Пловдив 2019 – Европейска столица на културата

Джон Скофийлд и други световноизвестни музиканти на Plovdiv Jazz Fest

Джаз фестът в Пловдив кани своите почитатели между 31 октомври и 2 ноември. По традиция концертите са в Дома на културата „Борис Христов“. Всяка от вечерите има своя тема, програмата е наситена с известни имена, нови проекти и много хубава музика.

Създаден през 2015 г., фестивалът е сред най-младите джаз форуми у нас.

От самото начало работим с няколко световни агенции, които ни се довериха, агенции, които имат облик и държат на този стил – разказва джаз певицата Мирослава Кацарова, артистичен директор на Plovdiv Jazz Fest. Те не са сред „мастодонтите“ в бизнеса, независими са и представляват някои от големите артисти, на които ние много се възхищаваме. Хората, с които работим, познават много добре България – например на конференциите, които Петър Димитров организира в рамките на фестивала A to Jazz. Тези хора се възхищават, че посягаме към изкуство, което е скъпо, макар да живеем в една от най-бедните държави в Европа.

От Мирослава Кацарова научаваме и какво ще чуем във фестивалната и съпътстващата програми:
„Дамите в джаза“ е един своеобразен акцент в програмата тази година. Така условно наричаме и първата вечер. Откриваме джаз фестивала с концерт на Мария Жоао – една от най-добрите джаз певици в света. Тя е със своя дългогодишен сценичен партньор Марио Лажиня. Много атрактивна, неконвенционална, колоритна... Очаква ни страхотен вокален спектакъл. Вторият концерт е на Линда Мей Хан О и нейния квартет. Преди време я слушах в Лондон в последната група на легендарния Пат Матини, а да свириш с него само по себе си е постижение. Родена в Малайзия, отраснала в Австралия, живее и работи в Ню Йорк, тя е басистка, която не демонстрира самоцелно своите качества като инструменталист. Много интересен композитор. Според мен тя ще бъде голямо откритие за Пловдив джаз фест.
Втората вечер е на китаристите. Ще чуем триото на Кърт Розенуинкъл
, представител на утвърденото младо поколение музиканти, партнира си с кого ли не, но има своя посока, а неговият концерт е точно преди концерта на Джон Скофийлд, с когото също е свирил. „Гиганта“ Скофийлд ще чуем заедно с Джон Клиъри – и двамата носители на „Грами“. Клиъри е британец, но живее в Ню Орлийнс, защото изследва традициите на тази култура като майсторски я вгражда в своята музика. Ще имаме възможност да чуем една смес от блус, ритъм енд блус и джаз. Третата вечер, която отдавна мечтаех да направя в Пловдив джаз фест, е за българските музиканти. Започва с концерт-посвещение за Румен Тосков. Поканихме Антони Дончев да „движи“ този проект – той беше близо до Рупето, беше и негов учител. „Виждам птица да лети“ е името, което Антони даде на концерта, в който ще чуем и Валентин Геров (виола), Росен Захариев (тромпет), Веселин Веселинов- Еко (контрабас) и др. Следва концерт на Пепи Славов – Младши, който от години живее и работи в Ню Йорк, работи с Джо Ловано, канен е от някои от най-добрите джаз музиканти, беше номиниран за „Грами“. За пръв път той гостува у нас със своята група, с която работи в САЩ и представя първия си авторски албум, който се нарича LittleStories. Съпътстващата ни програма както винаги е шарена – провеждаме нашия Младежки джаз конкурс, чийто гала концерт е на 2 ноември, ще бъдат представени две книги, два нови албума. Голямата награда на Пловдив джаз фест тази година се присъжда на Теодосий Спасов за неговия принос не само като артист, но и като организатор на джаз събития.


Как се организира фестивал с толкова респектираща програма в трудна за културата ситуация. Отговорът отново е на Мирослава:

Това е една нестихваща борба – да накараме институциите да погледнат на нас благосклонно, защото ние сме „бездомната музика“, за разлика от симфоничната и оперната например. Те имат своя делегиран бюджет, а ние сами набавяме средствата си. Пловдив джаз фест е създаден на принципа на публично-частната инициатива, но когато става дума за изкуство, добре е държавата и общините да се включат. Колкото до нашия фестивал – той е част от програмата на Пловдив – европейска столица на културата. Тази година не успяхме да осигурим средства за всички големи имена, които проявиха интерес, но планирахме концертите им за следващото издание. Големите артисти идват у нас с удоволствие. Те виждат, че тук имат почитатели и едно необятно море от новости.Още от категорията

Соня Йончева представя в София програма, съставена изцяло от произведения на Джакомо Пучини

Оперната прима ще пее в зала „България“ под съпровода на Софийската филхармония и Найден Тодоров – главен диригент на националния ни оркестър. Талантливата българка пристига в родината си след около едногодишно отсъствие. Нека припомним, че..

публикувано на 15.11.19 в 11:06

Биг бендът на БНР представя авторски композиции на Васил Спасов

През последните дни Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев репетира усилено впечатляваща програма. Ще я чуем днес, 14 ноември, в Първо студио на БНР. Композиторът, чието творчество представя престижния радиосъстав, е Васил Спасов – известен..

публикувано на 14.11.19 в 11:00

Мирослав Иванов издаде своя трети авторски албум Little Alien

„Сафо“, „Обичайните заподозрени“, Funkallero, Saint Electrics , „Метаформоза“ са формациите, от които познаваме уменията и таланта на китариста Мирослав Иванов. Завършил музикално образование, той е от инструменталистите, изработили..

публикувано на 13.11.19 в 11:35