Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Трифон Зарезан с народни песни за вино и любов

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На 14 февруари е Трифон Зарезан – един от най-устойчивите и популярни народни обичаи, съхранил своя езически облик. Отбелязва се във всички региони на страната ни, свързан е с прехода от зима към пролет. Посветен на лозата и виното, Трифоновден е много весел и обичан празник. На този ден се извършва обредно първото зарязване или закройване на лозите. А виното трябва да се лее в изобилие – за да родят лозята много грозде, да са здрави стопаните, да има добра реколта. На същата дата е Свети Валентин – популярен по света, но сравнително нов за нас „вносен“ празник.

Снимка
Независимо от различния си произход и смисъл, езическият Трифон Зарезан и католическият Св. Валентин все по-естествено съжителстват в представите на българите. През последните години около 14 февруари се организират различни фестивали, които съчетават в своето мото виното и любовта. Появяват се картички с цитати за неоспоримата връзка между опияняващата течност и главозамайващото чувство. Да не говорим каква изобретателност проявяват производители и туристически агенции в празничното обединяване на двете традиции. Подобни опити понякога са забавни и успешни, понякога преминават границата на естетичното. Оставайки встрани от всичко това, ние подбрахме за вас хубави народни песни, посветени на виното, на любовта, а някои от тях – и на двете.




Много народни песни разказват истории, в които момъкът първо пие руйно вино, после яхва коня си и тръгва към момини двори. Но там го посреща не любимата, а нейната майка…




Има и весели разкази за несъстояла се любовна среща – като в песента на Христо Косашки. Девойката убеждава своя избраник да дойде по вечерно време у тях – тайно от всички, разбира се. Обещава му да сложи стол под комина, но младежът скача право в огъня…




В народните поговорки наричат виното „веселѝ къща“, „разбий глава“. Счита се, че първата чаша е за здраве, втората – за веселие, а третата – за резил. Има и текстове, посветени на пиянството, в които виното „волове и къща продава“, ако човекът пие без мярка.




Наричат Трифон Зарезан още Зарезой или Трифон Пияницата. В много селища у нас, особено във винарските райони, всяка година организират пъстър и шумен празник. Производителите на грозде и вино, както и почитателите на фолклорните традиции повтарят ритуалите около зарязването на лозята, които напомнят театрални представления. 

Трифон Зарезан в Ново село, Снимка: Светослав Цветанов
Може би трябва да припомним също, че Свети Трифон – православният празник, с който е свързан Трифон Зарезан, е на 1 февруари по нов стил. Но народният се отбелязва най-често по стар стил или и на двете дати. Казват, че според селскостопанския календар старата дата е по-подходяща, а и традицията съществува много преди преминаването от юлианския към григорианския календар. Разбира се, народният празник в цялото си великолепие е съпроводен от много песни и хора.





Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: НЧ „Христо Ботев-1894“, с. Гостилица

В село Гостилица пресъздават обичая "Ялова понуда“

Ден след празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан, в Дряновското село Гостилица самодейците от местното читалище пресъздават народния обичай "Ялова понуда". Празникът е наситен е с много зрелищност и изненади и е посветен на раждаемостта.  Жените..

публикувано на 15.02.24 в 07:30
Снимка: НЧ „Съединение 1923” с. Бърдарски геран

Банатските българи канят всички на традиционно карнавално шествие

Най-големият пролетен празник, който връща по родните места банатските българи и в Румъния, и Сърбия, и в българското село Бърдарски геран се нарича Фършанги (названието  идва от унгарската дума Farsang и немската Fasching и означава "карнавал"). Това..

публикувано на 09.02.24 в 10:25

Bean Valentine в Смилян - преоткрий и се влюби в бобовите храни

Чийз кейк и три вида разядки, приготвени на базата на смилянски фасул, както и още цяла плеяда вкусни, здравословни и нестандартни ястия със смилянски боб могат да опитат гостите на родопското село Смилян в рамките на кампанията   "Преоткрий и..

публикувано на 07.02.24 в 12:55