Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 181 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

Снимка: БГНЕС

С тържествени прояви днес в цяла България обществеността отбелязва 181 години от рождението на Васил Левски – герой от националноосвободителното движение. Наричан от българите Апостол на свободата, Левски е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация. Организира и разработва революционна мрежа за освобождаване на България от османско владичество. Създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция. Мечтае след освобождаването й България да стане "чиста и свята република", в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание. След залавяне от турските власти е осъден на смърт и обесен през февруари 1873 г. в околностите на тогавашна София. Мястото на обесването на Васил Левски днес се намира в центъра на столицата, където е издигнат негов паметник. Па традиция център на отбелязването на годишнината и днес е родният град на Апостола – Карлово. С литийно шествие жителите на града ще  посрещна участниците в националния туристически поход "По стъпките на Васил Левски". В Националния музей "Васил Левски", където се очакват много хора от цялата страна, е предвидена специална програма. Сред посетителите на музея и тази година ще има и родственици на Апостола. Вечерта ще бъде изнесено с воински почести знамето на Карловския революционен комитет, след което ще се състои  тържественият митинг-заря. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще приеме почетния строй на представителни части от 61-а Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово. Церемонията ще бъде предавана пряко по Българското национално радио.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27
Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10