Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе чества 50-годишен юбилей

През учебната 2009-2010 година Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в крайдунавския град Русе отбелязва своя 50-годишен юбилей. Програмата включва концерти, изложби, спектакли, в които са представени най-добрите постижения на настоящите и бивши възпитаници на училището.
Проф. Веселин СтояновСъбитието започна на първи октомври и до юли е
изпъстрено с близо 40 изяви. Един от основните акценти е Седмият международен конкурс „Франц Шуберт“,
който се проведе от 20 до 26 ноември. Пред авторитетно международно жури се явиха над 120 кандидати от 8 държави. Откриването на конкурса започна с концерт на членове на
журито под диригентството на Йоханес Майлс.
На 26 ноември бе гала концертът на лауреатите. Удостоените с първа награда в трите възрастови групи ще изнесат концерт в зала Витгенщайн във Виена.

За слушателите на Радио България директорът на училището Мария Дуканова очерта акцентите в юбилейната програма до юли 2010:
„50-годишнината на училището решихме да представим с изяви в различни жанрове на някои от най-изявените възпитаници на училището – сегашни и бивши, като си поставихме задачата да направим юбилей, който ще създаде празнична атмосфера в Русе за цяла година. Голям акцент в програмата е представянето на училището в Петдесетия международен фестивал „Мартенски музикални дни“ през 2010 г. В откриването на фестивала солист ще бъде Евгени Божанов, един от най-популярните ни пианисти по света. На 25 март Емил Табаков ще дирижира симфоничен оркестър от изявени бивши ученици на училището, които ще пристигнат от различни страни в Русе. Солисти ще бъдат цигуларят Светлин Русев и клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров. Другият голям акцент е Седмицата на изкуствата от 16 до 23 април. Впечатляващ е концертът, с който тя ще бъде открита. Наречен е „Гласове от световните сцени“. В Русе ще дойдат да пеят известните ни оперни певци Петя Иванова, Светла Кръстева, Емилия Ботева, Ива Йонова, Венцислав Анастасов и Мариана Цветкова. Диригент ще бъде Найден Тодоров. Следват изяви в всички жанрове, в които училището има възпитаници. Открива се голяма изложба в Русенската художествена галерия и в нея ще участват преподаватели и възпитаници от първия до настоящия випуск. Тя ще включва пърформанси, мултимедия, живопис, графика, скулптура. На 19 април ще представим голям клавирен мултимедиен концерт, в който освен настоящите ученици ще се представят най-известните ни пианисти, завършили училището. Патронният празник е на 20 април - рождения ден на проф.Веселин Стоянов, чието име носи училището. Ще се проведе със съдействието на Духовия оркестър при Община Русе, в чийто състав 99 процента са наши възпитаници, както и концерт-спектакъл на настоящите ни ученици. Фолклорният спектакъл е на 22 април. Освен танцовия състав за пръв път ще се представи народният ни хор, който ще дирижира Ваня Монева. Седмицата завършва с голям балетен спектакъл. Освен 50-годишнината на училището той отбелязва и 20-годишнината на специалност класически танц. Хореографията е поверена на г-н Хикмет Мехмедов – основател на класа по класически танц, и Мариана Захариева. В края на учебната година наши възпитаници, които свирят рок и джаз, ще се завърнат от ЮАР, Индия, Норвегия, Белгия, Франция, за да направим за първи път в историята на училището и такъв концерт.“

От създаването си през 1959 г. до днес в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ са получили своето образование близо 2000 млади музикални таланти. През последните 20 години специалностите постепенно се разширяват, включвайки нови изкуства, и сега наброяват 22. Десетки от възпитаниците на училището са лауреати на национални и международни конкурси у нас и в чужбина.
По публикацията работи: Антоанета Радославова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български студенти с 1-во място на най-голямото състезание по международно частно право

В конкуренцията на над 35 отбора от цял свят, тимът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" завоюва първо място на най-голямото състезание по международно частно право – "Pax Moot Court", провело се в периода 24-26 април 2024 г. в Любляна,..

публикувано на 08.05.24 в 16:14

Жълт код за значими валежи в сряда в 22 области на страната

В сряда, 8 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 9°. През деня ще е облачно и дъждовно. По обяд и след пладне на много места ще вали с гръмотевици. Има условия за градушки. Значителни ще са валежите в Западна и..

публикувано на 07.05.24 в 20:10

Преходът към либерализация на пазара на електричество ще е юли-декември 2025 г.

Приемайки окончателно изменения в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, Комисията за енергийно и водно регулиране набеляза следващия етап от либерализацията на пазара на електроенергия, предвиждащ пълна либерализация на..

публикувано на 07.05.24 в 19:20