Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературни класики от Възраждането примамват читателя в Градската градина в София

БНР Новини
Снимка: Йоан Колев

Откриването на нови книжни средища винаги е празник за четящите хора. То е признак, че интересът към книгата се възражда и въпреки натовареното си всекидневие, българинът все още намира време и желание да прочете нещо ново и различно. Една книжарница в столицата, обаче, е малко по-различна. Нейното име е „Родолюбие“, а домът и е един спасен от претопяване зелен павилион в най-стария парк в столицата - Градската градина. Той не е избран случайно, тъй като е бил мястото, откъдето се е управлявало движението на първия софийски трамвай, пуснат на 1 януари 1900 г. Инициативата за новия дом на книгата е на Общобългарския комитет „Васил Левски“. Председателят му Васил Василев разказва:



Цялата печалба от книжарницата отива за издръжка на комитета „Васил Левски“ и на фондация „Христо Ботев“. Що се отнася до комитета, неговата функция винаги е била да съхрани делото и да разясни заветите и идеалите на Апостола на свободата Васил Левски. Идеята на книжарницата е да реагира на опитите за прекрояване на българската история, за нейното „захаросване“ и облагородяване от гледна точка на политическите интереси. В учебниците, както по история, така и по литература, има огромни негативни изменения. Част от тях са скандални и могат да бъдат преценени от хората само, когато видят и сравнят с оригинала.

Българинът има потребност от възрожденска литература, която да напомня за заветите на предците му и миналото такова, каквото е било, убеден е Василев. Той даде пример, че само настоящата година, в която отбелязваме 180 години от рождението на Левски, са отпечатани над 50 нови заглавия, посветени на живота и делото на Апостола, но те не могат да бъдат закупени почти никъде. Затова решава в тази книжарница да има единствено документална литература, биографии и емблематични  произведения на писатели и поети като Вазов, Ботев, Каравелов и др., които да представят един обективен поглед на събитията и прочит на историята от началото на Възраждането до Освобождението. Общобългарският комитет „Васил Левски“ работи усилено и за поддържане връзката на българските общности в чужбина с Родината. В тази посока е предстоящата изложба, която комитетът подготвя. Тя ще представи живота и делото на Апостола пред децата от българските училища зад граница. Осъществява се с финансовата подкрепа на Министерството на културата и ще включва девет портрета на Васил Иванов Кунчев, които представят Левски, както го нарича народът, като революционер. Освен тях, на разположение на учениците ще са и няколко табла, където ще бъдат описани биографията и заветите на националния герой. Разговорите и срещите с нашите сънародници зад граница карат председателя на комитета да бъде оптимист, че някой ден ще се върнат в Родината, защото носталгията им към дома е огромна. България обаче все още не успява да им предостави необходимите условия. Въпреки това, част от тях се завръщат у нас, където започват нещо ново, независимо от проблемите, което е достойно за уважение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30