Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абитуриентските балове – пир по време на чума

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

В дните около 24-ти май можеш да ги видиш и чуеш навсякъде: броят до 12 – толкова години са прекарали в училище. Стърчат от луксозни лимузини и спортни коли с натиснат клаксон, облечени са в скъпи тоалети и костюми, пият направо от бутилката. Така изглеждат абитуриентите в България по време на баловете, които струват на родителите им цяло състояние. Завършването на училище е първото най-важно събитие в живота, но абитуриентският бал отдавна е деградирал до празник на кича.

Да изучиш децата си е основна ценност на българина и за това той е готов да свали и последната риза от гърба си. Описал го е и класикът Иван Вазов – в "Под игото" на празника на буквите децата, учителите, родителите и първенците на града също се събират, за да отбележат края на учебната година. Но те празнуват наученото. Днешните потомци празнуват себе си. Дали родителите могат да си позволят разгулния купон, няма никакво значение. Балът е веднъж в живота.

Абитуриентските балове са странно българско изобретение, което по разкош и разточителство наподобява сватбено тържество. Родителите обаче възприемат организирането на бала на децата си като задължение. За пари никой не говори. Нали може да се изтегли кредит? Родителите на момичетата определено са в по-неблагоприятна позиция. За вечерна рокля, обувки, чанта, бижута, грим, прическа, маникюр и педикюр сумата бързо набъбва до 1000 евро. Седмици наред абитуриентката е посещавала солариум, а и фитнес-центровете правят добър оборот в навечерието на баловете. Към това трябва да прибавим и наема на лимузина, тържеството за роднини и приятели на родителите и куверта за абитуриентската вечер. Лукс за една нощ, в която 19-годишните предвкусват мечтания живот след училището.

Само че реалният живот е доста по-мрачен. България е най-бедната страна в ЕС. Всеки пети живее на ръба на бедността със 150 евро на месец. Средната заплата е около 400 евро. Но в нощта на бала тези разсъждения са неуместни. А и българите сме известни с това, че празнуваме като за последно. Пък нека сме най-бедните.

И тъй като всяко правило си има изключение, неразумното харчене на пари за една нощ може би някой ден ще остане в историята. От няколко години благотворителната инициатива #steniskanabala се опитва да събуди съзнанието на абитуриентите, приканвайки ги да дарят парите за бала си на сираци, за да продължат образованието си във висше учебно заведение или център за професионално обучение. И въпреки че кампанията набира инерция, абитуриенти, които отиват на бала си с тениска, все още са рядко срещано явление. Но хубавото е, че все пак ги има.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи в сряда в 22 области на страната

В сряда, 8 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 9°. През деня ще е облачно и дъждовно. По обяд и след пладне на много места ще вали с гръмотевици. Има условия за градушки. Значителни ще са валежите в Западна и..

публикувано на 07.05.24 в 20:10

Преходът към либерализация на пазара на електричество ще е юли-декември 2025 г.

Приемайки окончателно изменения в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, Комисията за енергийно и водно регулиране набеляза следващия етап от либерализацията на пазара на електроенергия, предвиждащ пълна либерализация на..

публикувано на 07.05.24 в 19:20

България днес - 7 май 2024 г.

С началото на Светлата седмица, в предаването "България днес", говорим за красивото и пленителното около нас. Какво е бъдещето на т.н. гурме-туризъм и има ли той почва у нас – отговорите ще търсят експерти в бранша на 8 май в София, а ние ви..

публикувано на 07.05.24 в 19:00