Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят за история на София разказва "Зимна приказка"

БНР Новини

Едва ли има друг музей за история, който да се помещава в старинна сграда, служила десетки години като минерална баня за стотици жители и гости на големия град. Днес за старата софийска баня напомнят само чешмите с топла минерална вода, която блика от двете страни на фронталната фасада. Прекрачвайки прага на обновената сграда, попадаш в друг свят, където лечебната вода е отстъпила място на предмети от историята, бита и изкустото, свързани с различни периоди от живота в града. Идеята за основаване на Музей за история на София е стара – от 1928 г. и е предложена от тогавашния кмет Владимир Вазов. Първоначално той съчетава функциите на градски музей, библиотека и архив, а с работата си става един от първите действащи музеи в столицата. За съжаление, построената сграда за архива на София просъществувала много кратко време. От нейното откриване на 1 декември 1941 г. до пролетта на 1944 г., когато е напълно разрушена при бомбардировките над София по време на Втората световна война. Въпреки това, още в първите години след откриването, „Музеят на София се счита за голяма културна придобивка за столичани.“– отбелязва по повод откриването му в. „Утро“. Колекцията на музея, събирана от няколко поколения археолози, етнографи, нумизмати и историци, днес наброява над 120 хил. културни ценности. Сред тях има монети, накити, старинни оръжия, облекло, ордени и медали, вещи на княз Александър I, цар Фердинанд, Стефан Стамболов и други известни от историята личности. Най-ранните експонати са от новокаменната епоха и са открити при археологически проучвания на неолитното селище в кв. "Слатина".

Възможността да се видят много и разнообразни експонати от историята на най-важния български град, подредени в модерно оборудван музей, привличат стотици гости от страната и чужбина. Децата на столицата обаче тук се ползват с най-много привилегии. Това е един от малкото музеи у нас, който дава възможност за целодневен престой и учебни занимания на малките ученици. Специално за тях се организират тематични занятия, провеждани от музейните специалисти. Последната такава среща по време на зимната ученическа ваканция беше озаглавена „Зимна приказка в музея“. За нея ни разказва Ерина Кръстева, координатор на програмите за деца:

СнимкаМузеят,на първо място, е приятел на децата. Специално нашият – Регионален исторически музей на София, полага огромни грижи тук децата да се чувстват уютно и като у дома си. Никой не ги кара да вървят на пръсти, не се говори прекалено тихо, а така, че да можем да се чуем и да си разкажем истории от миналото и настоящето на нашия град. Искаме да направим престоя в музея много забавен, интересен и същевременно много полезен за всички. Децата тук си прекарват приятно, с тях работят експерти – историци, архитекти, археолози, етнографи. Стараем се да надграждаме това, което вече им е известно от училище. При нас летвата е много по-висока в сравнение с това, което те получават от заложеното в програмата на учителите. Специално сме проучвали всички образователни програми за различните възрастови групи, а също и интересите на децата, които ни посещават. Освен това, искаме да събудим интереса им към науката и така, в бъдеще, те сами да надграждат добитите знания.

По думите на Ерина Кръстева, всяко от децата има различен интерес.На едни им харесват археологията, историята и битът на древния град и предпочитат залата, наречена „Наследството на древността“.Други са привлечениповече от експозицията, посветена на „Силата на духа“, трети пък с любопитство се докосват до лъскавата царска каляска, която също е сред експонатите на музея. Най-голямо вълнение сред децата предизвиква ретро трамваят, който е на повече от 100 год., и е експонат в „Софийската улица“.Студеното време навън кара организаторите на „Зимната приказка в музея“ да съсредоточат заниманията с деца основно в залите и ателиетата. Образователната програма е дело на самите музейни специалисти, които подхождат много внимателно към интересите на детската публика. И още от Ерина Кръстева:

Музейните специалисти са широко скроени хора. Те имат много знания, въпреки че голяма част от тях са концентрирани в определена научна област. От тях децата винаги могат да научат нещо ново. Времето през ваканцията е само аспект от работата ни, насочена към деца. Голям е интересът и към великденското и коледното ателие, а сега подготвяме програмата за 1 март, деня на мартениците и на пролетта.

Снимки: sofiahistorymuseum.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56