Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникални стенописи на Свети Георги в църквата на Кремиковския манастир

БНР Новини
Стенопис на Свети Георги с щит в една от нишите на църквата.
Снимка: Десислава Иванова

Свети великомъченик Георги Победоносец е един от най-почитаните български светци. Според житието той е роден през III век в семейство на християни. Бил е прочут с ума, мъжеството и физическата си сила, Започвайки военна служба става любимец на императора Диоклециан. Когато започват гоненията срещу християните, той раздава имуществото си на бедните и обявява себе си за християнин пред императора. Георги е арестуван и измъчван, но понася всички мъчения и не се отрича от вярата си. Осъден е на смърт. Свети Георги е защитник на военнослужещите, земеделците и животновъдите, празникът му се отбелязва на 6 май.

Църквата „Свети Георги Победоносец”В православната традиция съществуват два вида изображения на Георги Победоносец – при едното се изобразява неговият лик, а при другото – светецът е възседнал бял кон, убиващ змей (дракон). Но в църквата „Свети Георги Победоносец” на Кремиковския манастир край София могат да се видят цели три уникални фрески, разминаващи се с иконописните канони. Реставрацията на стенописите, датирани от ХV, ХVІ и ХVІІ век, продължила почти 13 години. Благодарение на великолепната работа на архитекта Стоян Янев и екипите на Люба Краскова и Замфир Петров, днес тези стенописи могат да се видят в цялата им красота.

Те са възстановени във вида, в който са заварени от реставраторите, – разказва иконописецът Кристиян Спиридонов. – Спряно е рушенето и е извършена консервация. Стенописите са много красиви, върху тях са работили истински майстори, а не просто случайни хора.

Разликите в стиловете и методите на работа показват, че стените са били изографисани в различно време. Фигурите на светците ярко изпъкват на тъмния фон. Право срещу вратата ви посреща изображение на Свети Георги на кон. А ако се вгледате внимателно ще видите, че до него, на седлото, седи и момче. Всъщност стенописът пресъздава едно от чудесата извършени от светеца по българските земи.

Това детенце е било отвлечено от нашественици и продадено в робство да прислужва на масата на известен велможа. И родителите му се помолили на Свети Георги да им върне детето. Светецът чул молбите им и грабнал детето право от стаята, заедно с каната с вино, което е държало, и го върнал при родителите – разказа Кристиян Спиридонов.

Интересна е и нетипичната поза, в която Георги убива змея. По традиция изобразяват светеца, замахващ с копието отгоре и удрящ надолу. На този стенопис обаче той нанася прав прободен удар, държейки копието със свита ръка под мишница. Това е най-разпространеният удар при западните рицари, и е едно от малкото такива изображения на Балканите.

Вторият образ на Свети Георги се намира в една от нишите на кремиковската църква. Това е много красива икона, лицето е нарисувано много реалистично и за разлика от другия образ е много запазено. Обикновено Свети Георги гледа надясно – продължава разказа си иконописецът. В стенописа обаче ездачът е обърнат наляво, и с лице към нас нанася удар с дясната ръка. Силно впечатление правят също така доспехите и мечът, който е почти невъзможно да се види в изображенията на Свети Георги. Въпреки че, според легендата, след като пронизва змея с копието, той отсича главата му именно с меч. Също така ездачът държи щит, а той рядко е изобразяван с този атрибут върху стенописи. Нетипична е и самата композиция и, преди всичко, положението на змея, който се намира не на преден план, встрани от ездача, а под задните крака на коня.

В православното изкуство светци на трон се срещат рядко. В църквата на Кремиковския манастир обаче има стенопис със Свети Георги на трон, и той е единствен по рода си. Светецът е облечен във военни одежди на златен фон. В дясната си ръка държи копие, а в лявата – меч с дръжката нагоре, а с крака е стъпил върху убития змей.

Рядко се среща такъв Св. Георги на трон. Около централното изображение има житийни сцени за това, как са го мъчили и изтезавали, за да се откаже от вярата си. Но той е успял да устои на всички тези мъчения, – каза иконописецът Кристиян Спиридонов.

Заради своите изключително красиви и ценни стенописи църквата „Свети Георги Победоносец” на Кремиковския манастир е обявена за паметник на културата.

Снимки: Десислава Иванова и Красимир Каменов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30