Д-р Калоян Куков: „Пациентите с ХИВ вече живеят като тези с диабет, астма и други хронични заболявания"

Снимка: архив

Благодарение на напредъка в медицината през последните 30 години, днес по повод Световния ден за борба със СПИН – 1 декември, може да кажем, че вирусът съвсем не е такава заплаха за живота на човек, както преди години. Новото и модерно лечение контролира ХИВ-инфекцията и дори позволява сексуален контакт, намалявайки сериозно риска партньорът да бъде заразен. Това са новите медицински заключения, които споделиха наскоро консултанти в Програмата за превенция на ХИВ/СПИН, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. По думите на специалисти, ако човек открие рано инфекцията и започне веднага терапия, тя влияе върху размножаването на вируса. Когато не се размножава, вирусът се „скрива“ в лимфните възли. Това свежда до минимум предаването му по сексуален път. Според лекарите всичко зависи от състоянието на имунната система на пациента и на какво ниво е инфекцията, а лечението обикновено трае 3-4 месеца.

За лечението на СПИН вече е достатъчен прием само на 1 комбинирана таблетка, казва проф. Татяна Червенякова. Тя обяснява, че в момента има различни сериозни хронични и остри заболявания, от които човек може да стигне до по-тежки здравословни проблеми. За ХИВ през последните години нещата са коренно променени. При откриването на вируса в началото на 80-те години заболяването се смяташе за остро и смъртоносно. Сега ние се справяме с тази инфекция за продължителен период от време. Човек може да живее с това заболяване, стига да се придържа към назначеното лечение – добавя проф. Червенякова.

По данни на Здравното министерство, новооткритите случаи за тази година са 220 ХИВ–серопозитивни, при изследвани над 260 000 лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на регистрираните мъже да е по-голям от този на инфектираните жени, а 12% са се заразили при инжекционна употреба на наркотици. За периода 1986 – 2017 г. в България са регистрирани общо 2 694 лица с ХИВ инфекция, което е около 1% от населението и не буди притеснения за масово разпространение.

Хората, които са се заразили, се самодискриминират и много трудно се обръщат към специалист - казва клиничният психолог от МБАЛ "Св. Марина" д-р Калоян Куков. От практиката си той констатира, че връщането на тези пациенти към нормалния живот е дълъг процес. При него се налага комплексен подход, който обхваща биопсихосоциалното функциониране на човека – обяснява д-р Куков.

И тази година 1 декември е повод да се припомнят превантивните мерки, с които човек трябва да се предпазва от ХИВ инфекцията. На първо място си остава съветът за безопасен секс, да няма венозна злоупотреба с наркотици, пациентите да съобщават за всяко свое съмнение, че нещо не е наред на личния си лекар.

И накрая да припомним думите на д-р Куков, че „животът с ХИВ реално погледнато днес не се различава от това, човек да живее с диабет, астма или друго хронично заболяване".

Още от рубриката
Мария Габриел и Йорданка Фандъкова

София ще бъде цифровата столица на Европа през юни 2018 г.

От 25 до 29 юни 2018 г. в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС София ще бъде домакин на Европейската седмица на цифровизацията и иновациите и на Европейската дигитална асамблея. За събитието българската столица ще събере целия..

публикувано на 12.12.17 в 13:30

Чудото да направиш нещо с ръцете си, да го наситиш с красота и усещане за корени

У нас Св. Спиридон, чийто празник е днес, се приема за покровител на занаятчиите - обущари, тухлари, грънчари, бакърджии. Празнуват също шивачи, тъкачи и др. Независимо, че всеки еснаф има свой светец-закрилник, 12 декември още от Възраждането е..

публикувано на 12.12.17 в 10:40

Зовът на Антарктида

Българската антарктическа експедиция отново се отправи на път към Ледения континент. След дълго и опасно пътуване, поради затруднената ледова обстановка, първата група учени пристигна на 1 декември в базата „Св. Климент Охридски“ на о-в Ливингстън...

публикувано на 11.12.17 в 08:05