Града под тепетата през цялата 2019 г., за да запознава жителите и гостите на Европейската столица на културата с многобройни любопитни открития и тайни..

публикувано на 20.01.19 в 08:35

“Песента на дървото” звучи в етнографския музей

Културните достижения на европейската цивилизация навлизат с устрем в новоосвободеното ни отечество и срещат радушен прием в сърцата на жадните за нови знания и преживявания българи. Как се заражда градската култура – с откриването на..

публикувано на 14.01.19 в 11:30
Снимка: БГНЕС

Спектакълът „Ние сме всички цветове“ предизвика пъстри чувства

Бляскав спектакъл от звук и светлина на сцената на 30 метрова кула събра пловдивчани и гости на централния булевард на Пловдив „Цар Борис III Обединител“. Въпреки студа събитието по откриването на Европейската столица на културата – Пловдив..

публикувано на 14.01.19 в 11:18
Снимка: БГНЕС

Пловдив – във фокуса на световните медии

Днес е кулминацията на дългия празничен уикенд 11-13 януари, в който се открива проектът „Пловдив – европейска столица на културата 2019”. Спектакълът „Ние сме всички цветове“ ще бъде в самото сърце на града на издигнатата специално за целта..

публикувано на 12.01.19 в 08:00