Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веганът Скатов стъпи на Анапурна и Макалу

БНР Новини

Атанас Скатов се завърна за две седмици в родната България от Хималаите, където за 78 дни той участва в 3 експедиции до осемхилядниците Анапурна, Дхаулагири и Макалу и успя да изкачи два от тях. Това поредно приключение бе част от проекта му за скоростно изкачване на 14-​те най-​високи върхове на планетата над 8000 метра без консумация на храна от животински произход, или като веган. Целта на експеримента е да докаже, че силата на човешкия дух и възможностите на човешкото тяло преминават значително отвъд онази граница, която ние, хората, сме им определили. С планинарство Скатов се занимава от 2010 г., с алпинизъм – от 2012 г, когато стартира първият от веганските му проекти, които вървят паралелно – за изкачване на първенците на седемте континента. Вече можем да се гордеем, че българин веган е погледнал към света от най-високите върхове на шест континента – Африка, Европа, Южна Америка, Азия, Австралия и Океания и Антарктида. Наско става веган преди четири години и половина в търсене на оптималния баланс между изхранването като начин за поддържане на човешкия организъм и опазването на природата. За начина си на хранене казва: „Малко е краен, но за мен е важно да проверя как той се отразява на човешкия организъм. Трудно е да се намира качествена веганска храна. На експедиция е още по-трудно”. Затова при всяко пътуване задължително носи в багажа си специална храна – лиофилизирани храни, ядки, конопено семе, растителни протеини – оризови и грахови, витамини, минерали. След всяко завръщане преминава пълни кръвни и функционални изследвания и изследвания на вътрешните органи, които до този момент показват, че организмът му продължава да функционира перфектно.

Снимка

Първият от изкачените от Скатов през последните месеци връх е Анапурна, може би най-трудният за изкачване поради тежките климатични условия и сложния терен с отвесни ледени стени, който е взел най-много жертви от всички осемхилядници – споделя Скатов. – Експедицията продължи значително по-дълго, отколкото сме предполагали. Направихме първа атака на 15 април. Но само четири човека продължихме до около 7 900 м, откъдето поради лоши метеорологични условия се върнахме обратно в базовия лагер. Отново две седмици чакахме прозорец с хубаво време и на 1 май успяхме да се качим на връх Анапурна. Изключително трудна експедиция. Теренът е много тежък. Падат много лавини. Има много цепнатини.

СнимкаТози път, за щастие, Анапурна не е взела нито една жертва. От цялата група само един кореец полетял в 10-метрова цепнатина, но се разминал с навехнат крак. След Анапурна, Атанас Скатов атакува Дхаулагири, обаче:

Там направихме грешка, че тръгнахме много късно вечерта от последния лагер – в 24 часа вместо в 19 часа, за да имаме време да стигнем до върха. По обяд стигнахме до 7 900 м, на около 250 м под върха. Времето се развали, изви се ураганен вятър и колкото и да ми беше мъчно, слязох надолу. Другите бяха слезли преди това. Доста се двоумих, дали да тръгна сам нагоре. Но теренът е много труден и при тези климатични условия рискът беше прекалено голям.

СнимкаВ крайна сметка, едно от качествата на добрия алпинист е умението трезво да преценява ситуацията и да не поставя живота си на карта в името на победата на всяка цена. И като подарък – третият осемхилядник в тази експедиция – Макалу, се оказва по-гостоприемен. След една нощувка в базовия лагер на 23 май Скатов стъпва на петия по височина връх на планетата, или 8481 м, този път с още един българин – опитния алпинист Боян Петров, който е диабетик. По пътя си има шанса да се срещне и една от атракциите в алпинизма – испанския дърводелец Карлос Сория, който започва да катери на около 60-годишна възраст. А днес, на 77 години има зад гърба си 13 осемхилядници. Той казва, че има ли желание, полага ли човек нужния труд, всичко се сбъдва, невъзможни неща няма, разказва Наско. Интересно ми беше да разбера по какъв начин протича подготовката за експедиция на един непрофесионален алпинист като Скатов. Ето какво ми отговори той:

СнимкаАз вече 4 години – от 2012 г., тренирам почти всеки ден, като практикувам различни спортни дейности. Освен че ходя в планината редовно с тежка раница, карам колело – планинско и шосейно, плувам, бягам, катеря се, с йога се занимавам. Сега за първи път не съм тренирал, но сега в момента съм във възстановителен период.

СнимкаСлед двете седмици почивка на родна земя, Скатов отново отлетя. Вече е в Исламабад, Пакистан, откъдето ще се насочи към осемхилядниците Гашербрум 1 и Гашербрум 2.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40