Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавни мерки срещу радикализацията сред младежите е целта на срещата на франкофоните в София

БНР Новини
Снимка: Гергана Манчева

Франкофони от Централна и Източна Европа пристигнаха в София за участие в тридневен семинар, посветен на държавните политики за младежта, насочени към противодействие на радикализацията и съпроводения с насилие радикализъм сред младите хора. Семинарът е част от поредица срещи на френскоговорeщите хора от цял свят, обединени от инициативата „Свободни заедно“. Тя е подета от г-жа Микаел Жан, генерален секретар на Международната организация на франкофоните и е насочена за борба със словото на омразата и посланията на културна и религиозна нетърпимост, които застрашават демокрацията, мира и и човешкото достойнство, а това са основни ценности, защитавани от Организацията на франкофоните в световен мащаб.

Домакин на семинара на франкофоните от Централна и Източна Европа е Министерството на младежта и спорта в София. Участват близо 30 директори и национални експерти в политиките за младежта от Албания, Армения, Македония, Молдова и Румъния. И още от Рени Йотова, директор на регионалното бюро за Централна и Източна Европа:

СнимкаЦелта ни е да преразгледаме политиките за младежта, заедно със съответните министерства и то в контекста на актуалната тема сега, а това е превенцията на радикализацията и насилствения екстремизъм сред младите хора. Целта ни е да разработим механизъм за това, как тази превенция може да влезе в политиките за младежта на съответните страни. За нашата организация темата е ключова, тъй като много от нашите страни – членки на франкофонската общност (84 на брой), станаха жертви на атентати. Това подтикна генералния секретар на франкофонията г-жа Микаел Жан да лансира инициатива „Свободни заедно“. Тя е конкретно за младите хора, тъй като установяваме, че те са в прицела на екстремизма. Дори съвсем млади, още в ученическа възраст, биват облъчвани и манипулирани чрез социалните мрежи, за да служат на каузи, които всяват смърт и разруха. Тъй като сред ценностите на Международната организация на франкофоните са мирът и солидарността, а наша основна публика са младежите. Стратегията ни се стреми да осигури възможности за по-добра професионална реализация на най-уязвимите, както и да ги обедини около общите ни стремежи за живот в един по-добър свят, където знаем как да съжителстваме заедно в мултикултурните ни и мултирелигиозни общества.

Още в първия ден на семинара стана ясно, че проблемите с радикализацията в различните региони на света стоят по различен начин. Беше засегната темата за терористичната групировка „Боко харам“, чийто членове всяват смърт в Нигерия. Беше акцентирано върху името на организацията, което означава „НЕ на Западноевропейското образование“. Тъкмо през призмата на образованието трябва да бъде разглеждано противодействието на тероризма и радикализацията в световен мащаб. За младите ще е полезно такова образование, което не просто носи знания и информация, но и възпитава в общочовешки ценности, основани на културното и езиковото многообразие и възпитание в толерантност към различните – казва Рени Йотова и продължава:

Ние си даваме сметка, че Ислямска държава и всички терористични групировки са изключително силни в интернет и в социалните мрежи. За да може на тази масивна пропаганда, която те упражняват, да се отговори с още по-масивна пропаганда, но в обратна посока, не са достатъчни само усилията на неправителствените и младежките организации. Важно е зад тях да стоят и държавите със своята политика. Един от младите участници, докторант от Алжир, представи пред франкофонската общност в София кампаниите, които се правят във Франция, Англия и др. големи държави, силно засегнати от терористични нападения. Целта ни е след тези три дни на обмен на информация да вземем решение за конкретни действия, за съвместни проекти, за да се работи с младите хора в посока противодействие на тези насилствени явления. Макар те да не са толкова силно проявени, заплахата е всеобща, а тероризмът не признава граници и няма държава, която да не обмисля мерки за защита на сигурността и гражданите си.

Темата за младежта и какъв трябва да е нейният принос за съхраняване на мира е избрана от страната ни за водеща по време на българското председателство през 2018 г. Затова основен партньор на настоящия семинар в София е МВнР. В кампанията е ангажирано и Министерството на образованието, което се е присъединило към декларацията на европейските държави от Париж за сътрудничество чрез образователните програми в посока дерадикализацията на младите хора.

Снимки: Гергана Манчева и личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05