Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Balkan music awards 2011 – бляскав празник на балканската музика, култури и езици

Горан Брегович бе отличен с приза за изключителен принос към развитието на балканската музика.
Снимка: Мария Пеева
Над 20 от най-известните балкански музикални звезди пристигнаха в София за грандиозния концерт по случай второто издание на Balkan music awards 2011. Организатор на събитието бе телевизия Балканика, а медиен партньор бе и БНР. През последните месеци зрителите имаха възможност да гласуват онлайн за своите любими изпълнители и песни, които бяха номинирани от специално жури. Така бяха избрани 11-те най-добри песни за всяка една балканска държава за 2010 година.

Публиката в София в очакване на звездите на балканската музика.


Поп, фолк, рок, R&B и денс – многообразие от съвременни и традиционни стилове звучаха от сцената на бляскавия концерт на площад „Ал. Батенберг” в София. Но какво всъщност представлява балканската музика днес? Ето какво казаха за Радио България едни от символите на балканската музика по света – Есма Реджепова и Горан Брегович.

„Балканската музика е доста близка, имаме един и същи ритми. И дори да сме имали конфликти по между си, ние обичаме да пеем и да танцуваме заедно. Днес балканската музика е много популярна. Аз лично имам близо 300 концерта годишно. Принос за популяризацията на балканската музика имат и медиите, благодарение на които нашата музика стана разпознаваема по целия свят” – каза Есма Реджепова.

 
Есма Реджепова на сцената.
„За първи път виждаме, че нашата музика оказва влияние на популярната музика в световен мащаб. Балканските музикални награди са от значение, тъй като на Балканите е винаги трудно да разпознаем своето. Именно това е важното нещо за този фестивал – светът да види, че сме разпознали нещо като общо като свое. В сравнение с огромните култури – ние сме малки такива, така че е нормално винаги да се намираме под влияние и да ни е трудно да имаме самочувствие.

Специфичното при музиката е, че това е най-дълбоката вътрешна реч у човека. Тя извира от душата на човека и за това подпомага комуникацията. Но композиторите винаги са местни – те могат да пишат на чужд език, но когато композират, музиката винаги извира от душата им и хората могат да познаят от къде са. Така че тези няколко успели балкански музиканти по света са важни най-вече за бъдещите поколения, които да имат самочувствие, заради направеното от техните предци.” – заяви Горан Брегович, който бе отличен с приза за изключителен принос към развитието и популяризацията на балканската музика.
Румънската сензация Инна бе отличена с цели 3 награди.

Тазгодишното издание на наградите се превърна в истински празник на съвременната музика на Балканите, в който изпълнители от всички краища на полуострова зарадваха публиката със своите най-нови композиции. Призът за най-добър изпълнител грабна Сердар Ортач от Турция, а румънската звезда Инна бе отличена с цели 3 награди – за най-добра румънска песен, над-добра изпълнителка на Балканите, както и за артист, направил световен пробив през 2010 г. Друга румънска сензация – Андреа Баника, спечели в категорията най-добър видеоклип за горещия й летен хит “Love in Brazil”. Турската рок група „Манга” прибави към многобройните си международни отличия и наградата за най-добра група на Балканите.
„Манга” взеха наградата за най-добра група.

„Много се гордеем, че взехме участие в Балканските музикални награди, защото за нас това е един фестивал, който обединява различните култури. Този фестивал е една чудесна възможност да покажем нашата музика, нашия голям потенциал пред света.” – споделиха от група „Манга” на пресконференцията по повод наградите.

И тъй като целта на Балканските музикални награди не е състезанието, а възможността за контакт между различните култури и създаването на общ музикален пазар, на тазгодишното издание бе учредена и една нова награда – за най-добър балкански проект. С нея бе отличен дуетът на Теодора и Йоргос Яниас – „За теб живея”. Ето какво каза самата Теодора за най-новите й балкански проекти:
Песента на Теодора и Йоргос Яниас „За теб живея” взе приза за най-добър балкански проект.

„Много харесвам балканската музика и съм горда с успешните си проекти с турски и гръцки изпълнители. Имам дуети с гръцките изпълнители Йоргос Яниас и Мастер темпо, а тази вечер на наградите представихме нашата нова съвместна песен „До пристрастяване”, чийто композитор е Кирякос Пападопулос. Имам много участия в Турция, Гърция и Албания. За мен балканската музика е много близка, тя ни обединява.”
Младият талант Армин Музаферия от Босна и Херцеговина.

Balkan music awards 2011 бе истински бляскав фестивал на съвременната балканска музика, която вече заема своето място на световната сцена. Най-известните изпълнители от полуострова показаха, че музиката не е състезание, а един универсален език, чрез който всеки може да общува само чрез ритъма на сърцето си.

Снимки: Мария Пеева

По публикацията работи: Мария Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Космическо привличане"

Ангел Дюлгеров – китарист, автор на музика, аранжор и музикален продуцент – през последните години се изгради като една от най-значимите фигури в проектите на повечето от най-успешните български музиканти. Той е част от екипите на Лили Иванова,..

публикувано на 20.05.24 в 10:15

"Силвия" – популярни лица изпълняват емблематична песен от репертоара на Братя Аргирови

"Силвия" е нова версия на златен хит на един от най-известните дуети още от 80-те години на ХХ век – Братя Аргирови. Песента е кавър на "Предчувствие за стих" от албума "Момиче за двама" на Братя Аргирови, издаден през 1983 г. С новия прочит на..

публикувано на 18.05.24 в 09:45

Международен квинтет с Васко Василев ще свири за 24 май в Айфеловата кула

Световноизвестният български цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Айфел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности ще са заедно на сцената,..

публикувано на 17.05.24 в 11:27