Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде след първите 100 дни на правителството: България в търсене на нов модел на растеж

Бойко Борисов и Кристалина Георгиева на годишната среща на правителството с бизнеса "Накъде след първите 100 дни на правителството: България в търсене на нов модел за растеж на бизнеса".
Снимка: БГНЕС
Кои са новите източници за растеж на българската икономика и в каква посока ще се развива България след първите сто дни от управлението на новия кабинет. Това бяха част от въпросите, дискутирани по време на четвъртата годишна среща на бизнеса с правителството, на която присъстваха министри, банкери и повече от 200 представители на водещи компании и чужди инвеститори.
Основните акценти в изказванията бяха, че правителството е показало решителна воля за реформи, които ще запазят финансовата стабилност в страната и ще върнат доверието на европейските институции в България. Бизнеселитът смята, че страната ни има шансове не само да преодолее кризата, но и да се възползва от ситуацията, за да преструктурира икономиката.
Като особено важно постижение на правителството през първите сто дни от управлението му, премиерът Борисов открои постигането на балансиран бюджет.
„През месец октомври за първи път излязохме с 52 млн. лв. печалба, като с 15 млн. лв. сме намалили разходите – уточни той. - Така с 8 млн. лева вече сме над нулата, докато при встъпването на правителството на власт имахме дефицит от 564 млн. лв. С днешна дата вече можем да кажем, че имаме балансиран бюджет. В тази посока ще се работи много, защото това е една от гаранциите да влезем и в еврозоната. Постигането на балансиран бюджет е важен сигнал както за нашите партньори и за инвестициите, които искаме да привлечем отвън, така и за намаляване на лихвите по кредитите и осигуряване на финансова стабилност в страната. Едно от важните неща, които направи правителството е, че успяхме да убедим Брюксел да размрази еврофондовете за България. В момента подготвяме тръжните процедури и се надявам през февруари да започне строителството на втория лот от магистрала Тракия.”
Управителят на БНБ Иван Искров прогнозира, че България ще достигне дъното на кризата в края на тази и началото на следващата година. В средата на 2010 г. се очаква спадът в икономиката да спре, а през втората половина може да се наблюдава икономически растеж. “Един от големите успехи на това правителство е по време на криза да излезе и да каже – няма да увеличаваме никакви данъци”, посочи финансовият министър Симеон Дянков като подчерта, че борбата с контрабандата е основна задача пред правителството. Той се надява, че бюджет 2010 г. ще бъде приет бързо от парламента, “за да дадем ясен сигнал, че водим най-стабилната фискална политика в целия ЕС”.
"Българската криза е съчетание между финансова криза, загубено доверие и несвършена работа на предишни правителства. Затова оттук нататък формулата за оцеляване ще е запазване на финансовата стабилност, борба с корупцията и структурни реформи", обобщи своята позиция Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Гост на форума бе и вицепрезидентът и корпоративен секретар на Световната банка Кристалина Георгиева. Източноевропейският регион влезе със закъснение в кризата и ще излезе от нея също със закъснение, коментира тя, като прогнозира, че след кризата растежът ще е по-бавен, безработицата ще е по-висока, а финансирането ще е по-трудно и по-скъпо, защото банките са предпазливи. Първият сигнал за излизане от кризата идва от промишлеността както в ЕС, така и в България. С намаляване на лихвените проценти банковият сектор също показва симптоми за възстановяване на икономиката.
По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Южна Корея укрепват връзките в енергетиката

България и Република Корея ще подпишат споразумение за сътрудничество за насърчаване на контактите в енергийната сфера. За това се договориха министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Република Корея у нас Бе Дженгин. От..

публикувано на 10.05.24 в 18:10

Почти половината българи са скептични към въвеждането на еврото

47% от българите не са съгласни с твърдението, че влизането на България в еврозоната ще доведе до тласък на българската икономика и ще повиши жизненият им стандарт. Това показва национално проучване на агенция "Маркет линкс". То е проведено сред..

публикувано на 10.05.24 в 14:37
Ирене Мария Планк

Реализирали се в Германия българи основават компании в България

Около половин милион са българите, които живеят и работят в Германия, като 30 000 от тях са двойни граждани. Това съобщи пред БНР- Кърджали посланикът на федералната република Ирене Мария Планк. По думите ѝ, в момента се наблюдава обратна тенденция -..

публикувано на 08.05.24 в 16:18