Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди се поклониха на връх Шипка

4
Снимка: БГНЕС

Патриарсите на България и Русия – Неофит и Кирил, отслужиха на историческия връх Шипка заупокойна молитва за героите, загинали за освобожденето на България. Кирил отправи молитва духовната връзка между народите на двете страни да остане нерушима за вечни времена, а Неофит заяви, че паметникът на връх Шипка и до днес е един от най-ярките символи "на вековната българо-руска дружба, на нашата взаимна любов и на православното християнско единство". Тържествена реч пред паметника произнесе президентът Румен Радев, който е патрон на Националния инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. и възстановяването на българската държавност. Държавният глава благодари на патриарсите за тяхното съслужение, мъдри думи и християнски дух, като пожела капиталът от историческо достойнство, завещан от хилядите доблестни мъже, участвали в битката на връх Шипка, да не бъде пилян. За участие в тържествения акт връх Шипка изкачиха хиляди българи и чуждестранни гости.

Снимки: БГНЕС и БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05