Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шампионът по мотоциклетизъм Мартин Чой: „Нямам аналог!”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На прага на новия състезателен сезон най-добрият български мотоциклетист Мартин Чой се срещна с журналисти, за да разкаже за плановете си за 2015 г. Роденият през 1984 г. чаровник с екзотична визия и фамилия – корейска, по линия на дядо си, заслужено се радва на любовта на феновете. Любов, провокирана не от една или две, дори не десет, а цели 24 титли от български, източноевропейски и европейски шампионати. Като дете се увлича по таекуондото, където стига до черен колан. Въпреки това истинската тръпка в живота му се оказват моторите. Първото му състезание с мотор е на Околовръстното шосе в София през 1997 г., когато е едва 13 г. Искрицата в него запалва баща му Гинам Чой, който също е „с бензин в кръвта” и се увлича по мотоциклетизма. Днес името на Мартин Чой е запазена марка за висок спортен професионализъм.Относно подготовката си за предстоящите шампионати през тази година Мартин отговаря кратко с ясно съзнание за мястото си в българския спорт:

СнимкаАз винаги се подготвям на високо ниво. През последните 10 години в източноевропейския шампионат, знаете, няма аналог на мен и не мога да си позволя да не бъда подготвен. И мога да ви кажа, че със сигурност тази година отново ще бъда доста бърз, както винаги.

Какво ново около любителя на високите скорости през спортната 2015 г.?

Най-голямата новина около мен е, че през 2015 г. в европейския шампионат ще мога да участвам вече в клас „Супербайк“. Това е нещо, за което мечтая от 7-8 години. Досега участвах в клас „Суперщок“. Сега ще имам възможност да сбъдна тази моя мечта. През последните 4 години в клас „Суперщок“ в европейския шампионат показвах доста силни резултати – европейска титла, две вице-европейски, едно трето място. Сега пред себе си имам наистина много голямо предизвикателство – нови състезатели, нов шампионат – споделя мотористът, излизащ на пистата с щастливия номер 77, който може да се види както на мотора и каската, така и татуиран на ръката му.

Сега шампионът отброява дните до 17 април, когато на пистата в Серес, Гърция, започва Източноевропейският шампионат. След силни лагери в Гърция и Испания, Мартин се чувства във върхова кондиция. „Надявам се още в първия кръг да бъда в тази форма, в която бях миналата година. Тогава участвах в два кръга от световния шампионат и придобих доста голямо самочувствие във Франция „24-те часа на Льо Ман" с отбора на BMW, Германия, с който станахме трети в света”, споделя търсачът на силни усещания.

През ноември двата ми мотора бяха изпратени в BMW – Чехия, където бяха напълно ревизирани и подготвени за клас „Супербайк“. Направих доста тестове с тях, чувствам ги доста добре и мисля, че останалото ще го видите още на първия кръг – разказва Мартин за подготовката си за състезания в новия клас.

Освен в 6-те кръга от Източноевропейския шампионат, през тази година Мартин планира да премери сили в 4-те кръга от националния и в 12-те кръга от Европейския шампионат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40