Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ограничаването на бежанския поток роди бизнеса „бежанци”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

След като българското правителство реши да вдигне телена ограда по цялата българо-турска граница, за да ограничи притока на нелегални имигранти, в страната се отвори ниша за т. нар. нов бизнес „бежанци”. А всъщност това е познатият стар престъпен бизнес за фалшиви документи. България е най-прекият път за бягство от конфликтните региони, основно Сирия, Ирак и Афганистан, към Европа. И с фалшив паспорт оттам доста по-лесно човек постига целта без законно основание и дори с престъпни намерения.

Тази седмица българските служби пресякоха международен канал за износ на бежанци зад граница чрез фалшиви чужди документи за самоличност – паспорти, лични карти, шофьорски книжки, в т. ч. фалшиви пари. Действа се по схема за преправяне в нелегални печатници. По предварителни данни поръчката е била от Турция за над 50 хил. долара. При претърсването са открити общо 10 хил. мостри за изготвяне на фалшиви чужди документи. Посредникът е и собственик на легална печатница, извършваща част от криминалната дейност. От печатарски машини са свалени 1500 листа с висококачествени водни знаци и печати на чужди държави, като за 1000 паспорта са нужни 500 листа. Заловената престъпна група е вършила подобна „дейност” отдавна у нас, сочат намерените холограмни знаци за български лични документи, готови печати на държавни агенции, ваучери за храна на държавни фирми, печати и дипломи на различни университети. Но новият „бизнес” за износ на бежанци зад граница е много по-търсен и доходоносен. По думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров обаче той носи и риск за сигурността на България, а и на ЕС.

Напоследък страховете на Брюксел идват и от една друга, легална форма за пребиваване на територията на Европа чрез покупка на еврогражданство. Тя идва от решението на Малта да продава гражданство на чужденци срещу 650 хил. евро за паспорт. По данни на ИЮ Обзървър над 200 души от 30 различни националности са кандидатствали вече за документи по тази схема. От тях най-много са руснаци, китайци и жители от Близкия Изток. Тези купувачи на малтийски паспорти ще внесат над 200 млн. евро в хазната на малката евродържава, но ще донесат и всички рискове от тази „търговия” за сигурността на голяма Европа. За да получат този паспорт от квотата за общо 1800 нови такива, кандидатите трябва да живеят поне 12 месеца в Малта, т.е., първите нови „малтийци” ще са факт през пролетта на 2015 г. с всички права на граждани на ЕС. Те ще могат да купят документи за своите деца, съпрузи и родители, да работят и живеят в 28-те страни от ЕС, да пътуват без визи до 69 други страни, в т. ч. САЩ. В европейското законодателство обаче няма забрана за продажба на гражданство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Очакват се значими валежи в 10 области в Западна България

В четвъртък, 9 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е облачно и дъждовно. По-значителни валежи се очакват на запад. Максималните температури през деня ще се понижават и ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 08.05.24 в 20:05

България днес - 8 май 2024 г.

На Светла сряда в "България днес" говорим за българите зад граница и тяхната институционална връзка с родината. Подробно ще ви запознаем и с условията за придобиване на българско гражданство. Според последния доклад на службата на ЕС за наблюдение на..

публикувано на 08.05.24 в 19:00

Главчев пред западните посланици: Амбицията ни е през 2025 г. да въведем еврото

На среща с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария служебният премиер Димитър Главчев заяви, че основната задача на оглавяваното от него правителство е провеждането на свободни и честни избори. Но..

публикувано на 08.05.24 в 16:21