Започна проектът за изграждане на контейнерни терминали във Варна и в Бургас

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията откри проекта "Изграждане и развитие на нови контейнерни терминали на пристанища Варна и Бургас", съобщиха от ведомството. Договорът за консултантски услуги /технически проект и строителен надзор/ е сключен между Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" като изпълнителна агенция по проекта и смесено дружество между "Мофат и Никол" от САЩ и "Ориентал Консалтантс" от Япония /Moffatt & Nichol/Oriental Consultants Co., Ltd. - M&N/OC JV/, пише в съобщението. Срокът за изпълнение на проекта е 80 месеца. След изграждането на контейнерните терминали ще се обработват повече от 900 000 TEU /мярка за обем на контейнер - бел. ред./ на година с капацитет за разширение в бъдеще. Изграждането на контейнерните терминали на двете пристанища ще отговори на нарастващите търговски изисквания в региона и ще допринесе за икономическото и социалното развитие на България, както и за увеличаване конкурентоспособността на бизнеса и международния транспорт, добавят от министерството. Проектът се финансира със заем от 37 милиарда японски йени, отпуснат от Японската агенция за международно развитие (JICA). Споразумението за заем беше ратифицирано от българския парламент на 17 декември 2008 година.

Още от рубриката

Задава ли се намаляване на данъка върху добавената стойност?

В икономиката малко неща са сигурни и всичко се развива и променя в по-добра или в по-лоша посока. Едни от сигурните стълбове на българската икономика са валутният борд с неговия фиксиран валутен курс на лева към еврото, единният подоходен данък от 10% и..

публикувано на 11.06.19 в 11:13

След рекордно ниво през 2018-та, печалбите на банките в България продължават да растат

За първите четири месеца на тази година банките в България отчитат 232 млн. евро /454 млн. лв./ чиста печалба, което означава 14.5%. повече спрямо април на 2018-та. В-к „Сега“ коментира, че този двуцифрен ръст е особено впечатляващ на фона на..

публикувано на 06.06.19 в 11:38
Първа копка на газовия интерконектор IGB с Гърция

Стратегическо оживление на българския газов пазар

В областта на газовата енергетика в България отдавна не е било толкова оживено и пълно с нови развития и проекти. Досега всичко вървеше спокойно и само се чакаше реализиране на обсъжданите големи правителствени проекти. И по-специално на амбициите на..

публикувано на 04.06.19 в 12:28