Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увлекателен разказ за Антарктида

БНР Новини

Преди  броени дни  от Антарктида се завърна ядреният физик Васил Гурев. 11-о е неговото участие в полярните експедиции  в българската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън. Тази година  научният му интерес е насочен към микросеизмичната активност на острова – проект, осъществяван в сътрудничество между БАН и СУ "Св. Климент Охридски".



За красотата на Антарктида, за българската база, за държавността, за полярниците и туристите, за обитателите на ледения континент, за една сбъдната мечта разказва Васко.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05
На снимката (от ляво надясно): Борис Георгиев, служебният министър на образованието и науката Галин Цоков, основателят на INSAIT Мартин Вечев, вицепрезидентът на

Google дарява стипендии на младите изследователи в INSAIT

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени, работещи в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, към Софийския университет. Това е едно от най-големите дарения за стипендии в световен мащаб от..

публикувано на 16.05.24 в 13:35