Българин тръгва да обикаля света с малка лодка

Снимка: личен архив

55-годишният Иван Димов се готви да измине 28 000 морски мили с 6-метрова лодка – най-малката, с която някога човек е плавал около света. С това ще се опита да влезе в книгата за рекордите на Гинес. Иван Димов е от София, но отдавна работи в чужбина. Прекъснал работа, за да осъществи детската си мечта за презокеанско пътуване. Когато бил само на 7 години тръгнал сам сред вълните с лодка. Взел си парче хляб, сирене, две бутилки вода и се впуснал в приключението. Тогава не можел да управлява лодката и тя била понесена от вятъра. Прекарал три дни в морето, преди да го спасят, но мечтата за пътешествие останала. Сега лодката на Иван е оборудвана с уреди и продукти от първа необходимост. Тя ще плава под български флаг в продължение на девет месеца, без да се докосва до сушата. Българинът се чувства готов да обиколи света. Вече седем пъти е прекосявал Атлантическия океан и един път Индийския. Новото пътешествие започва от испанското пристанище Ла Коруня, за което древните римляни казвали, че е краят на света, защото от там не се вижда близка земя.

Още от рубриката

Елизабет Паисиева – „златното момиче”, което продължава да сбъдва мечтите си в Париж

Като момиченце тя се снима с медалите на олимпийския шампион по троен скок Христо Марков и мечтае да извърви неговия звезден път. А в миговете на отмора – далеч от тренировъчната зала, чете Александър Дюма, обещавайки си, че един ден ще разкрие тайните..

публикувано на 09.10.18 в 11:51

Велопоходи на „космическа” дистанция

Българи се включват в уникално галактическо предизвикателство – да изминат заедно с велосипеди разстоянието от Земята до Луната. „Космическата” серия от велопоходи се организира в 6 държави. Километрите, изминати от всички участници, трябва да..

публикувано на 29.09.18 в 08:00
Теодор Черешев на „Уимбълдън” по време на Летните олимпийски игри в Лондон – 2012

На четири очи със спортния журналист Теодор Черешев

Слушателите на БНР добре познават приятния глас на Теодор Черешев от неговите репортажи – увлекателни, информационно наситени и с деликатна доза хумор, представящи ни спортни събития в България и по света. Решихме да го поразпитаме и да научим от..

публикувано на 26.09.18 в 14:07