Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира Национално движение „Обичам България”

Снимка: Национално движение „Обичам България”

България – земя, целуната от боговете; погалена от магическите звуци на орфеевата музика. Земя, попила кръвта на хиляди знайни и незнайни герои, за да разцъфне върху нея благоуханната българска роза. Опознай я, обикни я! Към това призовават момчетата – Любомир Ангелов и Ивайло Киров, които стоят зад инициативата Национално движение „Обичам България”.

Ние сме двама приятели още от ученическите години. Занимаваме се с фотография. От 15 години обикаляме из цялата страна и постоянно откриваме нови интересни места. Мнозина обикалят България, правят снимки с телефони и цифрови апарати. Но в крайна сметка тези  снимки се разпиляват някъде в пространството. Идеята ни беше всички тези красиви кътчета на нашата родина да останат за всеки пътешественик като прекрасен спомен, събрани в един красив албум, – разказва Любомир.
Така се ражда идеята за албум с красиви фотографии-лепенки, които туристите могат да закупят в над 100 туристически обекта в страната, като тенденцията е техният брой постоянно да расте. Инициативата е отворена и към нея могат да се включват и други известни и по-малко известни обекти. Ние отдавна си сътрудничим с много музеи в България. Започнахме инициативата с тези, с които поддържаме контакт. Интересът обаче расте и постоянно ни търсят и от други туристически обекти, информационни центрове и музеи, които искат да се присъединят, уточнява Любомир.


През последните години българите много пътуват до близки и далечни страни. Но познават ли и оценяват ли те красотата и величието на собствената си страна? Не остава ли тя за тях някъде на заден план?


Не е така,
– категоричен е Любомир Ангелов. – Когато пътувам, забелязвам колко много хора посещават туристическите обекти в страната и това е радостно. За да съществуват обектите, трябва да има интерес към тях, посещаемост. И мисля че интерес наистина има. Младите хора пътуват много из страната – на стоп, с влак и с други средства. Мисля, че те обичат България.

След годините на нихилизъм по отношение на българщината, българските старини и природни богатства след демократичните промени, в последно време сме свидетели на формирането на мощна вълна, насочена към опознаването на българските корени, задвижена от младите хора на България. Тя бе подсилена и от политиката на Министерството на туризма за стимулиране на интереса към вътрешния туризъм.


Може би това е пътят – да се подкрепят обектите, да се прави реклама, да се създаде инфраструктура и хората да могат да получават информация за местата, които посещават. Това, последното, благодарение на интернет вече бързо става. Това е и целта на Национално движение „Обичам България”да популяризираме различните обекти и по някакъв начин да стимулираме туризма в страната, да подпомогнем музеите и туристическите обекти, с които работим и за които се грижат хора с много любов, като поддържат историята жива”, – споделя Любомир Ангелов.

Той уточнява, че от 35 до 65% от цената на фотографиите-лепенки отиват за благотворителна цел – за развитието на конкретния туристически обект. Лепенките могат да бъдат намерени в знакови за България обекти като паметникът „Шипка”, Долината на розите, крепостта „Царевец” в гр. Велико Търново и др., а също така и в по-малко известни, разказва Любомир:

Сред по-слабо известните обекти е побралият в себе си история от медно-каменната епоха до Средновековието археологически комплекс „Калето” в град Мездра. Малко по-встрани от туристическия поток е и музейната сбирка „Васил и Атанас Атанасови” в гр. Ловеч. Тя е открита през 2008 г. и носи името на доц. Васил Атанасов, който дарява цялата си колекция от минерали, събирана в продължение на 40 години. Надяваме се чрез инициативата „Обичам България” да популяризираме също прекрасния Литературно-художествен музей „Чудомир” в гр. Казанлък, който се грижи за съхраняването, проучването и популяризирането на големия български писател, художник и обществен деец Чудомир и чиято сграда е архитектурен паметник на културата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посещенията на чужденци в България през 2023 г. стигнаха нивата от преди Covid-19

Броят на посещенията на чуждестранни граждани в България се е увеличил с 16.0% през 2023 г., като най-голям принос имат посещенията от Турция и Румъния. Това се казва в публикувания днес от БНБ икономически преглед на макроикономическите..

публикувано на 13.05.24 в 20:15

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Експерти дискутират бъдещето на кулинарния туризъм у нас

Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а?  Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..

публикувано на 07.05.24 в 12:10