Българин тръгва да обикаля света с малка лодка

Снимка: личен архив

55-годишният Иван Димов се готви да измине 28 000 морски мили с 6-метрова лодка – най-малката, с която някога човек е плавал около света. С това ще се опита да влезе в книгата за рекордите на Гинес. Иван Димов е от София, но отдавна работи в чужбина. Прекъснал работа, за да осъществи детската си мечта за презокеанско пътуване. Когато бил само на 7 години тръгнал сам сред вълните с лодка. Взел си парче хляб, сирене, две бутилки вода и се впуснал в приключението. Тогава не можел да управлява лодката и тя била понесена от вятъра. Прекарал три дни в морето, преди да го спасят, но мечтата за пътешествие останала. Сега лодката на Иван е оборудвана с уреди и продукти от първа необходимост. Тя ще плава под български флаг в продължение на девет месеца, без да се докосва до сушата. Българинът се чувства готов да обиколи света. Вече седем пъти е прекосявал Атлантическия океан и един път Индийския. Новото пътешествие започва от испанското пристанище Ла Коруня, за което древните римляни казвали, че е краят на света, защото от там не се вижда близка земя.

Още от рубриката

„Виждам ход“: В София приключи VIII Световно първенство по шахмат за незрящи

От 20 до 31 юли София бе домакин на VIII Световно първенство по шахмат за незрящи и слабо виждащи. Форумът, чийто медиен партньор бе Радио България, събра в столицата най-добре представилите се на Олимпиадата по шахмат за хора с увредено зрение от..

публикувано на 31.07.18 в 10:42

Bulgarian bag – българският спортен уред, който завладя света

Все по-често срещаме Bulgarian bag в най-добрите фитнес зали в целия свят. Уредът е наречен така, защото е създаден от българин – някогашния национален състезател за България, а днес треньор по класическа борба в САЩ Иван Иванов. Той създава уреда..

публикувано на 13.07.18 в 11:43

Над 200 гимнастички ще играят на международния турнир "Кралицата на Аида" в Хасково

Над 200 гимнастички от 16 клуба от страната и чужбина са заявили участие в първия международен турнир по художествена гимнастика "Кралицита на Аида" в събота в Хасково. Клубовете от България са 10, а по един отбор ще има от Черна гора, Босна и..

публикувано на 13.07.18 в 08:10