Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Константинова: Радиото не търпи евтина слава

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО



В дните, когато отбелязваме 80-годишнината на БНР, разговаряме с една от знаковите фигури в по-новата история на „старата къща” – Райна Константинова. Започнала кариерата си като журналист в „Английска редакция” на дирекция „Предавания за чужбина”, тя изкачва служебната стълбица до поста заместник-генерален директор на БНР в бурните деветдесет години на миналия век. След участие в международен конкурс, от 2001 г. е начело на отдела за радио в Европейския съюз за радио и телевизия, където приключва професионалният й път през 2012 г.

В хора на обществените радиостанции в Европа БНР звучи много добре, уверява Райна Константинова, добавяйки, че Радиото ни е било често сочено за пример като медия, която бързо е успяла да вземе завоя към новите цифрови технологии и по-модерно звучене. БНР продължава да бъде лидер в общественото доверие, защото през годините „е съумяло да открие, създаде и запази своите таланти”, смята журналистът.

Радиото не търпи евтина слава, лесни постижения. „Но Радиото не крещи, че е лидер. Ако крещи, то много бързо се изморява. В Радиото не можеш да имаш евтина слава, лесни постижения”, посочва в интервюто г-жа Константинова.

Да правиш журналистика на чужд език и за външна публика е трудно изкуство, подчертава Райна, обръщайки поглед към началото на своя журналистически път. „Това ни задължаваше да бъдем много добри, да се равняваме по най-добрите световни стандарти”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05