Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България 2009-2013 – икономически визии за европейско развитие

“Всеки отрасъл, който е печеливш и в който България е конкурентноспособна, трябва да се развива”, казва председателят на Български икономически форум Георги Табаков.
Снимка: БГНЕС

Това е темата на тазгодишния Български икономически форум, който събира на едно място правителството и бизнеса в дискусии  за бъдещето на  финансите, енергетиката, инфраструктурата, телекомуникациите и екологията след излизане на страната от кризата. Откриването на двудневния форум е тази вечер, а утре е деловата му работа. Ще присъстват ресорните министри на икономиката, финансите, регионалното развитие, земеделието и екологията. Над 600 представители на администрацията, бизнеса и неправителствения сектор са заявили участие в сесиите, разделени в три потока.

В рамките на първото направление “Финанси и еврофондове” се очаква интензивен макроикономически дебат, като същевременно ще се представят всички европейски програми, чрез които бизнесът може да търси финансиране в условията на криза. Вторият поток е посветен на “Инфраструктурата – енергетика, телекомуникации и транспорт”. Този важен сектор има нужда от голям обем инвестиции, свързани с изграждането на магистрали към съседните държави, но за съжаление единственият свеж ресурс на страната сега са европейските фондове. Третото направление включва традиционния екологичен форум “Инвестиции в околната среда за по-добро качество на живот”, този път посветен на отпадъците.

Целта на организаторите на форума е да се говори най-вече за времето след кризата. България трябва да покаже отсега своите конкурентни предимства, да развие капитала вътре в страната и да привлече нови инвеститори. Защото след излизане от кризата се очаква инвестиционен интерес към държавите от ЮИЕ. От това, в какво състояние ще излезе всяка страна от кризата, зависи дали инвеститорите ще се насочат към нея или ще се ориентират в друга посока. Голяма част от инвестиционните проекти у нас са замразени поради кризата, но инвеститорите имат намерение да ги продължат. Но дали тези проекти ще останат у нас, зависи от стабилността на страната.

Колкото по-бързо и ефективно България усвои средствата от европейските фондове, толкова по-бързо ще излезе от кризата. „Необходими са ни инвестиции в момента. Необходимо ни е запазване на финансовата стабилност и валутния борд”, коментира председателят на Български икономически форум Георги Табаков. Парите от еврофондовете ще компенсират намаления приток на капитали у нас поради свиване на чуждестранните инвестиции, дохода от туризма и спадналия търговски обмен. Освен това чуждите банки  наложиха рестриктивна политика и на нашия пазар, което намали кредитирането на бизнеса. “Всеки отрасъл, който е печеливш и в който България е конкурентноспособна, трябва да се развива”, казва Георги Табаков. Организаторите на форума са единодушни, че България трябва да разчита много повече и на капитала, който се намира на територията на страната. Защото изправянето на икономиката ще стане и благодарение на компаниите, които работят у нас, особено в секторите на инфраструктурата и които винаги са дърпали икономиката напред.

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния ни кредитен рейтинг

Международната рейтингова агенция “Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива. Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната ни в еврозоната...

публикувано на 27.04.24 в 12:40

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06
5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30