Пловдив - Европейска столица на културата 2019

В рубриката „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“ Радио България представя някои от акцентите в културния календар на първия български град, избран за културна столица на Европа.

Тук ще откриете и любопитни материали за историята, бита и специфичния дух на един от най-старите живи градове на континента - Пловдив.


Пловдив 2019 отвори врати за пътуващите артисти от Европа

От 1 до 10 юни Европейската столица на културата 2019 Пловдив прие повече от 200 творци, техници и музиканти, които дойдоха да споделят своето изкуство с гостите и жителите на града. Международната им среща припомня образа на изоставения театър на..

публикувано на 08.06.19 в 10:10

Пролетни цветя в Европейската столица на културата Пловдив

В Пловдив започна изграждането на жива цветна инсталация под мотото „Донеси цвят в Стария град!“. Инициативата е по повод 50 години от създаването на общинския институт „ Старинен Пловдив “ . Организаторите – Fiori & Regali Plovdiv,..

публикувано на 20.04.19 в 08:00
Куюмджиевата къща

Алафрангата – знак за приобщаване на Пловдив към европейското в средата на ХІХ век

Като част от „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, Регионалният етнографски музей в града e подготвил интересен поглед към възрожденската действителност. Гости и жители ще могат да се насладят на частица от тази история на изложбата..

публикувано на 17.04.19 в 12:14
Балабановата къща

„Старинен Пловдив“ чества половин век с богата програма през април

Една от емблемите на днешната Европейска столица на културата – Пловдив, е съхранената старинна част. Разположен върху три от тепетата в града, Старият Пловдив е място, където съжителстват множество антични и средновековни паметници. Интересни са..

публикувано на 13.04.19 в 10:30

Мобилно приложение ориентира туристите за събитията и забележителностите в Пловдив

През последните години Пловдив привлича редица чуждестранни инвеститори, които създават свои производствени бази в икономическата зона на града. Това допринася както за намаляването на безработицата в региона, така и за рекламата на Пловдив в Европа и по..

публикувано на 08.03.19 в 12:14
Малката базилика в Пловдив

Цитат от „Хамлет“ звучи на 32 езика в Пловдив

„Да бъдеш или да не бъдеш - това е въпросът“ е цитат от една от най-популярните пиеси на Шекспир „Хамлет“. Именно той ще прозвучи на 32 езика в Малката базилика в Пловдив по повод Международния ден на майчиния език, който отбелязваме на 21 февруари...

публикувано на 21.02.19 в 11:34

Изложба отвежда към времена и хора, изчезнали в тютюневия дим

Изложбата “Дим. Истории за тютюна” в пловдивския Тютюнев град разказва за 150-годишната съдба на тютюневата индустрия по българските земи – от първите никотинови следи в Османската империя до художествените образи в произведенията на съвременни..

публикувано на 06.02.19 в 11:59

Пловдив и Матера подготвят общ кинофестивал

Пловдив и Матера – две европейски столици на културата с древна история, се обръщат към традициите, търсейки в миналото сходства помежду си, но и поглеждат в настоящето и бъдещето, за да се опознаят и обогатят взаимно чрез езика на изкуството...

публикувано на 05.02.19 в 11:40

Изложба напомня за делото проф. Виден Табаков

Българският авиоинженер пpоф. Виден Табаков е бил в екипа, изпратил пъpвия човеĸ на Лyната. Той е изобpетил cплав, която издъpжа на виcоки темпеpатypи и предпазва ракетния двигател – обясни бившият пилот на изтpебители във ВВС на САЩ Гeоpги Дpенcки пpи..

публикувано на 02.02.19 в 08:30

Мирослава Кацарова: „Пловдив винаги е привличал свободолюбиви артисти, хора на духа“

Песента е най-краткото музикално произведение, което само за няколко минути може да разкаже цяла огромна история , да предаде дълбини и перспективи, в които да се потопиш – думи на Мирослава Кацарова, споделени дни преди концерта..

публикувано на 22.01.19 в 13:56