Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световно първенство събира в София най-добрите незрящи и слабо виждащи шахматисти

БНР Новини

От 20 до 31 юли ловки пълководци ще поведат армиите си смело напред в непрогледна тъмнина. Битките ще се разразят в София по черно-белите полета на шахматната дъска на VIII световно отборно първенство по шахмат за незрящи и слабо виждащи. Забележително е, че това е изобщо първото Световно първенство за хора със зрителни увреждания, провеждано в страната ни.





д-р Иван ЯневБългария до този момент е била домакин единствено на едно европейско първенство по лека атлетика за хора с нарушено зрение през далечната 1983 г.
, – посочи в интервю за „Радио България“ д-р Иван Янев, председател на федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“, която е главен организатор на първенството от българска страна.

Идеята за домакинството се оформя през 2015 г., когато федерацията решава, че има самочувствието и силите да организира подобен голям форум и получава подкрепа от Съюза на слепите в България, от държавата и от Столичната община, казва д-р Янев:

През 2017 г. на конгреса на Международната асоциация по брайлов шахмат (IBCA) България беше определена за домакин на световното отборно първенство, в което участват 16-те най-добре класирали се отбора от шахматната олимпиада. Т. е. в България ще дойдат най-добрите тимове по шахмат от целия свят.

Това са утвърдени отбори от държави с традиции, като в лидерската тройка са Русия, Украйна и Полша, в които, по думите на Янев, шахматът е почти религия. Останалите участници са Сърбия, Германия, Испания, Индия, Азербайджан, Венецуела, България, Италия, Великобритания, Македония, Румъния, Словения и Турция. Всеки отбор се състои от четирима титуляри. Част от тях са напълно незрящи, друга слабо виждащи. Шахматът за хора с нарушено зрение си има своите специфики, обяснява Иван Янев:

Това е адаптиран спорт. Т. е. за да играе шахмат един незрящ, е необходима специализирана дъска, която е дактилна. Черните полета са изпъкнали нагоре, а белите са вдлъбнати. На черните фигури отгоре има дактилни белези – пъпчици, по които се разпознават фигурите. При по-старите шахове има пирончета.

Снимка

Часовниците, които ползват хората, лишени от зрение, когато играят шахмат, преди бяха брайлови, т. е. дактилни – стрелките се проверяваха с пръст, но вече са електронни говорещи часовници. Нещо повече! Ние успяхме да купим, благодарение на Министерството на младежта и спорта, 40 говорещи часовника от Испания. Но преди това се договорихме с производителя да има и български език. Т. е. освен на английски, руски, испански и още няколко езика, вече има и български за нашите шахматисти
, – казва Янев. Уточнява, че:

СнимкаСветовното първенство ще се излъчва онлайн на www.chessbomb.com. Съдийският екип е съставен изцяло от международни съдии към ФИДЕ начело с д-р Радислав Атанасов, преподавател по шахмат в Националната спортна академия. Ще има коментарно студио на английски език. Гросмайстори ще следят партиите на всеки един състезател и най-интересните ще бъдат канени в студиото за интервю. Безспорно, от нашия състав Расим Низам е един от най-ярките шахматисти. Той е, бих казал, постоянна величина в българския национален отбор, и, несъмнено, ще бъде в полезрението и на онлайн излъчването, и, надявам се, на медиите.

Снимка

Расим Низам загубва зрението си след злополука на 24 г. Става първият човек с увреждане в България, получил званието международен майстор на спорта. Расим Низам е многократен републикански и балкански шампион, бронзов медалист от Световните игри за незрящи през 2015 г. в Сеул. Както посочва Иван Янев, през 2017 г. на Световното първенство по шахмат за хора с всякакви увреждания в Дрезден Расим Низам заема престижното 6-о място.

Ще следим с интерес играта на всички състезатели. Нека пожелаем успех на българските момчета, които се надяват на това Световно да влязат в първата шестица.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Участници от 20 държави на Sofia Karate Open 2024 за Купата на президента

Президентът Румен Радев ще открие в събота, 20 април, международния турнир Sofia Karate Open 2024 – Купа на президента. Спортното събитие се провежда за 11-и път. Тази година в него ще се включат над 1500 участници от 20 държави. Турнирът е част от..

публикувано на 20.04.24 в 05:40
Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15