Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде ще пътуваме по празниците?

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Много наши сънародници отдавна са направили резервациите си за почивните дни по Коледа и Нова Година. По данни на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ), българинът ще изхарчи 350 млн. лв. за почивка през предстоящите празници. Предпочитани са както нашите курорти, така и по-далечни дестинации в зависимост от финансовите възможности на всеки.

Туроператори твърдят, че евтините празнични пакети вече се изчерпват и съветват хората да побързат със заявките си за задаващите се дълги почивки. Най-търсени са пакетите с по 2-3 нощувки, които включват транспорт и празнична вечеря. Предпочитани са по-скъпите и луксозни спа хотели, тъй като напоследък спа и балнео туризмът у нас набират широка популярност. Хисаря, Сандански, Вършец и Поморие са желани от българския турист празнични дестинации. Популярни са и етнографските ни селища като Жеравна, Боженци, Ковачевица и пр. Там сънародниците ни наемат къщи за гости и дори частни вили, където се готвят да посрещнат Коледа и Нова година. Желаещите да отдъхват в чужбина пък се насочват предимно към балканските ни съседи. „Тази година записванията за празниците при нас стартираха малко по-трудно, а интересът е предимно към близките държави” – каза Меглена Великова, собственик на столична туристическа агенция, и добави:

„Докато други години вървяха повече европейски градове като Виена, Будапеща, Прага, сега търсенето е насочено основно към водещите за пазара ни дестинации като Турция или Гърция. Хората предпочитат да пътуват на кратки разстояния и държат най-вече да им се осигури хубава празнична вечер, както и възможност да видят някоя туристическа забележителност. В момента голям интерес има към предложенията ни за посрещане на Нова Година в Сърбия. Там празничната нощ ще бъде с богато отрупана трапеза и с жива музика. По-малко при нас са записванията за Коледната нощ, тъй като българинът предпочита да посрещне Рождество у дома, а новогодишните празници – навън. Разбира се, имаме и записвания за почивните дни около 25 декември. Но става дума по-скоро са местата, където има коледни базари като Виена, Прага и Будапеща.”

Около 280 000 българи ще пътуват по празниците в България, сочат данни на ИАОТ. За чужбина пък ще се отправят около 160 000 нашенци. Страната ни е привлекателна празнична дестинация и за чуждестранните туристи.  Очаква се около 75 000 гости от чужбина, предимно от съседните страни, да прекарат у нас почивните дни около Коледа и Нова Година. „Чужденците избират ски курортите ни за празниците, а българите се насочват към спа хотелите и етнографските селища” – казва Меглена Великова и добавя:

„Затова са тези празнични екскурзии, туристът да се почувства в по-нетрадиционна обстановка, извън дома и проблематиката, и да преживее нещо по-различно, което да го зареди с положителна енергия през Новата 2015 година”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Експерти дискутират бъдещето на кулинарния туризъм у нас

Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а?  Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..

публикувано на 07.05.24 в 12:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47

С великденско гмуркане в морето започва юбилейният сезон на остров Света Анастасия

Туристическият комплекс "Света Анастасия" край Бургас, който е и сред най-посещаваните български черноморски обекти, отбелязва 10-години от своето откриване като туристическа дестинация. Затова и туристическият сезон тази година започва по-рано –..

публикувано на 04.05.24 в 09:15