Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 181 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

Снимка: БГНЕС

С тържествени прояви днес в цяла България обществеността отбелязва 181 години от рождението на Васил Левски – герой от националноосвободителното движение. Наричан от българите Апостол на свободата, Левски е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация. Организира и разработва революционна мрежа за освобождаване на България от османско владичество. Създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция. Мечтае след освобождаването й България да стане "чиста и свята република", в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание. След залавяне от турските власти е осъден на смърт и обесен през февруари 1873 г. в околностите на тогавашна София. Мястото на обесването на Васил Левски днес се намира в центъра на столицата, където е издигнат негов паметник. Па традиция център на отбелязването на годишнината и днес е родният град на Апостола – Карлово. С литийно шествие жителите на града ще  посрещна участниците в националния туристически поход "По стъпките на Васил Левски". В Националния музей "Васил Левски", където се очакват много хора от цялата страна, е предвидена специална програма. Сред посетителите на музея и тази година ще има и родственици на Апостола. Вечерта ще бъде изнесено с воински почести знамето на Карловския революционен комитет, след което ще се състои  тържественият митинг-заря. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще приеме почетния строй на представителни части от 61-а Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово. Церемонията ще бъде предавана пряко по Българското национално радио.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев е домакин на тържествената вечеря ифтар

Президентът Румен Радев ще бъде домакин на тържествената вечеря ифтар по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. На нея са поканени представители на мюсюлманската общност, на останалите традиционни вероизповедания, на дипломатическия..

публикувано на 11.03.24 в 07:00

"Ти си прелестна" – казва ни антично огледало

Витрина с малки оброчни огледала е част от експозиция, посветена на темата за женската красота в древността, представена в Археологическия музей в гр. Бургас. Изложбата е под надслов "Капризите през Античността. Погледни огледалото" и е по повод 8..

публикувано на 10.03.24 в 10:25

В Родопите звукът на гайдата е магия, за която разказва местен музей

Скулптурна композиция в родопското село Широка лъка прославя местните гайдари и певци, прочути във всички краища на родината, а и извън нея. Наречена е "Гайдарят", а наскоро в селото беше представен роман със същото заглавие. Отстоящото на няколко..

публикувано на 10.03.24 в 07:30