Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общини на прицел – предизборното преселение на българите

БНР Новини
Д-р Ваня Нушева
Снимка: БГНЕС

В България туризмът е на почит – и в класическия, и в политическия му вариант. Зададат ли се избори за местна власт, изведнъж се оказва, но само на хартия, че много българи изпитват непреодолимо желание да се заселят или в необитаеми къщи, или да съжителстват по 40-50 души на един адрес. Наричаме го „изборен туризъм“, който през последното десетилетие придоби сериозни мащаби.

Законодателят предприе мерки за неговото ограничаване, като необходимостта от шестмесечна уседналост. През последните години бе променен Законът за гражданската регистрация и се въведоха изисквания насочени срещу потенциалните злоупотреби – наличие на документи за собственост или за договорни наемни отношения, критерии за съответствие между капацитета на жилището и броя на обитателите и т.н., като доказателство, че гласоподавателите наистина живеят в даденото населено място. Бяха въведени и законови задължения на институциите да осъществяват контрол.

Тази година, с наближаването на местните избори, бяха обаче констатирани драстични нарушения. След като и медиите ги огласиха, прокуратурата се намеси. Оказва се, че тя компенсира дефицити по неупражнен контрол от страна на редица други институции. По Закона за гражданската регистрация и кметовете на общини, и областните управители, и служители на ГРАО от МРРБ и МВР имат правомощията да осъществяват контрол по спазване на изискванията. Сега натискът е още по-засилен, защото може да се гласува за кмет и в малки населени места със стотина жители. В този случай няколко гласа могат да обърнат вота.

Асоциация „Прозрачност без граници” анализира явлението „изборен туризъм” в първото издание на своя информационен бюлетин „Общини на прицел”, посветен на местните избори през тази есен.

„Ние се обърнахме към МРРБ – служба ГРАО за официални резултати, за да направим сравнение през годините, разказва д-р Ваня Нушева от „Прозрачност без граници”. Въз основа на данните в периодите януари - май 2014 и 2015 г. констатирахме, че в национален мащаб увеличението на броя на регистрациите е 1,3 пъти. По-тревожно е, че в някои общини увеличението на регистрациите наистина е драстично. Например в община Грамата /обл. Видин/ е 22-23 пъти, в Трекляно /обл. Кюстендил/ - 20 пъти, в Борован /обл. Враца/ - почти 16 пъти.“.

В 98 от общо 265 общини са извършени значителни промени в регистрациите по настоящ адрес, като увеличението е от 2 до 23 пъти, в сравнение с миналата година. Според д-р Ваня Нушева, натискът за масови промени в адресните регистрации се е съсредоточил в два типа райони. Единият са икономически развитите райони, свързани с туризъм и търговия, като Варненска и Бургаска област, както и с логистика в близост до София.

Другите общини с осезаем ръст на новите адресни регистрации са в региони, които са в икономическа безизходица и основния ресурс за икономическа активност е достъпът до природни ресурси или общинска земя. Това са Видин, Монтана, Кюстендил.

На какво се дължи, според нас? – продължава д-р Ваня Нушева. – В районите, които са близо до морето, в които се осъществява интензивна икономическа дейност за пореден път сме свидетели на подобно явление. Причината е силният икономически интерес политическите партии да имат влияние в органите за управление в тези икономически перспективни общини. Обяснението за районите с по-нисък капацитет за икономическо развитие е, че в тях населението е подложено на сериозен икономически натиск, голяма част от него живее в бедност и се упражнява натиск от политическите партии за участие в подобни схеми. В тези райони единствените ресурси, които са останали на разположение са природните – горски фонд, земи, които могат да бъдат използвани, включително и такива, които са общинска собственост.

За да се противодейства на така наречения изборен туризъм, експертите препоръчват стриктно спазване на закона от съответните ведомства, както и обмен на информация и взаимодействие между всички институции, които имат контролни правомощия по отношение на адресната регистрация. Според експертите, освен това, се налагат промени в Закона за гражданската регистрация, които да предвиждат служебна отмяна на адресите, извършени в нарушение на нормативната уредба и налагане на санкции на длъжностните лица, които са извършили регистрация в нарушение на закона.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи в сряда в 22 области на страната

В сряда, 8 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 9°. През деня ще е облачно и дъждовно. По обяд и след пладне на много места ще вали с гръмотевици. Има условия за градушки. Значителни ще са валежите в Западна и..

публикувано на 07.05.24 в 20:10

Преходът към либерализация на пазара на електричество ще е юли-декември 2025 г.

Приемайки окончателно изменения в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, Комисията за енергийно и водно регулиране набеляза следващия етап от либерализацията на пазара на електроенергия, предвиждащ пълна либерализация на..

публикувано на 07.05.24 в 19:20

България днес - 7 май 2024 г.

С началото на Светлата седмица, в предаването "България днес", говорим за красивото и пленителното около нас. Какво е бъдещето на т.н. гурме-туризъм и има ли той почва у нас – отговорите ще търсят експерти в бранша на 8 май в София, а ние ви..

публикувано на 07.05.24 в 19:00