Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йълдъз Ибрахимова за новите си проекти

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

През този сезон Йълдъз Ибрахимова поднесе приятна изненада на многобройните си почитатели. Проектът с участие на известната джаз певица и Разградска филхармония вече добива все по-голяма популярност. Поканите пристигат не само от големите музикални центрове. С голямо удоволствие ще гостуваме на 29-и август в град Дългопол. Концертът е по повод празника на града. Малко се изненадахме от поканата, но това е знак, че музиката, която представяме достига до голям кръг почитатели – казва Йълдъз.


Певица с голям гласов диапазон и забележителна вокална техника, тя винаги е впечатлявала с разнородните си музикални интереси и партньорства. Споделяла е проекти с почти всички известни имена от българската джаз сцена. Сред тях са джаз пианистът Марио Станчев (с чийто квартет прави своя дебют), Биг бенда на БНР и др. Родена в България, тя получава образованието си в Националното музикално училище и Националната музикална академия в София. У нас са и първите й изяви като джаз певица. Издала е около 20 албума, изнасяла е концерти в десетки страни по света. През последните години живее в Турция, където има активна артистична и преподавателска дейност. Програмата с Разградска филхармония все още не е представяна в чужбина, но в България навсякъде я посрещат с аплодисменти. Солисти са и няколко известни народни музиканти.

Проектът с Разградска филхармония започнахме през октомври – разказва Йълдъз. Още първите концерти преминаха с много голям успех. Представяли сме програмата в Русе, Варна, Бургас, Сливен. Интересът може би се дължи на това, че сме включили джаз, етно и класика. Подборът е съобразен с по-широк кръг слушатели. Участва и Иво Папазов със своя квартет от виртуози, невероятният акордеонист Нешко Нешев и др. Това е пъстра програма, която наистина се посреща с възторг. Явно хората имат необходимост от по-богат музикален спектър. След концерта в Дългопол, през септември, ще гостуваме в Пловдив, Русе, Стара Загора, а на 20 октомври – в София.

През последните месеци Йълдъз има съвместна програма и с оркестъра на Военновъздушните сили на Турция, наречен „Орлите на джаза”. Само преди няколко седмици те я представиха в България. Ето и още подробности:

С този оркестър работя сравнително отскоро, но сме имали доста концерти. Получихме покана за 2016 г. за участие в „Нишвил” – джаз фестивала в Ниш (Сърбия). Такова музикално сътрудничество между балканските страни може да даде много добри резултати. Бих дала пример с концерта, който изнесохме с турското трио „Танини”, заедно с Биг бенда на БНР. Зала „България” беше пълна, публиката хареса тази музика, смес от етно и джаз. Скоро споделих една моя идея пред музикални журналисти и спонсори. Би било прекрасно, ако се организира фестивал, в който да вземат участие само балкански джаз музиканти. Не се познаваме толкова добре, а чрез културата и изкуството може да научим повече за съседа си. Това би дало начало и на други съвместни проекти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Свети Георги" или "Едерлези" – песента, без която Гергьовден не може

Много са песните в българския фолклор, които възпяват Свети Георги Победоносец. На 6 май обаче задължително се изпълнява и една изключително популярна ромска песен, наречена "Едерлези", както е ромското название на празника на светеца. Спокойно..

публикувано на 06.05.24 в 09:35

30 години от създаването си празнува Хор "Ваня Монева"

Вече три десетилетия космическите гласове на певиците в един от най-популярните български фолклорни хорове, под художественото ръководство на маестра Ваня Монева, вълнуват публиката у нас и по света. Хор "Ваня Монева" празнува кръглата..

публикувано на 30.04.24 в 10:15

“Виртуозите на Ла Скала” закриват “Европейския музикален фестивал” във Варна

Двама световноизвестни български музиканти – цигуларят Марио Хосен и оперната певица Красимира Стоянова, ще си партнират тази вечер във Варна с камерния ансамбъл “Виртуозите на Ла Скала”. Концертът е последен за “Европейския музикален фестивал” и първи..

публикувано на 29.04.24 в 06:00