Българин тръгва да обикаля света с малка лодка

Снимка: личен архив

55-годишният Иван Димов се готви да измине 28 000 морски мили с 6-метрова лодка – най-малката, с която някога човек е плавал около света. С това ще се опита да влезе в книгата за рекордите на Гинес. Иван Димов е от София, но отдавна работи в чужбина. Прекъснал работа, за да осъществи детската си мечта за презокеанско пътуване. Когато бил само на 7 години тръгнал сам сред вълните с лодка. Взел си парче хляб, сирене, две бутилки вода и се впуснал в приключението. Тогава не можел да управлява лодката и тя била понесена от вятъра. Прекарал три дни в морето, преди да го спасят, но мечтата за пътешествие останала. Сега лодката на Иван е оборудвана с уреди и продукти от първа необходимост. Тя ще плава под български флаг в продължение на девет месеца, без да се докосва до сушата. Българинът се чувства готов да обиколи света. Вече седем пъти е прекосявал Атлантическия океан и един път Индийския. Новото пътешествие започва от испанското пристанище Ла Коруня, за което древните римляни казвали, че е краят на света, защото от там не се вижда близка земя.

Още от рубриката

Нургюл Салимова – явление на шахматната сцена

„Вярвам, че успехът се постига с труд и постоянство“, казва момичето, което през 2017 година поставя рекорд за най-млад шампион сред жените в историята на българския шахмат. В момента 15-годишната българка е на първо място в световната ранглиста..

публикувано на 13.03.19 в 10:50

Легендата Петър Попангелов за ските като начин на живот и мислене

Наричат Петър Попангелов легенда в българските ски. Равносметката на състезателната му кариера е 128 купи и 180 медала. В продължение на 11 години, 1977 – 1988, взема участие в състезанията за Световната купа по ски алпийски дисциплини, като в 37 от..

публикувано на 06.03.19 в 13:29

Звездите от Световната купа по ски алпийски дисциплини донесоха радост на почитателите на белия спорт в България

Кръгът от Световната купа по ски алпийски дисциплини, който се проведе от 22 до 24 февруари в Банско, отново предложи на почитателите на ски спорта в България силни преживявания. След като през 2015 пистите в Пирин приеха най-добрите в света за..

публикувано на 25.02.19 в 13:44